بوته آهنگری - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

ذوب طلا در یک بوته گرافیتی
دو نمونه بوته چینی

بوته، بوته چینی، بوته آهنگری یا کروزه چینی (به انگلیسی: Crucible) ظرف یا محفظه ای فلزی یا سرامیکی است که می‌توان در آن فلزات یا سایر مواد را ذوب کرد یا تحت دماهای خیلی بالا قرار داد. با اینکه به صورت سنتی این بوته‌ها از خاک رس ساخته می‌شدند،[۱] آنها را می‌توان از هر ماده ای که دمای خیلی زیاد را تحمل می‌کند ساخت. برای مثال آلومینا، کوارتز، گرافیت، کرندوم.

بوته ظرفی به شکل مخروط ناقص است که از ماده‌ای نسوز، عموماً گرافیت یا کاربید سیلیکون، ساخته شده باشد و برای استفاده در دمای بالا به کار رود.[۲]

این ابزار می‌تواند چینی، گرافیتی و سفالی باشد. از این ابزار برای تعیین آب تبلور نمک‌ها، ذوب مواد با دمای ذوب بالا و همچنین در شیمی تجزیه برای خشک کردن یا پخت مواد در کوره استفاده می‌شود.

بوته‌های چینی بر روی پایه‌هایی در دسیکاتور قرار گرفته و برای جلوگیری از اتلاف انرژی،در دسیکاتور با روغنی چفت می‌شود و باعث می‌شود دمای بسیار بالایی در دسیکاتور ایجاد شود.

منابع[ویرایش]

  1. Percy, John. Natural Refractory Materials Employed in the Construction of Crucibles, Retorts, Forunaces &c. Metallurgy. London: W. Clowes and Sons, 1861. 208–09. Print.
  2. واژه‌های مصوّب فرهنگستان تا پایان سال ۱۳۸۹ (مجموع هشت دفتر فرهنگ واژه‌های مصوّب فرهنگستان