درگاه:موسیقی کردی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

ویرایش درگاه موسیقی کردی
2512.svg
2512.svg
به درگاه موسیقی کردی خوش آمدید!

موسیقی کردی شاخه ای از موسیقی شرقی و از قدیمی‌ترین موسیقی‌های دنیا است که مادر موسیقی به حساب می آید که در جهان دارای سبکی ویژه است که در بین اقوام و مردمان کرد زبان رایج است. این موسیقی به دلیل گسترش و پراکندگی اکراد در جهان و تعدد و تنوع مناطق کردنشین از جمله در غرب اسیا و منطقه خاورمیانه بسیار غنی و زیبا است. موسیقی کردی شامل اواها ترانه‌ها آهنگ‌ها و نغمه‌هایی است که به زبان کردی بیان می‌شود و بیانگر ارزش‌ها باورها و حوادث روزگار هستند که زیر شاخه فرهنگ و فولکور کردی است. موسیقی کردی یکی از قدیمی ترن موسیقی‌های جهان است. این موسیقی از دو قسمت کلاسیک و مدرن تشکیل شده‌است که هر کدام انواع و شاخه‌های مخصوص به خود را دارند.

بیشتر...
ویرایش نوشتار برگزیده

باقر خالِقی (زادهٔ ۱۸ شهریور ۱۳۱۷ سنندج) با اسم مستعار مظهر خالقی خوانندهٔ مشهور کردِ ایران است. مظهر خالقی متفاوت‌ترین سبک موسیقایی را با بقیهٔ سرشناسان موسیقی کرد ارائه کرده‌است؛ سبکی که از موسیقی فولکلور کردی دور بوده و بیشتر به سبک موسیقی سنتی فارسی شباهت دارد. از نشانه‌های سبک وی در موسیقی می‌توان به نت‌های کم در ملودی و صدای پایینِ خوانندگی اشاره کرد. ترانهٔ «نسیم پاییزی» در میان طرفداران او بسیار مورد ستایش قرار گرفته‌است. خواننده‌های زیادی در موسیقی کردی، او را الگوی هنریِ خود می‌دانند و از اشعار و سبک خاص وی الهام گرفته‌اند. وی در خانواده‌ای از مشایخ خاندان کرد مردوخی به دنیا آمد. از همان نوجوانی به یادگیری موسیقی سنتی ایرانی و موسیقی کردی پرداخت. اولین اجرای ضبط شده‌استاد متعلق به دههٔ سی است که در رادیو سنندج و به زبان فارسی اجرا کرده‌است. او دانش‌آموختهٔ فیزیک از دانشگاه تهران است و قبل از ورودش به سازمان رادیو و تلویزیون ملی ایران دبیر دبیرستانهای تهران بود.

ادامه...

ویرایش زندگی‌نامهٔ برگزیده

ناصر رزازی (به کردی: ناسر ڕه‌زازی) (زادهٔ ۳۰ خرداد ۱۳۳۴، سنندج) خواننده، شاعر و نویسنده کرد اهل کردستان ایران است که علاوه بر کار خوانندگی به تدریس زبان کردی و ترجمه و تألیف نیز می‌پردازد. وی بیشتر زندگی خود را در خارج از ایران و در کشور سوئد و اقلیم کردستان گذراند.

ناصر رزازی با اکثر هنرمندان کرد در جای جای مناطق کردنشین در خارج و داخل ایران دیدار و ارتباط داشته است. رزازی همواره از اسطوره موسیقی کردی، حسن زیرک به عنوان الگو و کسی که بیشترین تاثیر را در زندگی هنریش داشته،یاد میکند.او در سال 2018 در کانال net tv و همچنین چند ماه بعد در کانال freedum به انتقاد از اوضاع فعلی موسیقی کردستان پرداخت.او هنرمندان فعلی کردستان را هنرمندان پولی نامید و به تعریف و تمجید از هنرمند کرد اسماعیل سردشتی (به کوردی سماییل سه رده شتی )پرداخت.

ناصر رزازی به تمام لهجه های کردی تسلط دارد و ترانه های زیادی را اجرا کرده است.


ادامه...

ویرایش آلبوم‌ها

هاونیاز نام آخرین آلبوم رسمی با آهنگ‌سازی و نوازندگی کیهان کلهر و خوانندگی آینور دوغان، خواننده و موسیقیدان زن کرد اهل کشور ترکیه است.

ویرایش نگارهٔ برگزیده

کردانه نام یک آلبوم موسیقی اثر صدیق تعریف، هنرمند ایرانی است که در سبک سنتی ایرانی و کردی تهیه شده و دارای ۸ آهنگ است.

ویرایش سازهای موسیقی
دف و دایره
دف و دایره

دَف، یکی از سازهای کوبه‌ای در موسیقی ایرانی است که شامل حلقه‌ای چوبی است که پوست نازکی بر آن کشیده‌اند و با ضربه‌های انگشت می‌نوازند. این ساز از سازهای ضربی ایرانی شبیه به دایره ولی بزرگ‌تر از آن و با صدای بم‌تر است. چنان‌که از کتاب‌های موسیقی و نوشته‌ها و اشعار برمی‌آید، در دوره اسلامی ایران، این ساز برای پشتیبانی از ساز و حفظ وزن به کار می‌رفته و رکن اصلی مجالس عیش و طرب و محافل اهل ذوق و عرفان بوده که قوالان هم با خواندن سرود و ترانه آن را به کار می‌بردند. در کتاب‌های لغت در معنی دف یا دایره می‌نویسند: آن چنبری است از چوب که بر روی آن پوست کشند و بر چنبر آن حلقه‌ها آویزند. در قدیم برای آنکه طنین بهتری داشته باشد روی دف پوست آهو می‌کشیدند.

ادامه...

ویرایش آیا می‌دانید
ویرایش گفتاورد

«من متعلق به منطقه‌ای هستم در جوار بیستون و دالاهو. جایی که موسیقی و ساز به چشم یک پدیده آسمانی و آئینی نگریسته می‌شود به همین دلیل برای دست زدن به ساز، وضو می‌گیرند و آن را پاکیزه نگه می‌دارند.»

شهرام ناظری

ویرایش آنچه می‌توانید انجام دهید
  • الگوی {{درگاه|موسیقی کردی}} را به مقاله‌های وابسته با موسیقی کردی اضافه کنید.
  • نوشتارهای وابسته به موسیقی کردی را ایجاد کنید.
  • نوشتارهای رده موسیقی کردی را گسترش دهید.
ویرایش رده‌ها
ویرایش درگاه‌های وابسته
درگاه‌های اصلی
ادبیات کردی هنر رقص اپرا موسیقی
ویرایش در دیگر پروژه‌های ویکی‌مدیا