غلامرضا کیوان سمیعی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

غلامرضا کیوان سمیعی
زاده۱۲۹۲
کرمانشاه
درگذشته۴ خرداد ۱۳۷۲
تهران
آرامگاهبهشت زهرا، تهران
تخلصکیوان
پیشهکارمند بانک کشاورزی
زمینه کاریمحقق، نویسنده و شاعر
ملیتایرانی
حوزهقم و تهران
همسر(ها)توران الفت
فرزند(ان)سیاوش سمیعی

غلامرضا سمیعی (۱۲۹۲ خورشیدی در کرمانشاه – ۴ خرداد ۱۳۷۲ خورشیدی در تهران) متخلص به کیوان محقق فلسفه و عرفان، ادیب، نویسنده و شاعر متخلص به کیوان.

شرح حال[ویرایش]

دوران کودکی و نوجوانی را در کرمانشاه مشغول تحصیل بود، همزمان تحصیل در دبیرستان به فراگیری عربی و دروس حوزوی پرداخت معلم وی در این رشته سید محمد میبدی از علمای ساکن کرمانشاه بود.[۱] سپس به قم رفت و نزد سید محمد حجت کوه‌کمری و محمدعلی شاه‌آبادی به فراگیری دروس حوزوی مشغول گردید. بعد از چند سال عازم تهران گردید و از محضر شیخ عبدالله حائری (رحمت علیشاه) و بخصوص عباسعلی کیوان قزوینی استفاده فراوان برد.

بعد از چهار سال از تهران مجدداً عازم کرمانشاه شد و در درس حیدرقلی خان سردار کابلی حاضر می‌شد. بنا به گفته خودش تقریباً تمام اقطاب و سر سلسله‌های مشایخ صوفیه را از نزدیک دیده و گفتگو کرده بود ولی نتوانسته بود به هیچ‌یک دست ارادت بدهد.[۲] بعد از بازگشت به کرمانشاه در بانک کشاورزی استخدام شد و مدت ۳۰ سال امور حقوقی بانک را عهده‌دار بود. غلامرضا کیوان سمیعی در پی ابتلاء به سرطان حنجره در ۴ خرداد ۱۳۷۲ درگذشت و در قطعه مقبرةالشعرا، بهشت زهرا به خاک سپرده شد.[۳]

سبک شعری[ویرایش]

گزیده‌ای از اشعار کیوان سمیعی به نام راز دل منتشر شده است. این دفتر غزلیات و قصاید وی را در برمی گیرد. سمیعی که در شعر کیوان تخلص می‌کند در غزل مسائل تعلیمی و فلسفی را نیز وارد می‌کند. با این حال کلامش ساده است و از لحن غنایی هم به دور نیست. اما قصاید او بیشتر به حال و هوای قصاید سنتی نزدیک است و در آن‌ها اصطلاحات علمی و تبعیت از اشعار شعرای ادبیات عرب هم دیده می‌شود.[۴]

آثار[ویرایش]

بعضی از آثار وی عبارتند از:

  • اوراق پراکنده شامل پنج جلد مطالب عرفانی و ادبی و اجتماعی.
  • شرح لاهیجی گلشن راز مقدمه مفصلی بر شرح لاهیجی گلشن راز.
  • شرح حال طبیب اصفهانی
  • زندگانی حیدرقلی سردار کابلی
  • مقدمه بر اوصاف الاشراف خواجه نصیر طوسی

و مقالات و نوشته‌های دیگر .[۵]

دیوان اشعار صابر همدانی و هادی رنجی تهرانی نیز به کوشش وی به چاپ رسیده است.

منابع[ویرایش]

  1. «سید محمد میبدی». پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه علمیه میبد. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ اوت ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۱۲ ژوئیه ۲۰۱۵.
  2. «با استاد کیوان سمیعی پژوهنده آثار ادبی و عرفانی». کیهان فرهنگی. تهران: مؤسسه کیهان (۳۲): ۳–۹. ۱۳۶۵. دریافت‌شده در ۳۰ مارس ۲۰۱۳.
  3. «کیوان سمیعی». راسخون. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۱ دسامبر ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۳۰ مارس ۲۰۱۳.
  4. مهرابی، سید محسن. "ادبیات معاصر کرمانشاه". کرمانشاه: گلچین ادب.
  5. «غلامرضا کیوان سمیعی». بنیاد ایرانشناسی. پارامتر |پیوند= ناموجود یا خالی (کمک); پارامتر |تاریخ بازیابی= نیاز به وارد کردن |پیوند= دارد (کمک)