احمد مسعود - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

احمد مسعود
احمد مسعود در نشست وین
فرمانده جبهه مقاومت ملی افغانستان
آغاز به کار
۱۷ اوت ۲۰۲۱
(مورد مناقشه با طالبان)
رئیس‌جمهورامرالله صالح (موقت، مدعی)
پس ازایجاد مقام
اطلاعات شخصی
زاده۱۹ تیر ۱۳۶۸ ‏(۳۴ سال)
جمهوری دموکراتیک افغانستان
والدین
محل تحصیلدانشگاه کینگز لندن
دانشگاه لندن سیتی
پیشهسیاستمدار و فرمانده نظامی
وبگاه
خدمات نظامی
لقب(ها)امیر جوان
خدمت/شاخهجبهه مقاومت ملی افغانستان
سال‌های خدمت۲۰۲۱–اکنون
فرماندهمقاومت پنجشیر
جنگ‌ها/عملیات‌هجوم طالبان (۱۴۰۰)، درگیری‌های پنجشیر

احمد مسعود (۱۹ تیر ۱۳۶۸) سیاستمدار تاجک‌تبار افغانستان و فرزند احمد شاه مسعود است. وی در نوامبر ۲۰۱۶ به عنوان مدیر بنیاد مسعود منصوب شد[۱] و در ۵ دسامبر ۲۰۱۹ در آرامگاه پدرش در درهٔ پنجشیر به عنوان جانشین وی معرفی شد.[۲] در ۱۵ اوت ۲۰۲۱ مسعود به دره پنجشیر رفت و ائتلاف را با نام جبهه مقاومت ملی افغانستان یا مقاومت دوم علیه طالبان ایجاد کرد.

اوایل زندگی و تحصیلات[ویرایش]

احمد مسعود در ۱۰ ژوئیهٔ ۱۹۸۹ در جمهوری دموکراتیک افغانستان به دنیا آمد.[۳] او بزرگ‌ترین فرزند و تنها پسر احمد شاه مسعود است. در سپتامبر سال ۲۰۰۱، زمانی که دوازده ساله بود، پدرش توسط القاعده به قتل رسید. او پس از این اتفاق به همراه پنج خواهرش به ایران آمدند. مسعود پس از حدود یک دهه زندگی در ایران، با اتمام تحصیلات ابتدایی و دبیرستان، برای ادامهٔ تحصیل به بریتانیا رفت و یک سال را در یک دورهٔ نظامی در آکادمی نظامی سلطنتی سندهرست گذراند.[۴][۵] در سال ۲۰۱۵ مدرک کارشناسی خود را در مطالعات جنگ از دانشگاه کینگز لندن و در سال ۲۰۱۶ کارشناسی ارشد در سیاست بین‌المللی را از دانشگاه لندن سیتی دریافت کرد.[۶][۷][۸]

سابقهٔ سیاسی[ویرایش]

در سال ۲۰۱۶ مسعود به افغانستان بازگشت و به عنوان مدیر عامل بنیاد مسعود منصوب شد.[۹][۱۰] از ماه مارس ۲۰۱۹، مسعود رسماً وارد سیاست شد.[۱۱][۱۲][۱۳][۱۴]

او ایدهٔ پدرش را از یک «مدل سوئیس» برای روابط داخلی قدرت در افغانستان تأیید می‌کند و بیان کرد که تمرکززدایی دولت و غلظت‌زدایی قدرت از کابل به ولایت‌های کشور راه حلی برای تخصیص منابع و تمرکز قدرت ارائه می‌کند و نتیجهٔ آن رفاه و ثبات برای تمام کشور است.[۱۵][۱۶][۱۷] او در گفت‌وگویی با روزنامه شرق می‌گوید: «چیزی که آرزو دارم این است که ایران، افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان و حتی جمهوری آذربایجان برسیم به یک نکته با این درک و فهم که همه ما مربوط به یک حوزه مشترک تمدنی هستیم. [...] این تنوع‌ها را به عنوان زیبایی‌های حوزه تنوعی مان بدانیم در اشتراکات و نزدیک شدن این حوزه تمدنی که برای تمام کشورها از جمله افغانستان، ایران و ازبکستان یک قدرت و قوت عجیب و فوق‌العاده می‌دهد.»[۱۸]

مناقشهٔ پنجشیر[ویرایش]

احمد مسعود

مسعود در ۲۰۱۹ به روند صلح افغانستان اعتراض کرد و معتقد بود که منافع همهٔ مردم افغانستان در آن در نظر گرفته نشده‌است و حکومت طالبان یک حکومت تک قومی و افراط گرا علیه ملت افغانستان هست و با گذشتهٔ خود هیچ فرقی را ایجاد نکرده‌است. در سپتامبر همان سال او اعلام کرد که یک ائتلاف جدید از رهبران مجاهدین شمال برپایهٔ ائتلاف شمال، که با طالبان در دهه ۱۹۹۰ می‌جنگیدند و نبردهایشان به رهبری احمدشاه مسعود به باز پس‌گیری کابل انجامید، ایجاد می‌کند.[۱۹]

این ائتلاف با نام جبهه مقاومت در برابر طالبان یا مقاومت دوم، یکی از چندین نیروهای نظامی مستقل ساخته شده پیش از خروج نظامی ایالات متحده در افغانستان است.[۲۰][۲۱] در پی هجوم طالبان و سقوط کابل، مسعود و معاون اول رئیس‌جمهور امرالله صالح در پنجشیر ملاقات کرده و اعلام کردند که حکومت طالبان را قبول نمی‌کنند. او در درخواستی بین‌المللی در ۱۸ اوت ۲۰۲۱ از کشورهای غربی خواست تا به مقاومت، پشتیبانی نظامی و لجستیکی ارائه کنند.[۲۲]

احمد مسعود پس از تصرف کشور افغانستان توسط نیروهای طالبان از مردم خواست به پنجشیر بروند و به مقاومت علیه طالبان بپیوندند.[۲۳] وی ایستادگی پنجشیر در شمال افغانستان را ایستادگی نمادین برای کل افغانستان توصیف کرد.[۲۴]

در ۶ سپتامبر، با چیرگی طالبان بر تمام دره پنجشیر، مسعود به مکان نامعلومی نقل مکان کرد و گفت که ایستادگی در برابر طالبان همچنان ادامه خواهد داشت.[۲۵][۲۶] بر پایه اطلاعات آمریکا، دو مقام ارشد سابق حکومت افغانستان و یک مشاور پنتاگون، احمد مسعود مدت کوتاهی پس از تسخیر دره پنجشیر به دست طالبان در ۶ سپتامبر به همراه امرالله صالح معاون سابق رئیس‌جمهور به تاجیکستان انتقال یافتند. اما همچنان نیروهای وابسته به مقاومت ملی افغانستان در حال نبرد چریکی در ولایات شمالی افغانستان و آسیب به مواضع نیروهای طالبان می‌باشند[۲۷][۲۸]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «گفت‌وگو با فرزند احمدشاه مسعود». Teribon. ۲۰۱۴-۰۲-۲۴. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۸-۲۶.[پیوند مرده]
  2. "Ahmad Massoud Declared As His Father's Successor". Tolonews (به انگلیسی). Retrieved 2021-08-26.
  3. «روایت احمد مسعود از احمد شاه مسعود». Mandegar Daily. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۸-۲۶.
  4. "Son of slain Afghan resistance hero Ahmad Shah Massoud enters political fray". RFI (به انگلیسی). 2019-09-06. Retrieved 2021-08-26.
  5. "Ahmad Massoud, l'héritier du lion". La Presse+ (به فرانسوی). 2016-09-09. Retrieved 2021-09-04.
  6. "Son of famed Afghan commander Massoud steps into spotlight". The Straits Times. August 28, 2019.
  7. Anne Chaon (2016-09-01). "Lion of Panjshir's son ready to take up his Afghan destiny". Yahoo.com. Archived from the original on 2 September 2016. Retrieved 2016-11-28.
  8. "Lion of Panjshir: Ahmad Shah Masood's son ready to take up his Afghan destiny - The Express Tribune". Tribune.com.pk. 2016-09-01. Retrieved 2016-11-28.
  9. "My father was the first to negotiate with the Taliban". My father was the first to negotiate with the Taliban.
  10. Malejacq, Romain (January 15, 2020). Warlord Survival: The Delusion of State Building in Afghanistan. Cornell University Press. ISBN 978-1-5017-4643-7 – via Google Books.
  11. "Heir to Lion of Panjshir returns to reunite his father's followers".
  12. Meuse, Alison Tahmizian (September 5, 2019). "Afghanistan: Ahmad Massoud seizes father's torch". Asia Times.
  13. "Taliban seeks to share power in Afghanistan's government, but will ethnic groups approve?". PBS NewsHour. December 14, 2019.
  14. Glasse, Jennifer (September 11, 2019). "Son of famed Afghan resistance fighter launches new political movement". CBC.
  15. "Ahmad Massoud: Decentralization is the Solution". 3 July 2020.
  16. "What Is Missing From Afghan Peace Talks". New York Times.
  17. "Son of slain Afghan commander Massoud warns of 'civil war' if US troops leave hastily".
  18. «Magiran | روزنامه شرق (1399/06/18): جام می و خون دل هر یک به کسی دادند». www.magiran.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۹-۰۸.
  19. Glasse, Jennifer (September 11, 2019). "Son of famed Afghan resistance fighter launches new political movement". CBC News. Retrieved 2021-08-18.
  20. Zucchino, David; Fazi, Fatima (June 24, 2021). "Attacked and Vulnerable, Some Afghans Are Forming Their Own Armies". The New York Times. Retrieved 2021-08-17.
  21. Behzan, Frud (2021-08-12). "Afghanistan's Anti-Taliban Stronghold Gears Up For New Fight Against Militants". رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی (به انگلیسی). Retrieved 2021-08-17.
  22. Massoud, Ahmad (2021-08-18). "The mujahideen resistance to the Taliban begins now. But we need help". The Washington Post.
  23. «پسر احمدشاه مسعود خواستار مقاومت علیه طالبان شد». دویچه‌وله. ۲۰۲۱-۰۸-۱۶. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۸-۲۶.
  24. «احمد مسعود: برای همه افغانستان ایستاده‌ایم نه فقط پنجشیر». BBC News فارسی. ۲۰۲۱-۰۸-۲۶. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۸-۲۶.
  25. Pannett, Rachel (6 September 2021). "Panjshir Valley, last resistance holdout in Afghanistan, falls to the Taliban". The Washington Post. Retrieved 6 September 2021.
  26. "Afghanistan: Ahmad Massoud says he is alive and resistance will continue | Indiablooms - First Portal on Digital News Management". Indiablooms.com.
  27. Cole, Matthew; Klippenstein, Ken (22 September 2021). "Afghan Resistance Leaders, Long Backed By CIA, Have Fled Following Taliban Takeover". اینترسپت (به انگلیسی).{{cite web}}: نگهداری CS1: url-status (link)
  28. Cole، Matthew؛ Klippenstein، Ken (۲۰۲۱-۰۹-۲۱). «Afghan Resistance Leaders, Long Backed by CIA, Have Fled Following Taliban Takeover». The Intercept (به انگلیسی). دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۱۰-۱۲.