علی‌اصغر نفیسی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

علی‌اصغر نفیسی
زادهٔ۱۲۵۱ خورشیدی
کرمان
درگذشتدوم تیر ۱۳۲۸
تهران
شناخته‌شده براینخستین وزیر بهداری (صحیه و خیرات عمومی) ایران در کابینه کودتای سوم اسفند
فرزندانحبیب نفیسی، دکتر ماه‌منیر نفیسی، دکتر عباس مؤدب نفیسی، دکتر ابوالقاسم نفیسی
والدینناظم‌الاطبا کرمانی

علی‌اصغر نفیسی ملقب به مؤدب‌الدوله (زاده ۱۲۵۱ خورشیدی رشت – درگذشته دوم تیر ۱۳۲۸ تهران) استاد مدرسه طب دارالفنون، نخستین وزیر بهداشت (صحیه و خیرات عمومی) ایران بود؛ سمتی که در زمان کابینه کودتای سوم اسفند تشکیل شد. او پدر حبیب نفیسی و پسر ناظم‌الاطباء و برادر سعید نفیسی، پزشک دربار قاجار و رئیس اولین بیمارستان در ایران (بیمارستان سینا) بود. علاوه بر پیشه پزشکی، مؤدب‌الدوله مدیر مجله «حفظ الصحه» نیز بود. وی تحصیلات خود را در پاریس انجام داد و به عنوان پیشکار محمدرضا پهلوی همراه او به سوئیس اعزام شد.

زندگی[ویرایش]

دکتر علی‌اصغر مؤدب نفیسی، فرزند ارشد دکتر علی‌اکبر نفیسی ناظم‌الاطباء کرمانی است. وی در ۱۲۵۱ خورشیدی در تهران ولادت یافت[۱] و تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در این شهر گذراند. بعد از پایان تحصیلات در تهران برای ادامه تحصیل در رشته پزشکی عازم اروپا شد و در شهرهای بروکسل و لیون به تحصیل خود ادامه داد.

سپس به ایران بازگشت و به طبابت عمومی و خدمات فرهنگی مشغول شد. مدتی در مدرسه علمیه که نخستین مدرسه ملی تهران بود به تدریس فرانسه مشغول شد؛ بعد در مدرسه دارالفنون، در رشته پزشکی معلم تشریح شد و در خانه خود نیز کلاس‌های فیزیک، تشریح و علم‌الامراض برگزار می‌نمود و تعداد زیادی از جوانان دانشجو در آن شرکت می‌کردند.

وی نخستین کسی بود که مجله بهداری و پزشکی به زبان فارسی منتشر کرد و در صدر مشروطیت مجله حفظ‌الصحه را دایر نمود و در همان زمان از طرف اهالی تهران به عنوان عضو انجمن بلدیه برگزیده شد. وی نخستین کسی است که در ایران به وزارت بهداری رسید و تشکیلات طبی و پزشکی ایران را بر حسب اصول جدید سازمان داد. وی در مدت تحصیل محمدرضا پهلوی در سوئیس، پیشکاری و سرپرستی از او را بر عهده داشت. هم‌چنین، علاوه بر مهارت در پزشکی در دستگیری از بیماران ناتوان و نیازمند می‌کوشید.[۲]

او برادر توراندخت و همدم‌الملوک، سعید نفیسی مشرف‌الدوله، حسین و مهندس فتح‌الله نفیسی؛ و پدر حبیب نفیسی، بنیان‌گذار دانشگاه صنعتی امیرکبیر، و سه فرزند دیگر به نام‌های ماه‌منیر، عباس و ابوالقاسم، که هر سه پزشک شدند، بود.

منابع[ویرایش]

  1. اطلاعات رجال علی+اصغر+نفیسی[پیوند مرده]
  2. «روزنامه اطلاعات». ۴ تیر ۱۳۲۸.