Бяло-синьо-бяло знаме – Уикипедия

Бяло-синьо-бяло знаме
Детайли
Притежателняма
Утвърдено28 февруари 2022 г.
Бяло-синьо-бяло знаме в Общомедия

Бяло-синьо-бяло знаме (на руски: Бело-сине-белый флаг, БСБ) е знаме, символ на антивоенните протести в Русия през 2022 година по време на руското нападение над Украйна. Знамето е споменато за първи път в Twitter на 28 февруари 2022 година, след което става широко разпространено сред руските опозиционни сили. Според антивоенни активисти знамето е преди всичко символ на обединяването на хората за мир и свобода. Отбелязана е и приемствеността с предишната версия на знамето на Велики Новгород. Една от най-важните институции за управление на Новгородската република е Новгородското вече, което ограничава правомощията на княза за разлика от Владимирско-Суздалското княжество.

История[редактиране | редактиране на кода]

Знамето на град Велики Новгород през 1994 – 2006 г.

Първото известно място за използване на бяло-синьо-бялото знаме е уебсайтът на виртуалната държава Новгородска република („Новгородска република“), която се появява през 2006 г. (най-ранните страници на сайта в уеб архива датират от 2010 г.). Знамето се основава на тогавашното официално знаме на Велики Новгород. Според създателя на сайта, американския програмист Мартин Постумус, проектът е замислен като пример за алтернативна история, в която войските на Новгородската република побеждават войските на Московското княжество в битката при Шелон.

В публикация от 25 ноември 2013 г. потребител на ЖЖ truvor споменава бяло-синьо-бялото знаме на Новгород „без герба на Екатерина“ като „отличен избор за нашата бъдеща република“. Според него „Новгород, дори напълно разрушен и стъпкан, е призрак на истинска Русия. Ордата, присвоила историята на Русия, несъзнателно усеща заплахата от въстанието на Русия от гроба в Новгород“.

За първи път е предложен за използване като алтернативно знаме на Русия от потребителя в LiveJournal Андрей Чудинов на 22 август 2019 г.

Във връзка с антивоенните протести той е споменат за първи път в Twitter на 28 февруари 2022 г. и е широко приет от опозиционните сили.[1] Използван е в антивоенни протести в Тбилиси, Грузия,[2] Германия,[3] Кипър и Екатеринбург, Русия.[4]

Според активисти той символизира борбата за мир и свобода на мисълта.[5] Червеното, което се свързва с кръвта и съветското минало, е заменено с мирно бяло. Комбинацията от цветове също напомня старото знаме на Велики Новгород като спомен за традициите на Новгородската република.

Според някои активисти основната разлика от руското знаме – липсата на червена ивица – е символ на протест, защото отхвърля култа към войната, военната експанзия, показва нова страница в руската история, където няма място за автокрация, милитаризъм, насилие и кръв. Според тях появата на знамето е вдъхновена от символите на държавния период на Велики Новгород, който според активисти е бил център на Новгородската република и е единственият претендент за титлата истинска демокрация в руската история. Приликата със знамето на BCHB се нарича специална символика.неясно? ] Самите цветове, според някои активисти, характеризират мира, чистотата, благоразумието (бяло), както и истината и справедливостта (синьо).

Знамето на Руската федерация в периода 1991 – 1993 г.

Средната синя ивица е близка по цвят до руското знаме, използвано между 1991 и 1993 г.

Опозиция от властите[редактиране | редактиране на кода]

На 6 март 2022 г. жителката на Москва Анна Дубкова е задържана от полицай като част от плана „Прихващане“ заради бяло-синьо-бялото знаме, поставено на колата ѝ. В протокола се посочва, че знамето е символ на "... антивоенни протести, разпространени сред опозиционните сили". Съдът осъжда Анна Дубкова на 15 дни лишаване от свобода по чл.19.3 от Кодекса за административните нарушения.[6]

Стандарт на цвета[редактиране | редактиране на кода]

Цвят Бял Син Бял
Pantone 0000C 2925C 0000C
CMYK 0,0,0,0 100,41,5,0[7] 0,0,0,0
RGB 255,255,255 0,131,214 255,255,255
HTML #FFFFFF #0083D6[7] #FFFFFF

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Подобни знамена[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]