شیءانگاری جنسی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

در شیءانگاری جنسی زنان، اندام و جذابیت جنسی بیش از سایر ویژگی‌ها ارزش دارند.
استریپرهای مرد نمونه ای از شیء انگاری جنسی مردان هستند.

شیءانگاری جنسی[۱] (به انگلیسی: Sexual objectification) رفتار با یک شخص به عنوان ابزاری برای رسیدن به لذت جنسی است. شیءانگاری در مفهوم وسیع‌تری به معنای بهره‌کشی از فردی به عنوان یک کالای اقتصادی یا هر شیء دیگر بدون در نظر گرفتن شخصیت یا شأن او است. شیءانگاری، عموماً در سطح جامعه بررسی می‌شود؛ اما گاهی به رفتارهای فردی نیز ربط داده می‌شود.

مفهوم شیءانگاری جنسی، به‌ویژه شیءانگاری جنسی زنان، در مکتب فلسفی زن‌گرایی و شاخه‌های منشعب شده از آن، بسیار مهم و مورد توجه است. بسیاری از زن‌گرایان، شیءانگاری جنسی زنان را تأسف‌آور قلمداد می‌کنند و آن را یک عامل مهم در نابرابری جنسیتی می‌دانند. با این حال، برخی صاحب‌نظران علوم اجتماعی استدلالشان این است که بعضی از زنان در دنیای مدرن برای به نمایش گذاردن قدرتی که کسب کرده‌اند، عمداً خود را شیءانگاری می‌کنند.[نیازمند منبع]

در مردان، شیءانگاری جنسی شامل حضور مردان در تبلیغات در زمینه‌های جنسی است. مواردی که ممکن است مردان به این عنوان به کار گرفته شوند، می‌توانند در تبلیغات، موزیک ویدئوها، فیلم‌ها، برنامه‌های تلویزیونی، مجلات زنانه، استریپ‌تیز مردانه و غیره باشند.[۲] گاهی به همین سبب زنان پورنوگرافی را خریداری و استفاده می‌کنند.[۳]

شیءانگاری جنسی مردان در ۳۷ درصد از تبلیغاتی که اعضای بدن مردان را برای نمایش یک محصول نشان می‌دهند، وجود دارد.[۴] مشابه مسائل شیءانگاری جنسی در زنان، معمول است که این جنسی‌سازی، مردان را به شرمساری از بدنشان و میل به کمال سوق دهد. قرار گرفتن مداوم این مردان «ایده‌آل» در معرض جامعه، این تصور و انتظار را ایجاد می‌کند که همه مردان باید اینگونه باشند.[۵]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «شیءسازی جنسی» [مطالعات زنان] هم‌ارزِ «sexual objectification»؛ منبع: گروه واژه‌گزینی. جواد میرشکاری، ویراستار. دفتر سیزدهم. فرهنگ واژه‌های مصوب فرهنگستان. تهران: انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی (ذیل سرواژهٔ شیءسازی جنسی)
  2. "Sports, gym classes, team initiations and events". Sensations4women.com. 26 January 1998. Archived from the original on 30 April 2018. Retrieved 1 August 2012.
  3. Citations:
  4. Davidson, M. Meghan; Gervais, Sarah J.; Canivez, Gary L.; Cole, Brian P. (April 2013). "A psychometric examination of the Interpersonal Sexual Objectification Scale among college men". Journal of Counseling Psychology. 60 (2): 239–250. doi:10.1037/a0032075. PMID 23458607.
  5. Buchbinder, David (Winter 2004). "Object or ground? The male body as fashion accessory". Canadian Review of American Studies. 34 (3): 221–232. doi:10.1353/crv.2006.0030. S2CID 161493223.

مطالعه بیش‌تر[ویرایش]

پیوند به بیرون[ویرایش]