Cornelius Nepos

Cornelius Nepos
Cornelius Nepos, lithografie
Algemene informatie
Geboren ca. 100 v.Chr.
Geboorteplaats Pavia
Overleden na 28 v.Chr.
Overlijdensplaats Rome
Land Romeinse Republiek
Beroep schrijver en historicus
Werk
Genre Geschiedschrijving
Thema's biografieën over beroemde Romeinen
Bekende werken Chronica, De viris illustribus
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Romeinse Rijk

Cornelius Nepos (Pavia, ca. 100 v.Chr. - na 28 v.Chr.[1]) was een Romeins schrijver uit de 1e eeuw v.Chr.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende het grootste deel van zijn leven verbleef hij te Rome, waar hij bevriend raakte met Catullus en Atticus. Ook was hij bekend met Marcus Tullius Cicero, zonder dat het blijkbaar tot een hechte vriendschapsband tussen beiden is gekomen. Nepos vermeed het openbare leven en ging volledig op in zijn literaire arbeid.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Als historicus was hij de auteur van de Chronica, een chronologisch opgevatte wereldgeschiedenis waarover Catullus zich lovend heeft uitgelaten. De Chronica ging echter verloren.

Zijn bekendste werk is De viris illustribus, een omvangrijke verzameling biografieën van beroemde mannen (vorsten en politici, legeraanvoerders, dichters enz.) uit de Romeinse en niet-Romeinse (vooral Griekse) geschiedenis. Van het werk is enkel het deel over niet-Romeinse bevelhebbers bewaard gebleven, alsook de biografie van zijn vriend Atticus en van Cato de Oude.

Literaire betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nepos was geen "geleerd" noch creatief historicus. Vele onjuistheden en zelfs flagrante vergissingen zijn in zijn werk geslopen. Zijn enige bedoeling was een grote lezerskring een aangename vorm van lectuur te bezorgen. Zijn pretentieloze biografieën zijn, afgezien van die van Atticus, van geringe historische waarde, maar niettemin behoorden zij lange tijd tot de meest gebruikte schoollectuur.

Nederlandse vertalingen[bewerken | brontekst bewerken]

Vertalingen van Nepos verschenen te Leiden (1601), Leeuwarden (1686), Amsterdam (1797) en Gent (1893). Er bestaan twee moderne vertalingen:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

De Latijnse tekst van Nepos' werken