چهارقاپی (قصر شیرین) - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

چهارقاپی
Map
نامچهارقاپی
کشورایران
استاناستان کرمانشاه
شهرستانشهرستان قصر شیرین
اطلاعات اثر
دیرینگیدوران ساسانی
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت۱۳۴۰۶
تاریخ ثبت ملی۶ مهر ۱۳۸۴
چهارقاپی بر ایران واقع شده‌است
چهارقاپی
روی نقشه ایران
۳۴°۳۱′۲۰″شمالی ۴۵°۳۴′۴۴″شرقی / ۳۴٫۵۲۲۲۴۹۲۸°شمالی ۴۵٫۵۷۸۸۰۴۷۸°شرقی / 34.52224928; 45.57880478

چهارقاپی بنایی به صورت چهارتاقی، مربوط به دوران ساسانی است و در قصرشیرین، در شمال این شهر واقع شده است. این اثر در تاریخ ۶ مهر ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۳۴۰۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.[۱]

کاربری بنا[ویرایش]

در رابطه با کاربری چهارتاقی‌ها هنوز توافق نظری وجود ندارد. از یک سو برخی این ساختمان‌ها را آتشکده به معنای آدریان دانسته‌اند. اما برخی دیگر در کاربری مذهبی آن‌ها تردید کرده[۲] و آن‌ها را صرفاً آتشگاه، به معنای مکانی غیرمقدس برای برداشتن آتش مورد نیاز در زندگی روزمره عنوان کرده‌اند. رضا مرادی غیاث آبادی از جمله کسانی است که برای چهارتاقی‌ها کاربری نجومی قائل شده‌اند.[۲][۳]

نگارخانه[ویرایش]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «دانشنامهٔ تاریخ معماری و شهرسازی ایران‌شهر». وزارت راه و شهرسازی. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۶ اکتبر ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۱۰ اکتبر ۲۰۱۹.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ «محور ساسانی قصرشیرین_کرمانشاه کاندیدای ثبت جهانی شد». خبرگزاری میراث فرهنگی. بایگانی‌شده از اصلی در ۵ مارس ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۱۳۸۵ اسفند ۲۴. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  3. رضا مرادی غیاث آبادی. «صفحه اصلی و راهنمای مطالب موجود دربارهٔ چارتاقی‌ها». پژوهش‌های ایرانی: نوشته‌های رضا مرادی غیاث آبادی در زمینه اخترباستان‌شناسی و فرهنگ ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۴ ژوئیه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۲۴ مرداد ۱۳۸۷.