موشک آسرام - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

موشک هوابه‌هوای کوتاه‌برد پیشرفته
یک تایفون نیروی هوایی سلطنتی مسلح به ۲ آسرام (در قسمت میانی)
نوعموشک هوابه‌هوا و کوتاه‌برد
خاستگاهبریتانیا
تاریخچه خدمت
خدمت۱۹۹۸
تاریخچه تولید
سازندهMBDA UK
قیمت واحدبیش از ۲۰۰٬۰۰۰ پوند
ویژگی‌ها
وزن۸۸ کیلوگرم (۱۹۴ پوند)
طول۲٫۹۰ متر (۹ فوت ۶ اینچ)
قطر۱۶۶ میلیمتر (۶٫۵ اینچ) (قطر موتور)[۱]
طول بال۴۵۰ میلی‌متر
سر جنگی۱۰ کیلوگرم (۲۲ پوند)
سازوکار
انفجار
لیزر، فیوز مجاورتی و برخورد

موتورسوخت جامد[۲]
برد
عملیاتی
۲۵+ کیلومتر[۳][۴][۵]
بیشینهٔ سرعتبیش از ۳ ماخ[۶]
سامانهٔ
هدایت
آشیانه‌یابی فروسرخ، هدایت اینرسیایی[۶]
سکوی
پرتاب
یوروفایتر تایفون نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا در حال شلیک آسرام در سال ۲۰۰۷
آسرام در نمایشگاه در ۲۰۰۶

موشک هوابه‌هوای کوتاه‌برد پیشرفته (Advanced Short Range Air-to-Air Missile) یا به اختصار آسرام (ASRAAM)، که توسط ایالات متحده با شناسه AIM-132 شناخته می‌شود، یک موشک هوابه‌هوا با سیستم آشیانه‌یابی فروسرخ (موشک حرارتی) است که برای مبارزات هوایی نزدیک ساخته شده‌است. این موشک در نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا (RAF) و نیروی هوایی سلطنتی استرالیا (RAAF) در حال خدمت و جایگزینی با ایم-۹ سایدوایندرهای قدیمی است. آسرام طوری طراحی شده که به خلبان جنگنده اجازه می‌دهد شلیک کند و سپس قبل از این‌که هواپیمای مقابل بتواند برای شلیک نزدیک شود، دور شود. این موشک با سرعت بیش از ۳ ماخ پرواز می‌کند و برد آن بیش از ۲۵ کیلومتر (۱۶ مایل)[۳] است. توانایی مانور این موشک، ۵۰جی است.[۷][۱]

این پروژه با همکاری بریتانیا و آلمان در دهه ۱۹۸۰ آغاز شد و بخشی از یک توافق گسترده‌تر بود. آلمان در سال ۱۹۸۹ برنامه را ترک کرد و انگلیسی‌ها به تنهایی ادامه داده و این موشک در سال ۱۹۹۸ به خدمت در RAF معرفی شد. آسرام، از آن زمان به عنوان جایگزین سایدوایندر در نیروی هوایی سلطنتی استرالیا انتخاب شد و در حال حاضر نیز در حال معرفی به نیروی هوایی هند است.

ویژگی‌ها[ویرایش]

آسرام یک موشک هوابه‌هوا و حرارتی با سرعت بالا و مانورپذیری بسیار بالا است. این موشک توسط MBDA در بریتانیا و به عنوان یک موشک «شلیک کن و فراموش کن» طراحی شده‌است.[۸] آسرام برای شناسایی و پرتاب علیه اهداف در فاصله‌های بسیار طولانی و مشابه با برد نسخه‌های ابتدایی ایم-۱۲۰ آمرام در نظر گرفته شده‌است تا بتواند دشمن را خیلی زود قبل از نزدیک شدن به اندازه کافی ساقط کند تا هواپیمای دشمن نتواند سلاح‌های خود را شلیک کند. از این نظر آسرام مشترکات بیشتری با آمرام، نسبت به سایر موشک‌های حرارتی دارد. آسرام، با این وجود، قدرت مانور بالایی را تأمین می‌کند. برای تأمین نیروی مورد نیاز، آسرام با قطر ۱۶٫۵۱ سانتی‌متر (۶ اینچ) ساخته شده‌است که بیشتر از قطر سایدوایندر و موشک آلمانی IRIS-T است و این موضوع، باعث افزایش نیروی محرکه شده و سرعت و برد آن را تا ۵۰ کیلومتر افزایش می‌دهد.[۴][۹] افزایش قطر آسرام همچنین فضا را برای افزایش قدرت محاسباتی فراهم می‌کند و بنابراین قابلیت مقابله با اقدامات متقابل را در مقایسه با دیگر موشک‌های هوابه‌هوا، بهبود می‌بخشد.

کاربران[ویرایش]

نقشه کاربران آسرام به رنگ آبی

کاربران فعلی[ویرایش]

 بریتانیا
نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا، نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا (برای لاکهید مارتین اف-۳۵ لایتنینگ ۲)
 استرالیا
نیروی هوایی سلطنتی استرالیا برای اف/ای-۱۸ هورنت.[۱۰]
 هند
نیروی هوایی هند در ۸ ژوئیه ۲۰۱۴ قراردادی برای خرید ۳۸۴ آسرام برای جایگزینی موشک‌های قدیمی ماترا مجیک خود امضا کرد. این کشور در حال بررسی قابلیت استفاده از آسرام برای جنگنده‌های سپکت جگوار خود است.[۱۱]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ Asraam background (PDF), MBDA, archived from the original on 4 October 2013{{citation}}: نگهداری یادکرد:ربات:وضعیت نامعلوم پیوند اصلی (link). خطای یادکرد: برچسب <ref> نامعتبر؛ نام «background» چندین بار با محتوای متفاوت تعریف شده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  2. "Asraam", RAF, MoD.
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ "ASRAAM". MBDS Systems. Retrieved 17 March 2021.
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ "ASRAAM". Science & Technology (documentary). jaglavaksoldier. Retrieved 10 July 2009 – via YouTube. خطای یادکرد: برچسب <ref> نامعتبر؛ نام «Youtube Documentary» چندین بار با محتوای متفاوت تعریف شده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  5. "MOD signs £184 million contract to secure air-to-air missiles for the F-35B". Royal Navy. 16 August 2016. Retrieved 16 August 2016.
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ "AIM-132 ASRAAM". FAS. Archived from the original on 16 March 2011. Retrieved 12 December 2011.
  7. "Asraam", Typhoon, Star streak, archived from the original on 23 April 2012.
  8. "Advanced Short Range Air to Air Missile (ASRAAM)". Think Defence (به انگلیسی). Retrieved 5 September 2018.
  9. 'Talisman' ADS – БКО 'Талисман', YouTube.
  10. "MBDA ASRAAM in service with the RAAF has been successfully fired from the aircraft". MBDA. Retrieved 19 November 2020.
  11. "India, UK sign deals worth 370 million", Live Mint.