سینمای اردن - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

سینمای اردن
Cinema of Jordan
سینما الحسین در امان
تعداد سالن۲۴ (۲۰۰۷)[۱]
 • سرانه۰٫۵ در هر ۱۰۰٬۰۰۰ (۲۰۰۷)[۱]
تعداد پذیرش (۲۰۰۷)[۲]
مجموع۵۰۰٬۰۰۰
فروش گیشه (۲۰۰۷)[۲]
مجموع$۳٫۹ میلیون

سینمای اردن، به صنعت فیلم‌سازی در کشور اردن اشاره دارد. سینمای بومی این کشور نسبت به دیگر کشورهای عربی بسیار دیر شکل گرفت. با این‌همه از سال ۱۹۶۰ به سرزمین اردن و به ویژه بیابان‌های بکر آن محل فیلم‌برداری برخی از نام‌دارترین ساخته‌های بلند سینمایی بودند.[۳]

برنامه‌ریزی برای زیرساخت صنعت سینما در این کشور با تأسیس انجمن سلطنتی فیلم اردن، در سال ۲۰۰۳ رسماً آغاز شد. هدف این انجمن طبق آن‌چه در اساس‌نامه عنوان شده تربیت فیلمساز برای نسل‌های آینده بود. ۴ سال بعد فیلم "کاپیتان ابو رائد" توسط امین مطلق ساخته شد. این فیلم اولین اثر سینمایی کشور اردن محسوب می‌شود.[۴]

از دیگر اقدامات انجمن سلطنتی فیلم اردن، ارائه تمهیدات و تسهیلات برای کشورهای عربی و فیلم‌سازان آن‌هاست. به این صورت که فیلم‌سازان عرب بتوانند با در اختیار داشتن امتیازاتی، خاک اردن را برای تولیدات سینمایی خود برگزینند.

در سال ۲۰۰۸ پیش‌نویس ایجاد انستیتو فیلم اردن توسط انجمن سلطنتی فیلم ارائه شد، و در بدنه این انستیتو، مدرسه هنر و سینمای اردن افتتاح گردید. هنوز جشنواره‌ای مختص فیلم در اردن وجود ندارد، اما همین تولیدات کوتاه سینمای اردن حضوری مستمر در جشنواره‌های فیلم کشورهای عربی دارد.

پیشینه[ویرایش]

در سال ۱۹۶۰ دیوید لین، فیلم تاریخی لورنس عربستان را در خاک اردن و در شهر پترا ساخت. این برای اولین بار بود که در واقع مردم این کشور سینما را شناختند. پس از آن خاک اردن محلی شد برای ساخت و تولیدات سینما در ژانر تاریخی و حتی فیلم اکشن.

فهرست ذیل برخی از فیلم‌هایی هستند که از سال ۱۹۶۰ در شهرها و حومهٔ بیابانی آن؛ به عنوان لوکیشن اصلی تولید شده‌اند:[۵]

آمار و ارقام[ویرایش]

طبق آمار سال ۲۰۰۹ انجمن سلطنتی فیلم اردن، شمار تولیدات سینمایی این کشور، ۲ فیلم در این سال بوده که در سال ۲۰۱۳ به ۲۱ و در سال ۲۰۱۷ به ۲۴ فیلم رسیده‌است؛ که البته عمده این ساخت و ساز، کارهای مستند یا فیلم‌های کوتاه می‌باشند. ضمناً طبق اعلام همین انجمن تعداد مخاطبان سینما در اردن ۵۲۵ هزار نفر در سال است.[۶][۷]

منابع[ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ "Table 8: Cinema Infrastructure - Capacity". UNESCO Institute for Statistics. Archived from the original on 5 November 2013. Retrieved 5 November 2013.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ "Table 11: Exhibition - Admissions & Gross Box Office (GBO)". UNESCO Institute for Statistics. Archived from the original on 3 November 2013. Retrieved 5 November 2013.
  3. «آشنایی با سینمای اردن». همشهری آنلاین. ۲۰۱۴-۰۴-۱۶. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۱۲-۰۹.
  4. "Cinema of Jordan". Wikipedia (به انگلیسی). 2019-09-16.
  5. «Hollywood in Baghdad: US spy thriller filmed partly in Iraq». Christian Science Monitor. ۲۰۰۹-۰۷-۳۱. شاپا 0882-7729. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۱۲-۰۹.
  6. «Jordan's film industry aims for the stars | Jordan Focus». web.archive.org. ۲۰۰۸-۱۲-۱۰. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ دسامبر ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۱۲-۰۹.
  7. Bharadwaj، Vinita (۲۰۱۲-۱۲-۱۹). «Arab Filmmakers Seek Commercial Success» (به انگلیسی). The New York Times. شاپا 0362-4331. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۱۲-۰۹.