مقبره بی‌بی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

مقبره بی‌بی
مکاناورنگ‌آباد، هند
مختصات۱۹°۵۴′۰۵″شمالی ۷۵°۱۹′۱۳″شرقی / ۱۹٫۹۰۱۵۱°شمالی ۷۵٫۳۲۰۱۹۵°شرقی / 19.90151; 75.320195
ساخته‌شده۱۶۶۰–۱۶۶۱
معمارAta-ullah, Hanspat Rai
سبک(های) معماریمعماری گورکانی
Dedicated toدلرس بانو بیگم
مقبره بی‌بی در مهاراشترا واقع شده
مقبره بی‌بی
موقعیت مقبره بی‌بی در نقشه
مقبره بی‌بی در اورنگ‌آباد هند.
نمایی نزدیک از بنای مقبره بی‌بی.
دور نمایی از مقبره بی‌بی در دهه ۱۸۸۰

مقبره بی‌بی (به [زبان انگلیسی|انگلیسی]]: Bibi Ka Maqbara به اردو: بیبی کا مقبرا) آرامگاه دلرس بانو بیگم همسر اورنگ زیب ششمین پادشاه گورکانی هند است که در شهر اورنگ‌آباد در ایالت ماهاراشترا کشور هند واقع شده‌است. این بنا در سال ۱۶۷۹ میلادی شبیه به تاج محل در آگرا و به تقلید از آن با مرمر سفید ساخته شده‌است. در سال ۱۶۶۰ میلادی اورنگ زیب به یاد همسر اولش دلرس بانو بیگم سفارش ساخت چنین بنایی را مطرح نمود که به عنوان نمادی از وفاداری زناشویی این امپراتور نیز قلمداد می‌گردد.[۱][۲][۳] اورنگ زیب چندان به معماری علاقه‌ای نداشت. هر چند، مسجد مروارید که در دهلی قرار دارد، مسجدی کوچک اما زیبا است که به سفارش او ساخته شد.

این آرامگاه را شاهزاده اعظم شاه پسر اورنگ‌زیب و حاکم اورنگ‌آباد در اواخر سده هفدهم به تقلید از تاج محل برای مادرش ساخت. اما از آنجایی که او به اندازه شاه جهان، سازنده تاج محل آگرا، ثروتمند نبود مجبور شد این آرامگاه را خیلی کوچک‌تر و محقرانه بسازد و نمونه‌ای کوچک از تاج محل اصلی است. از این رو به این بنا به نام «تاج محل فقیر» نیز شهرت دارد. با این وجود این بنا از بهترین آثار هنری دوره گورکانی در اورنگ‌آباد به‌شمار می‌رود. این بنا به دلیل مقایسه قابل‌توجه نسبت به تاج‌محل، عمده جذابیت خود را از دست داده‌است و به دلیل شباهتش به دکن، گاهی با نام تاج دکانی هم شناخته می‌شود و بنای عمده و اصلی اورنگ‌آباد محسوب می‌شود.[۴][۵]

نگارخانه[ویرایش]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. Lach, Donald F.; Kley, Edwin J. Van (1998). Asia in the Making of Europe: Volume III, the Century of Advance (Pbk. ed.). University of Chicago Press. p. 738. ISBN 978-0-226-46767-2.
  2. Eraly, Abraham (2008). The Mughal world: India's tainted paradise. Weidenfeld & Nicolson. pp. 376.
  3. "The Taj of Deccan". Deccan Herald. 19 February 2011.
  4. Koch, Ebba (1997). King of the World: The Padshahnama. Azimuth. p. 104.
  5. "Bibi Ka Maqbara". Archived from the original on 22 February 2013. Retrieved 28 January 2013.