ویکی‌پدیا:همکاری‌ها - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

اعضای انجمن ویکی‌پدیا به منظور پیشبرد کیفی مقاله‌هایی که کوتاه یا بدون جزئیات هستند، دست به دست هم داده و با همکاری یکدیگر آن مقاله‌ها را گسترش می‌دهند. در هر همکاری، یک مقاله توسط علاقه‌مندان یک مبحث و در حیطهٔ موضوع پروژهٔ همکاری انتخاب شده و بر اساس اصول همکاری ویکی‌پدیا در مدت زمانی خاص (یک هفته، دو هفته، یا یک ماه) روی آن کار می‌شود.

همکاری‌ها می‌توانند در مورد هر موضوعی باشند. همچنین این همکاری‌ها می‌توانند ادامه هم پیدا کنند. برای مثال در زمینهٔ نگهداری و اضافه کردن مطلب ورودی‌های مختلف (پورتال) یا پروژه‌ها. گروه‌هایی هم می‌توانند روی موضوعاتی چون ترجمهٔ مقاله‌های خارجی یا گزارش کتاب با هم همکاری کنند. برخی گروه‌ها هم روی مسائل نگهداری از ویکی‌پدیا متمرکز شده و کاری به مقاله‌هایی دانشنامه‌ای ندارند.

در برخی همکاری‌ها هم تنها روی گسترش مقاله‌های کوچک کار می‌شود. برخی دیگر هم آن قدر روی یک مقالهٔ ناقص کار کرده و تمرکز می‌کنند و آن را صیقل می‌دهند تا به عنوان مقالهٔ برجسته انتخاب شود.

همکاری در ویکی‌پدیا[ویرایش]

یکی از جاذبه‌های ویکی‌پدیا خاصیت مشارکتی بودن آن است. هر فرد می‌تواند یک مقاله را ویرایش کند، و هر کس دیگری می‌تواند مقالهٔ فرد دیگری را ویرایش کند؛ بنابراین بیش از یک نفر می‌توانند در آن واحد روی یک مقاله کار کنند. در این صورت مقاله به سرعت نوشته شده و گسترش پیدا می‌کند. همچنین با وجود نظر چندین ویرایشگر، بیشتر اشکالات مفهومی و ساختاری مقاله گرفته می‌شوند.

به طور کلی در پروژه‌های همکاری، ابتدا فردی پروژه‌ای را با عنوانی کلی مثل ادبیات پیشنهاد می‌کند. سپس عنوان مقاله‌هایی را که در حیطهٔ موضوعی پروژه باشند عنوان می‌کند (در این مورد مانند شعر یا نثر یا…). کسانی که به نحوی با این موضوعات آشنایی دارند به یکی از نامزدها رأی داده و پس از انتخاب مقاله با رأی اکثریت، به مدت یک هفته تا یک ماه روی مقاله کار می‌کنند.

محل‌های همکاری[ویرایش]

برای همکاری در ویکی‌پدیا محل‌های بسیاری در نظر گرفته شده‌است که بر اساس علاقه، هر کاربر می‌تواند در آن شرکت یا همکاری کند.

بهبود مقاله[ویرایش]

ساخت مقاله[ویرایش]

ساخت رده[ویرایش]

فهرست‌های کاری[ویرایش]

فهرست‌های کاری در طول همکاری‌ها، می‌توانند در شکل‌دهی تلاش‌های گروه به منظور پیشبرد کیفی مقاله بسیار مفید واقع شوند. هنگامی که یک پروژهٔ همکاری انتخاب می‌شود، در کنار الگوی همکاری باید یک الگوی فهرست کاری در ابتدای مقاله قرار گیرد تا همکاران بتوانند جزئیات مورد نیاز مقاله را دریابند و روی آنها کار کنند. به این صورت همهٔ مشارکت‌کنندگان می‌توانند مسیر پیشرفت مقاله را دنبال کرده و به صورت بالقوه بخش‌هایی از مقاله را پیش ببرند که حتی به فکرشان هم نمی‌رسیده‌است. در صورتی که یکی از همکاران به دلایل خاص قادر به ادامهٔ کار روی پروژه نبود، وجود فهرست کاری همچنان می‌تواند باعث شود تا دیگر مشارکت‌کنندگان روی کوشش خود متمرکز شوند.

الگوها[ویرایش]

بسیاری از پروژه‌های همکاری از الگوها برای نشان دادن همکاری جاری و نامزهای بعدی استفاه می‌کنند. معمولاً الگوی همکاری را در ابتدای صفحهٔ پروژه می‌گذارند و الگوهای مقاله‌های نامزد را در صفحهٔ بحث آن. برای کسب اطلاعات بیشتر به استانداردسازی الگوها مراجعه کنید.

جستارهای وابسته[ویرایش]