تب طلا - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

سریعترین کشتی کلیپر رکورد مدت زمان مسافرت میان نیویورک تا سان فرانسیسکو را از ۷ ماه به ۴ ماه کاهش داد و این رکورد مربوط به تاریخ ۱۸۴۹ و اوج دوران تب طلا در کالیفرنیا می‌باشد.[۱]

تب طلا (انگلیسی: Gold rush) عبارت است از پخش خبر کشف یک معدن طلای جدید که مصادف با یورش کارگران معدن در جهت بدست آوردن ثروت می‌باشد. یکی از بزرگترین دوره‌های معروف تب طلا مربوط به قرن نوزدهم میلادی و در کشورهایی همچون استرالیا، نیوزیلند، برزیل، کانادا، آفریقای جنوبی و ایالات متحده آمریکا می‌باشد درست در همان زمان، هیجان و تب طلا در مقیاس‌هایی کوچکتر در سایر نقاط ادامه داشت.

ثروتی که از این طریق حاصل می‌گردید به دلیل هزینه‌های مهاجرت و موانع دست و پاگیر ثبت دفاتر و اوراق به سرعت مُنقسم می‌گردید و این در حالی بود که اغلب کسانی که بشخصه معدن کاوی می‌نمودند تقریباً به صورت بدون سود برای حفاران یا صاحبان معدن کار می‌کردند. برخی از افراد، بخت و اقبال بلندی داشتند. بازرگانان و متصدیان امور حمل و نقل از این میان سود سرشاری عایدشان می‌گردید. نتیجه این فزونی در افزایش عرضه جهانی طلا باعث تلنگر و برانگیختن تجارت جهانی و سرمایه‌گذاری در این زمینه گردید. مورخان به شکل وسیعی در زمینه مهاجرت، تجارت، استعمار، و تاریخ محیط زیست در ارتباط با تب طلا قلم فرسایی کردند.[۲]

تب‌های طلا معمولاً با یک احساس عمومی شناور همچون «رایگان برای همه» همراه بود که اغلب اوقات باعث تحریک بسیار می‌گردید. در این تب احساسی چنین بیان می‌گردید که هر فرد از هر طبقه ممکن است به وفور و در یک چشم به هم زدن ثروتمند گردد مثال این مورد ماجرای رویای کالیفرنیا است.

تب طلا بر پایهٔ سرزمین‌ها[ویرایش]

در نیمهٔ دوم قرن نوزدهم، استرالیا تب‌های طلای مختلفی را تجربه کرد. مهمترین آنها، تب طلای نیو ساوت ولز و تب طلای ویکتوریا در سال ۱۸۵۱ بود.[۳] اولین تب طلای ایالات متحده در سال ۱۷۹۹ و در منطقهٔ کاباروس کانتی، کارولینای شمالی به وقوع پیوست که امروزه با عنوان معدن طلای رید شناخته می‌گردد.[۴] تب‌های طلای موفق نیز در مناطق شمال غربی آمریکا، فرسر کنیون، ناحیهٔ کاریبو و سایر نقاط بریتیش کلمبیا، نوادا، کوه‌های راکی در کلرادو، آیداهو، مونتانا، اورگن، قلمرو نیومکزیکو و قسمت سفلای رودخانه کلرادو اتفاق افتاد. اولین تب طلای آلاسکا نیز در منطقهٔ ریسورکشن کرک، نزدیک هوپ و در سال ۱۸۹۰ صورت گرفت.[۵] تولید طلا در آفریقای جنوبی از صفر درصد در سال ۱۸۸۶ به ۲۳ درصد از تولید کل ناخالص داخلی جهان تا سال ۱۸۹۶ رسید. در دوران تب طلای آفریقای جنوبی، در استخراج طلا از تکنیک‌های تازه کشف شده و جدید توسط دانشمندان اسکاتلندی استفاده می‌گردید. مهمترین تکنیک در آن زمان استخراج به کمک سیانور و مشهور به طلای سیانوری بود که با کمک پتاسیوم سیانید، طلا را از درون سنگ‌ها استخراج می‌نمودند.[۶] میان سال‌های ۱۸۸۴ تا ۱۹۰۶ و در منطقهٔ سرزمین آتش، تب طلایی صورت پذیرفت که افراد بسیاری از شیلی، آرژانتین و اروپایی‌ها را به آن منطقه سرازیر کرد. این تب طلا، به دنبال کشف طلا در طی عملیاتی که برای نجات کشتی بخار قطب‌پیمای فرانسوی در نزدیکی کیپ ویرجینز صورت گرفت به جریان افتاد.[۷]

صنعت استخراج معادن امروزی[ویرایش]

برآرود گردیده که جمعیتی میان ۱۰ تا ۳۰ میلیون نفر معدنکار در معدن‌های دارای مقیاس کوچک در سراسر جهان وجود دارد. تقریباً ۱۰۰ میلیون نفر به‌طور مستقیم یا غیر مستقیم وابسته به معادن مقیاس کوچک هستند. به عنوان مثال جمعیتی بالغ بر ۸۰۰۰۰۰ تا ۱/۵ میلیون معدنکار در جمهوری دموکراتیک کنگو وجود دارد. ۳۵۰ تا ۶۵۰ هزار نفر در سیرالئون، ۱۵۰ تا ۲۵۰ هزار نفر در غنا و میلیون‌ها نفر دیگر در سراسر آفریقا مشغول استخراج از معادن هستند.[۸]

نگارخانه[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. Ralph K. Andrist (2015). The Gold Rush. New Word City. p. 29.
  2. Reeves, Keir; Frost, Lionel; Fahey, Charles (2010). "Integrating the Historiography of the Nineteenth-Century Gold Rushes". Australian Economic History Review. 50 (2): 111. doi:10.1111/j.1467-8446.2010.00296.x.
  3. Wendy Lewis, Simon Balderstone and John Bowan (2006). Events That Shaped Australia. New Holland. ISBN 978-1-74110-492-9.
  4. "The North Carolina Gold Rush". Tar Heel Junior Historian 45, no. 2 (Spring 2006) copyright North Carolina Museum of History.
  5. Halloran, Jim (September 2010). "Alaska's Hope-Sunrise Mining District". Prospecting and Mining Journal. 80 (1). Retrieved 28 November 2016.
  6. Micheloud, François (2004). "The Crime of 1873: Gold Inflation this time". FX Micheloud Monetary History. François Micheloud: www.micheloud.com. Archived from the original on 2006-05-20.
  7. Martinic Beros, Mateo. Crónica de las Tierras del Canal Beagle. 1973. Editorial Francisco de Aguirre S.A. Pp. 55–65
  8. Soaring prices drive a modern, illegal gold rush, New York Times, July 14, 2008

پیوند به بیرون[ویرایش]