مونته‌نگرو - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

Црна Гора
Crna Gora به معنیِ «کوهِ سیاه» نام فارسی رسمی = جمهوری مونتِنِگرو
مونتِنِگرو
سرود: Ој, свијетла мајска зоро
Oj, svijetla majska zoro
موقعیت مونتِنِگرو
مونتنگرو (سبز)
اروپا (خاکستری تیره)
پایتختپودگوریتسا
۴۲°۴۷′ شمالی ۱۹°۲۸′ شرقی / ۴۲٫۷۸۳°شمالی ۱۹٫۴۶۷°شرقی / 42.783; 19.467
بزرگترین شهرب پودگوریتسا
زبان(های) رسمیمونته‌نگروئی
حکومتجمهوری پارلمانی
فیلیپ وویانویچ
میلو جوکانوویچ
رانکو کریفوکاپیچ
بنیان‌گذاری۱۴۹۹
۱۸۷۸
۱۹۱۸
۲۰۰۶
مساحت
• کل
۱۳٬۸۱۲ کیلومتر مربع (۵٬۳۳۳ مایل مربع) (۱۶۰ام)
• آبها (٪)
۱٫۵
جمعیت
• سرشماری
۶۷۸٬۱۷۷ (۱۶۲ام)
• تراکم
۵۰ بر کیلومتر مربع (۱۲۹٫۵ بر مایل مربع) (۱۲۱ام)
تولید ناخالص داخلی (GDP)  برابری قدرت خرید (PPP)برآورد ۲۰۰۸ 
• کل
۳٬۵۵۷ میلیارد دلار (۱۳۸ام)
• سرانه
۵٬۷۳۵ دلار (۵۸ام)
شاخص توسعه انسانی (۲۰۰۸)۰٫۸۲۲
۶۴ام(بالا)
واحد پولیورو (€)۱ (EUR)
منطقه زمانیCET
• تابستان (ساعت تابستانی)
CEST
پیش‌شماره تلفنی۳۸۲
دامنه سطح‌بالا.me

مونته‌نگرو (به صربی/مونته‌نگروئی: Црна Гора یا Crna Gora — تلفظ تسرنا گُرا / t͡sr̩na: 'ɡɔra) کشوری در جنوب خاوری اروپا به پایتختی پودگوریتسا است و در کرانه دریای آدریاتیک قرار دارد. واحد پول این کشور، یورو است. جمعیت مونته‌نگرو ۶۲۰٫۰۰۰ نفر می‌باشد.[۱]

مساحت این کشور ۱۴٫۰۲۶ کیلومتر مربع است. این کشور با کشورهای آلبانی، بوسنی و هرزگوین، صربستان، کوزوو و کرواسی همسایه است. همچنین، مونته‌نگرو از تاریخ ۲۸ ژوئن ۲۰۰۶ در سازمان ملل متحد عضو است.

نام‌شناسی[ویرایش]

نام مونته‌نگرو به معنای «کوه سیاه» است و از سده پانزدهم میلادی برای نام‌گذاری بخش بزرگی از مونته‌نگرو به کار رفته‌است.[۲][۳] پس از جنگ‌های مختلف با حکومت عثمانی، مساحت مونته‌نگرو به تدریج افزایش یافت.

تاریخچه[ویرایش]

تاریخ این منطقه به سدهٔ نهم میلادی بازمی‌گردد در آن زمان، یک حکومت محلی وابسته به امپراتوری بیزانس تشکیل شد. در سال ۱۹۱۰ کشوری با نام پادشاهی مونته‌نگرو تشکیل شد؛ ولی پس از جنگ جهانی اول (۱۹۱۸) با پادشاهی صربستان متحد شد.

مونته‌نگرو در پی همه‌پرسی ۲۱ مه ۲۰۰۶ (میلادی)، در روز ۳ ژوئن همان سال از فدراسیون صربستان و مونته‌نگرو جدا شد و اعلام استقلال کرد.

جغرافیا[ویرایش]

نقشه طبیعی مونته‌نگرو
نقشه مونته‌نگرو

دریای آدریاتیک در جنوب باختری مونته‌نگرو قرار دارد و در غرب مونته‌نگرو کشور کرواسی، در شمال غرب آن بوسنی و هرزگوین و در شمال شرق آن صربستان قرار گرفته‌است.

بزرگ‌ترین شهر مونته‌نگرو، پایتخت آن یعنی «پودگوریتسا» با جمعیتی در حدود ۱۸۶ هزار نفر است. این کشور کوچک در جنوب اروپا و در کرانهٔ دریای آدریاتیک واقع شده‌است. بخش‌های شمالی این کشور بیشتر کوهستانی است و بلندترین قلهٔ آن یعنی بابوتوف کوک، ۲۵۲۲ متر ارتفاع دارد. این کشور ۵ بخش و ۲۱ استان دارد.

حکومت[ویرایش]

از راست به چپ: دریتان آبازوویچ نخست‌وزیر مونته‌نگرو، زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین و ادی راما نخست‌وزیر آلبانی

مونته‌نگرو دارای حکومت جمهوری است و قانون اساسی آن در سال ۲۰۰۷ به تصویب رسیده‌است. رئیس‌جمهور مونته‌نگرو، رئیس حکومت این کشور است و برای یک دوره پنج ساله انتخاب می‌شود. رئیس‌جمهور، وظیفه اعلام انتخابات پارلمان و پیشنهاد دادن نامزدهای نخست‌وزیری، رئیس و اعضای دادگاه قانون اساسی را به پارلمان دارد.

نخست‌وزیر مونته‌نگرو، رئیس دولت این کشور است که مسئولیت امور اجرایی آن را به عهده دارد.

مونته‌نگرو دارای نظام تک پارلمانی است. پارلمان مونته‌نگرو، وظیفه قانون‌گذاری، تأیید پیمان‌های بین‌المللی، انتخاب نخست‌وزیر و هیئت وزیران و اعضای دادگاه قانون اساسی را دارد. پارلمان مونته‌نگرو در حال حاضر، ۸۱ کرسی دارد.

مردم[ویرایش]

بخش‌های فرهنگی مونته‌نگرو

نژاد

مونته نگرویی ۴۳٫۲٪، صربی ۳۲٪، بوسنیایی ۱۱٫۸٪، آلبانیایی ۵٪، بقیه ۸٪

قد مردم[ویرایش]

مردم مونته‌نگرو بلند قامت‌ترین انسان‌های شناخته شده در یک جمعیت هستند. میانگین قد آنها در سال ۲۰۲۰، ۲ متر بوده‌است. که این عدد در سال‌های مختلف بین ۱۹۵cm تا ۲۰۱cm متغیر بوده‌است. دانشمندان معتقدند که دلیل این پدیده به تغذیه ربط دارد. و بیشتر بخاطر مصرف زیاد ماست در این منطقه می‌باشد.

زبان[ویرایش]

زبان رسمی این کشور مونته نگرویی است. با وجود این، مردم به زبان‌های صربی، بوسنیایی، آلبانی و کرواتی نیز صحبت می‌کنند. طبق یک سرشماری در سال ۲۰۱۱ بیشتر مردم صربی را زبان مادری خود می‌دانند در حالی که ۳۷ درصد افراد، مونته نگرویی را زبان اصلی خود اعلام کردند. این دو زبان از جهات بسیاری به هم شبیه هستند. همچنین، به دلیل اقامت عدهٔ کمی از ایتالیایی‌ها در خلیج کوتور، در این منطقه زبان ایتالیایی نیز رایج است.

دین[ویرایش]

دین اصلی این کشور مسیحیت ارتودکس است و مونته نگرویی‌ها از گذشته متعلق به کلیسای ارتدوکس صربی بوده‌اند. بعد از آن، دومین دین بزرگ این کشور با بیش از ۱۱۸ هزار نفر مسلمان، دین اسلام به‌شمار می‌آید. این مسلمانان بر اساس زبان مادری، به دو دستهٔ مسلمانان بوسنیایی و مونته نگرویی تقسیم می‌شوند. بعد از دین اسلام نیز، سومین دین غالب این کشور متعلق به کاتولیک‌ها است. ارتدوکس ۷۰٪، مسلمان ۲۱٪، کاتولیک ۴٪، بی‌دین ۵٪

عضویت مونته‌نگرو در ناتو[ویرایش]

مونته‌نگرو
عضوهای ناتو

در ۵ ژوئن ۲۰۱۷، مونته‌نگرو رسماً به عنوان بیست و نهمین عضو ناتو به پیمان آتلانتیک شمالی پیوست. توماس شانون معاون وزارت خارجه آمریکا در مراسم عضویت مونته‌نگرو در ناتو در وزارت خارجه آمریکا گفت: «عضویت مونته‌نگرو پیام تحکیم را به منطقه می‌فرستد و صراحتاً به متحدان ما می‌گوید که آمریکا مانند همیشه به اصول دفاع هم گرایانه که در پیمان واشینگتن آمده پایبند است.» سنای آمریکا در ماه مارس ۲۰۱۷ با ۹۷ رای موافق و دو رای مخالف، مسئله الحاق مونته‌نگرو به ناتو را تأیید کرد.[۴]

شهرهای مونته‌نگرو[ویرایش]

شهرستان‌های مونته‌نگرو

بزرگ‌ترین شهرهای مونته‌نگرو در جدول زیر، فهرست شده‌اند:

نام جمعیت
پودگوریتسا ۱۸۶٬۰۰۰
نیکشیچ ۵۷٬۲۷۸
بیجلو پولیه ۲۳٬۱۰۵
پلیولیا ۱۹٬۶۲۲
هرتسگ نووی ۱۹٬۶۱۷

نگارخانه[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. "Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori 2011. godine" [سرشماری جمعیت مونتنگرو ۲۰۱۱] (PDF) (به صرب و کرواتی). Statistical office, Montenegro.
  2. itsca (۱۴۰۰-۱۲-۱۰). «بروکر آمارکتس». how to register with amarkets broker. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۴-۰۵.
  3. * Fine, John Van Antwerp (1991), The Early Medieval Balkans: A Critical Survey from the Sixth to the Late Twelfth Century, University of Michigan Press, ISBN 978-0-472-08149-3
  4. «مونته‌نگرو رسماً به پیمان آتلانتیک شمالی پیوست».

پیوند به بیرون[ویرایش]