گندم سیاه - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

گندم سیاه
رده‌بندی علمی
فرمانرو: گیاهان
(طبقه‌بندی‌نشده): آوندداران
(طبقه‌بندی‌نشده): گیاهان گل‌دار
(طبقه‌بندی‌نشده): دولپه‌ای‌های نو
راسته: میخک‌سانان
تیره: هفت‌بندیان
سرده: سیاه‌گندم‌ها
گونه: گندم سیاه
نام دوبخشی
Fagopyrum esculentum

گندم سیاه، گندم گاوی، گندم راش، راش‌گندم و دیلار (نام علمی: Fagopyrum esculentum) نوعی گیاه گل‌دار یک‌ساله از تیره هفت‌بندیان، محصولی پوششی و هم‌تیره با ریواس و علف هفت‌بند است. این گونه که خویشاوندی با گندم و غلات دیگر ندارد، بومی آسیا و نوعی محصول بدون گلوتن و دارای ارزش غذایی بالا است.

از گندم سیاه برای تهیه خوراک و مخلفات رژیم غذایی بدون گلوتن به مانند کته و از آرد آن برای ساختن کلوچه و کیک استفاده می‌شود.

کشت[ویرایش]

گندم سیاه معمولی، احتمالاً در حدود ۶۰۰۰ سال پیش از میلاد، اهلی و برای اولین بار در جنوب شرق آسیا، به احتمال زیاد در منطقه یون‌نان غربی چین کشت شده و از آنجا به آسیای مرکزی و تبت و سپس به غرب آسیا و اروپا (قرن پانزدهم) رسیده‌است.[۱][۲]

برای اولین بار گندم سیاه در اردبیل به صورت آزمایشی کشت شده تا در صورت حصول نتیجه مثبت در تناوب با محصولات دیگر به صورت دائمی کشت شود.[۳]

منابع[ویرایش]

  1. Weekly، Ernest (۱۹۶۷). «Buckwheat». An Etymological Dictionary of Modern English. Dover Publications. ص. ۲۱۱.
  2. Ohnishi, O (1998). "Search for the wild ancestor of buckwheat III. The wild ancestor of cultivated common buckwheat, and of tatary buckwheat". Economic Botany. 52 (2): 123–133. doi:10.1007/BF02861199. S2CID 22902898.
  3. «کشت گندم سیاه برای اولین بار در کشور». ۱۴ تیر ۱۳۹۴.