Diadeemmeerkat

Diadeemmeerkat
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2017)
Cercopithecus mitis stuhlmanni
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Cercopithecidae (Apen van de Oude Wereld)
Geslacht:Cercopithecus (Echte meerkatten)
Soort
Cercopithecus mitis
Wolf, 1822
Verspreidingsgebied van de diadeemmeerkat
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Diadeemmeerkat op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De diadeemmeerkat, blauwe meerkat of grijze meerkat (Cercopithecus mitis) is een soort van het geslacht echte meerkatten (Cercopithecus) en is blauwgrijs van kleur met zwarte ledematen die in de wouden van Oost- en Midden-Afrika leeft. Het sociaal systeem van deze soort lijkt waarschijnlijk op dat van de groene meerkatten.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De diadeemmeerkat is een meerkat met een lange staart, langer dan de rest van het lichaam. De dikke vacht is blauwig zwart van kleur. Over de rug, het gezicht en de achterpoten zitten verspreid in de vacht zilveren of grijzen haren. Ook hebben deze delen vaak een olijfgroene glans. De kruin, voorpoten en staartpunt zijn geheel zwart en de oren zijn zwart met een grijze rand. Over de wenkbrauwen loopt een band van stijf lichter haar, de "diadeem". De buik en borst zijn grijzig tot zwart van kleur. De staart is dun, breder naar de punt toe. De ogen zijn amberkleurig.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De diadeemmeerkat leeft in dichte regenwouden, waaronder in bergwouden tot op een hoogte van 3500 meter. Deze soort komt voor in Centraal- en Oost-Afrika, in het oosten van Congo-Kinshasa, het Rwenzori-gebergte en in Oost-Afrika tot de Grote Slenk, en ten zuidoosten van de Kongostroom tot het Malawimeer. Geïsoleerde populaties leven in bergen in Oost-Afrika en Ethiopië en in Angola langs de Cuanzarivier.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De diadeemmeerkat is overdag actief. Hij waagt zich echter zelden in het zonlicht, en blijft meestal in de schaduw van het bladerendak verscholen. Hij zoekt in de bomen naar voedsel, soms ook op de bosbodem. Hij eet voornamelijk bladeren, bloemen, bessen, vruchten, en soms insecten, eieren en jonge vogeltjes.

De diadeemmeerkat leeft in troepen van ongeveer tien dieren, bestaande uit een dominant mannetje, enkele verwante vrouwtjes en hun jongen. Vrouwtjes blijven hun hele leven lang bij dezelfde groep, mannetjes worden uit de groep gejaagd zodra ze volwassen zijn.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal ondersoorten, namelijk de witkeelmeerkat (Cercopithecus mitis albogularis), de zilvermeerkat (Cercopithecus mitis doggetti) en de gouden meerkat (Cercopithecus mitis kandti), worden soms als aparte soorten van de blauwe meerkat beschouwd. Samen met de grote witneusmeerkat (Cercopithecus nictitans) vormt de diadeemmeerkat de nictitans-groep binnen het geslacht der echte meerkatten (Cercopithecus).

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Cercopithecus mitis op Wikimedia Commons.