Altstadt (Lübeck)

Hanzestad Lübeck
Werelderfgoed cultuur
Panorama van de binnenstad uit 2007
Land Vlag van Duitsland Duitsland
UNESCO-regio Europa
Criteria iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 272
Inschrijving 1987 (11e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Holstentor

De Altstadt van Lübeck is de historische stadskern van Lübeck in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Het is qua omvang het grootste oppervlaktemonument dat behoort tot het werelderfgoed. Het is gelegen op een eiland dat omringd wordt door een middeleeuwse stadsmuur met bewaard gebleven stadspoorten Burgtor en Holstentor. Het uitzicht van de Altstadt wordt gekenmerkt door zeven torens.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na een grote brand werd Lübeck heropgebouwd onder Hendrik de Leeuw in 1159 op een schiereiland omgeven door de Trave en Wakenitz. Door de eeuwen heen groeide Lübeck als hanzestad uit tot een belangrijke havenstad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Lübeck de eerste Duitse stad die ten prooi viel aan de luchtaanvallen van de Royal Air Force. Gezien de schade in andere Duitse grootsteden viel het aantal beschadigde gebouwen in Lübeck nog enigszins mee. Van de grote kerken bleef wel enkel de Sint-Jacobikerk onbeschadigd. De Aegidienkerk leed lichte schade, maar de Mariakerk, Sint-Petruskerk en de Dom stortten gedeeltelijk in. Na de oorlog rees de vraag of al deze kerken heropgebouwd moesten worden, wat uiteindelijk toch gebeurde. Ook de rest van het oude stadsgedeelte dat onder de oorlog geleden had werd in de decennia na de oorlog heorpgebouwd. In 1987 werd de oude binnenstad uitgeroepen tot werelderfgoed van de UNESCO.

Het Gründungsviertel een wijk van een hectare groot met prachtige koopmanshuizen in de onmiddellijke nabijheid van de Dom, werd wel niet heropgebouwd, in de plaats kwamen daar twee scholen en een parkeerterrein. In 2009 werd besloten om deze scholen terug af te breken en in de plaats een moderne woonwijk te bouwen, evenwel met huizen in oude stijl.