روش بررسی و ارزیابی برنامه - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

روش بررسی و ارزیابی برنامه (انگلیسی: Program evaluation and review technique) یا روش بررسی و ارزیابی پروژه، (به‌اختصار: PERT) ابزاری آماری در مدیریت پروژه است، که با هدف تحلیل و تعیین وظایف مربوط به تکمیل یک پروژه، طراحی می‌شود و اغلب در فاز برنامه‌ریزی پروژه، در کنار روش مسیر بحرانی، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این تکنیک نخستین بار در اواخر دهه ۱۹۵۰ توسط نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا، توسعه یافت و بتدریج در تعیین مسیر بحرانی پروژه‌ها، بکار گرفته شد. روش بررسی و ارزیابی برنامه، در پروژه‌هایی که جزئیات و زمان تکمیل کارها مشخص نمی‌باشد، با تخمین زمان لازم برای انجام هر یک از فعالیت‌ها و شناسایی حداقل زمان لازم برای تکمیل کل پروژه، امکان برنامه‌ریزی پروژه را فراهم می‌نماید. این روش اغلب در پروژه‌های زیرساختی در مقیاس بزرگ و پروژه‌های تحقیق و توسعه دارای پیچیدگی، که زمان، فاکتور اصلی‌تری نسبت به هزینه است، بکار گرفته می‌شود.

محاسبات[ویرایش]

برای محاسبات نیازمند سه پارامتر برای هر فعالیت می‌باشیم. که شامل: پیش‌بینی خوش‌بینانه، پیشبینی بدبینانه و محتمل‌ترین پیش‌بینی.

پیشبینی بدبینانه(Cp)[ویرایش]

پیش‌بینی بدبینانه یا (انگلیسی: pessimistic estimate)که بر مبنای بیشترین زمان پیش‌بینی ما نسبت به انجام فعالیت می‌باشد.

پیشبینی خوش‌بینانه(Co)[ویرایش]

پیش‌بینی خوش‌بینانه یا (انگلیسی: optimistic estimate)که بر مبنای کوتاه‌ترین زمان پیش‌بینی ما نسبت به انجام فعالیت می‌باشد.

محتمل ترین پیش بینی(Cm)[ویرایش]

محتمل‌ترین پیش‌بینی یا (انگلیسی: most likely estimate)که بر مبنای محتمل‌ترین زمان پیش‌بینی ما نسبت به انجام پروژه می‌باشد.

محاسبه مقدار زمان (هزینه) مورد انتظار(Ce)[ویرایش]

برای محاسبه مقدار زمان (هزینه) مورد انتظار(انگلیسی: expected activity cost) از روابط موجود درتابع چگالی احتمال و میانگین وزنی، داریم:[۱]

محاسبه مسیر بحرانی[ویرایش]

برای محاسبه مسیر بحرانی مانند دیگر روش مسیر بحرانی می‌توان با کمک گرفتن از مقدار زمان (هزینه) مورد انتظار(Ce) به عنوان زمان معیار به محاسبه مسیر بحرانی پرداخت.

[۲]مثال[ویرایش]

فعالیت پیشنیاز(ها) زمان پیش‌بینی شده زمان مورد انتظار (Ce)
خوش‌بینانه (Co) محتمل (Cm) بدبینانه (Cp)
A ۲ ۴ ۶ ۴٫۰۰
B ۳ ۵ ۹ ۵٫۳۳
C A ۴ ۵ ۷ ۵٫۱۷
D A ۴ ۶ ۱۰ ۶٫۳۳
E B, C ۴ ۵ ۷ ۵٫۱۷
F D ۳ ۴ ۸ ۴٫۵۰
G E ۳ ۵ ۸ ۵٫۱۷

همان‌طور که در تصویر روبرو دیده‌می‌شود؛ می‌توان به کمک زمان مورد انتظار (Ce) به مسیر بحرانی که در تصویر با رنگ قرمز مشخص شده‌اند دست یافت.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide)Fourth Edition.
  2. "Program evaluation and review technique". Wikipedia (به انگلیسی). 2021-05-04.

پیوند به بیرون[ویرایش]