قرارگاه کربلا - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

قرارگاه کربلا
فعال۱۳۶۰
کشور ایران
وفادارینیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران
رستهسپاه پاسداران انقلاب اسلامی
گونهیگان زرهی
نقشقرارگاه منطقه‌ای
اندازهسپاه
بخشی ازنیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
پادگان/ستاداهواز، ایران
نبردهاجنگ ایران و عراق
فرماندهان
فرماندهسرتیپ پاسدار احمد خادم سیدالشهدا
جانشین فرماندهسرتیپ‌دوم پاسدار مهدی رفیق‌دوست سردار یدالله مواساتی[۱]
فرماندهان برجستهحسن باقری
عبدالمجید بقایی
احمد غلامپور
امین شریعتی
یزدان مؤیدی‌نیا[۲]
رحیم نوعی‌اقدم[۳]
محسن کاظمینی[۴]

قرارگاه کربلا یکی از قرارگاه‌های ده‌گانه نیروی زمینی سپاه پاسداران به فرماندهی احمد خادم سیدالشهدا است و در جنوب غربی ایران فعالیت می‌کند. این قرارگاه قدیمی‌ترین قرارگاه نیروی زمینی سپاه و تاریخ تأسیس آن به سال ۱۳۶۰ و سال‌های نخست جنگ ایران و عراق بر می‌گردد.[۵] قرارگاه کربلا سپاه‌های استانی ولی عصر خوزستان، ابوالفضل لرستان و فتح کهگیلویه و بویراحمد را تحت فرمان دارد. مهم‌ترین یگان‌های رزمی تحت امر این قرارگاه؛ لشکر ۷ زرهی ولی عصر، تیپ ۱۵ امام حسن بهبهان، تیپ ۵۱ زرهی حضرت حجت اهواز، گروه ۶۴ توپخانه و موشکی الحدید، تیپ ۷۲ زرهی محرم، تیپ تکاور حضرت‌مهدی اندیمشک، تیپ ۵۷ لرستان، و تیپ ۴۸ فتح کهگیلویه و بویراحمد می‌باشند.[۶] ستاد فرماندهی قرارگاه کربلا در پادگان گلف، اهواز قرار دارد‌.

تاریخچه[ویرایش]

قرارگاه کربلا اولین قرارگاه عملیاتی است، که در سال ۱۳۶۰ در ابتدای جنگ ایران و عراق برای هماهنگ‌سازی یگان‌های عمل‌کننده سپاه پاسداران در نبرد تشکیل شد. این قرارگاه ابتدا به‌عنوان قرارگاه ارشد برای هماهنگی یگان‌های حاضر در عملیات (سپاه، ارتش و جهاد سازندگی) تشکیل شد. سپس با تشکیل قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء در عملیات خیبر این نقش به قرارگاه خاتم واگذار شد و قرارگاه کربلا فرماندهی تاکتیکی یگان‌های نیروی زمینی ارتش را برعهده گرفت و کلیه نیروهای رزم سپاه تحت امر قرارگاه نجف سازمان یافتند. پس از عملیات خیبر، قرارگاه کربلا و نجف از حالت تفکیک کامل ارتش و سپاه خارج شدند و به عنوان رده‌ای بالاتر از لشکر (سپاه عملیاتی) تحت امر قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء درآمدند.[۷]

قرارگاه منطقه‌ای جنوب کربلا یا پایگاه منتظران ‌شهادت (گُلف) در بلوار شهید مدرس اهواز و در مسیر جاده رامهرمز قرار دارد. این پایگاه که دارای ساختمان‌های متعدد و محکمی است، پیش از انقلاب ۱۳۵۷ به‌عنوان باشگاه‌ گلف شرکت ملی نفت ایران، عمدتاً مورد استفاده ورزشی کارکنان مناطق نفت‌خیز جنوب و نیز اتباع آمریکایی قرار می‌گرفت. پس از وقوع انقلاب، کارمندان شرکت ‌نفت برای حفاظت از لوله‌ها و تأسیسات نفتی جنوب برای مدتی در این باشگاه مستقر شدند.

پس از مدتی حفاظت از تأسیسات نفتی به سپاه پاسداران واگذار شد و باشگاه گلف نیز محل استقرار آن‌ها شد. با شروع جنگ ایران و عراق این مکان به دلیل ناشناخته بودن و نزدیکی به فرودگاه اهواز، همچنین قرار داشتن در پناه کوه و موقعیت جغرافیایی مناسب، به‌عنوان قرارگاه مرکزی کربلا به مرکز فرماندهی و هدایت جنگ سپاه پاسداران در جنوب (از دهلران تا رأس‌البیشه) تبدیل شد و به نام پایگاه منتظران‌ شهادت نام‌گذاری گردید.

در این دوره، تشکیل اتاق جنگ و فعال شدن اطلاعات و عملیات، اعزام نیرو و تشکیل واحدهای جنگ و حضور مسئولان نظام جمهوری اسلامی، از مشخصات اصلی پایگاه منتظران ‌شهادت بود. فرماندهی این قرارگاه در ۶ ماه اول جنگ برعهده داوود کریمی بود، در ۶ ماه دوم برعهده یحیی رحیم صفوی قرار داشت و از سال دوم نیز غلامعلی رشید فرمانده قرارگاه کربلا بود و حسن باقری به‌عنوان جانشین فرمانده قرارگاه فعالیت می‌کرد.

در طول جنگ، فرماندهان محورهای عملیاتی سپاه روزهای چهارشنبه به این پایگاه می‌آمدند و در جریان آخرین اطلاعات قرار می‌گرفتند و در خصوص هدایت جنگ در جنوب به تبادل‌ نظر می‌پرداختند. اولین گزارش‌های اطلاعات و عملیات جنگ توسط حسن باقری که مسئول اطلاعات و عملیات سپاه پاسداران در جنوب بود، در این پایگاه منتشر شد، که در تغییر استراتژی و تحول سپاه تأثیر به‌سزایی داشت.[۸]

فرماندهان[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «سردار رفیق دوست جانشین قرارگاه کربلا جنوب شد». عصر تابان. ۸ شهریور ۱۴۰۲.
  2. «سپاه پاسداران روز دوم خرداد در منطقه عمومی خرمشهر مانور برگزار می‌کند». ایرنا. ۱ خرداد ۱۳۷۵.
  3. «مرحله اصلی مانور بیت‌المقدس در جنوب غربی ایران آغاز شد». ایرنا. ۲ خرداد ۱۳۷۸.
  4. «آیین یادمان شهدای عملیات بدر در دزفول برگزار شد». ایرنا. ۱۱ اسفند ۱۳۸۵.
  5. «لوح ثبت ملی قرارگاه کربلا در اهواز رونمایی شد». ایسنا. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۷ ژوئیه ۲۰۲۱.
  6. مراد ویسی (۸ فروردین ۱۳۹۹). «پرده‌برداری از ۱۰ قرارگاه منطقه‌ای نیروی زمینی سپاه». رادیو فردا. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ مه ۲۰۲۱. دریافت‌شده در ۲۴ ژوئن ۲۰۲۲.
  7. «شرح فعالیت‌های «قرارگاه کربلا» در دوران جنگ». ایسنا.
  8. «قرارگاهی به نام «کربلا»». ایسنا.
  9. «قرارگاهی در امتداد کربلا». روزنامه کیهان.