کلیسای میناس مقدس - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

Map
کلیسای میناس مقدس
کلیسای میناس مقدس
Map
دین
وابستگیکلیسای حواری ارمنی
استاناستان تهران
وضعیت سازمانی یا کلیساییفعال
رهبریخلیفه‌گری ارامنه تهران
سال تقدیس۱۸۷۵
مکان
مکانده ونک، تهران
شهرداریشهرستان تهران
کلیسای میناس مقدس در ایران واقع شده
کلیسای میناس مقدس
موقعیت در ایران
مختصات۳۵°۴۶′۶٫۰۳۱۲۰۰۰۹۹۹۸۹۱″ شمالی ۵۱°۲۳′۱۷٫۰۱۹۶۰۰۱۰۰۰۰۲″ شرقی / ۳۵٫۷۶۸۳۴۲۰۰۰۰۲۷۷۷۲۰۸۷°شمالی ۵۱٫۳۸۸۰۶۱۰۰۰۰۲۷۷۷۵۵۵°شرقی / 35.768342000027772087; 51.38806100002777555
معماری
گونهکلیسا
سبکمعماری ارمنی
آغاز ساختدوره قاجار
گنبد(ها)۱
اطلاعات اثر
کاربریمذهبی
دورهٔ ساخت اثردوره قاجار
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت۴۶۸۰
تاریخ ثبت ملی۱۱ دی ۱۳۸۰

کلیسای میناس مقدس (به ارمنی: Սուրբ Մինաս եկեղեցի) مربوط به دوره قاجار است و در تهران، ده ونک واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۱ دی ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۴۶۸۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

تاریخ[ویرایش]

حسن مستوفی‌الممالک تعدادی از ارمنیان استان چهارمحال و بختیاری را به تهران آورد و در ده ونک اسکان داد. او در سال ۱۲۳۵ خورشیدی (۱۸۵۶ میلادی)، این کلیسا را برای ارمنیان ده ونک به هزینه خود ساخت. مستوفی‌الممالک صلیبی از برنز به کلیسا اهدا کرده‌است. بر روی صلیب این عبارت حک شده‌است:

«مستوفی الممالک ونک فی شهر ذیقعده الحرام ۱۲۷۸.»

معماری کلیسا[ویرایش]

کلیسا دارای پلان مستطیلی شکل با سمت شرق به غرب است به طول ۱۷ متر و عرض ۹/۵ متر. مصالح بکار رفته در آن آجر و خشت است. دیوارهای داخلی آن با گچ پوشانده شده‌است. سقف کلیسا توسط شش ستون که قبلاً از جنس چوب بوده‌است محافظت می‌شود. سطح بنای کلیسا از سطح حیاط دو پله پائین‌تر قرار داشته و دارای نورگیرهایی در سه سمت بنا است و سه ورودی در سمت غربی و جنوبی است که در بالای ورودی جنوبی ناقوس خانه کوچک کلیسا قرار دارد. قبرستان اهالی روستا در تپه‌های مشرف به کلیسا بوده‌است که در حال حاضر در محل آن ورزشگاه آرارات بنا شده‌است.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  • «کلیساهای تاریخی ایران». درگاه کویر، معماری و بناها.
  • هوویان، آندرانیک (۱۳۸۰). «کلیساهای ارمنیان در ایران». ارمنیان ایران. تهران: مرکز بین‌المللی گفتگوی فرنگ‌ها با همکاری انتشارات هرمس. ص. ۱۵۴–۱۴۹. شابک ۹۶۴-۳۶۳-۰۰۷-۲.
  • «کلیسای میناس مقدس تهران».
  • «دیدار فرماندار شمیرانات از کلیسای میناس مقدس». شورای خلیفه‌گری ارامنه تهران.