Anne Robert Jacques Turgot

Turgot

Anne-Robert-Jacques Turgot, baron de Laune (Parijs, 10 mei 1727Berlijn, 18 maart 1781) was een Franse econoom en politicus. Hij wilde de absolute monarchie ten dienste stellen aan het economisch liberalisme en de politiek van de rede.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Turgot was de jongste zoon van Michel-Etienne Turgot en Madeleine Françoise Martineau de Brétignolles. In 1749 werd hij toegelaten tot de Sorbonne. Hij bestudeerde verschillende takken van de wetenschappen en de taalkunde. In 1753 vertaalde hij Questions sur le commerce van de Engelsman Josiah Tucker, en publiceerde hij zijn Lettres sur la tolérance en een pamflet Le Conciliateur, waarin hij de religieuze tolerantie verdedigde.

Tussen 1755 en 1756 schreef hij verschillende artikelen voor de Encyclopédie van Diderot en d'Alembert. Als "encyclopédiste" verkeerde Turgot in de kring van Condillac, Marmontel, Alembert, Buffon, Helvétius, D'Holbach, Condorcet en in mindere mate ook Voltaire.

Ca. 1757-1760 schreef Turgot een artikel over les Valeurs des monnaies, waarschijnlijk voor de Dictionnaire du commerce van abbé Morellet. Economisch werd hij beïnvloed door François Quesnay en Vincent de Gournay. Hij paste hun theorieën toe in de generaliteit van Limoges, waar hij vanaf 1761 intendant was. Een van de bekendste werken van Turgot, Réflexions sur la formation et la distribution des richesses, schreef hij als pas benoemde intendant voor twee Chinese studenten.

In 1774 werd Turgot benoemd tot algemeen controleur van Financiën onder koning Lodewijk XVI. In deze positie pleitte hij vooral voor een hervorming van het belastingsysteem. Hij vond dat de belastingen vooral geheven moeten worden bij de adel in plaats van bij het armere volk. In 1776 presenteerde Turgot zijn hervormingsdecreten aan de Conseil du Roi. Deze six décrets de Turgot maakten veel vijanden; Op 13 mei 1776 trok hij zich terug uit de actieve politiek.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Anne Robert Jacques Turgot van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.