Портал:История

редактиране 

Портал История

Александрийска библиотека

История е откриването, събирането, организирането, анализирането и представянето на информация за минали събития. История също може да означава непрекъснат, обикновено хронологичен запис на важни публични събития, на определени тенденции или институции. Учените, които професионално се занимават с история, се наричат историци . Това е област на знанието, която използва разказа, за да проучи и анализира последователността на събитията, а понякога и обективно да изследване причината и следствието на определено събитие.
редактиране 

Избрана статия

Френски войници с оръдие, 23 юли 1870 г.
Френско-пруската или Френско-германската война (19 юли 1870 – 10 май 1871), е последната от войните за обединение на Германия през 19-ти век. В нея едни срещу други са изправени Прусия, Баден, Вюртемберг, Бавария и още няколко германски държави, от една страна, и Франция, от друга. В хода на войната е създадена Германската империя (Вторият райх), начело с пруския крал Вилхелм I. Франция търпи поражение, в резултат на което настъпва промяна в конституционния ред на страната: Втората империя пада, а на нейно място се издига Третата република. Съгласно Франкфуртския мирен договор областта Елзас-Лотарингия е присъединена към Германия. Тяхното възвръщане е сред главните цели на Франция в Първата световна война. още »
редактиране 

Избрана картинка

Sphinx partially excavated2.jpg

Сфинксът в Гиза е голяма статуя на сфинкс, която се намира на платото край Гиза в Египет на западния бряг на река Нил, близо до съвременния Кайро. още »

 
редактиране 

Избран цитат

редактиране 

Категории

редактиране 

Исторически периоди

редактиране 

На 3 декември през...

редактиране 

Знаете ли ...

...кой европеец първи достига бреговете на днешна Аржентина?
...кое решение на Чърчил кара икономиста Джон Кейнс да напише своя знаменит труд "The Economic Consequences of Mr. Churchill"?
...колко години продължава Стогодишната война?
...какво е хунвейбин?
...на коя дата "Дръзки" торпилира турския крайцер "Хамидие"?
...къде е живяло племето ятвяги?
...коя е най-голямата германска колония?
...кой и кога открива Соломоновите острови?

редактиране 

Парченца от мозайката на историята...

Писмо от губернатора Мериуедър Уолкър до плувеца Ричард Халибъртън:

Хотел „Тиволи“
Анкон, Зона на Панамския канал
Във връзка с разговора ни днес, бих искал да Ви информирам, че длъжностните лица нямат възражения по Вашето предложение за преплуване на канала от Колон до Панама. Относно това, с настоящото писмо Ви предупреждавам, че ще трябва да се направят редица ваксинации. Също така искам да Ви информирам, че в Гейлърд Кът често се наблюдават алигатори.
Вие сте упълномощен да бъдете придружен от кораб, превозващ добър стрелец, фотограф и журналист. Вие сте също така имате правото да преплувате шлюзовете. Бихме искали да сте наясно, че всички разходи, направени по време на начинанието, се поемат от вас и че Панамския канал не носи отговорност за нанесените Ви вреди.
С уважение,
М. Л. Уокър
Губернатор

През следващите няколко дни, Халибъртън преплува разстоянието от 48 мили, като преминава през всичките шлюзове, чиито врати се отварят като за плавателен съд. За целта обаче, преди това на плувеца се налага да се регистрира като кораб, с всички възможни юридически последствия при сблъсък и щетите, които би могъл да причини на съоръженията на канала.

При пристигането си в Панама, Халибъртън разбира, че трябва да заплати такса според теглото си, като всеки друг кораб. И досега, SS Richard Halliburton остава „плавателния съд“, заплатил най-ниската такса за преминаването на Панамския канал - 36 цента.
редактиране 

Сродни Уикимедия

История в Уикиновини     История в Уикицитат     История в Уикикниги     История в Уикиизточник     История в Общомедия
Новини Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки