Eems

Eems
Eems
Lengte 371 km
Hoogte (bron) 134 m
Debiet 80 m³/s
Stroomgebied 17.934 km²
Bron Vlag van Duitsland Senne (Teutoburgerwoud)
Monding Vlag van Nederland Noordzee
Stroomt door Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Nederland Nederland
Bevaarbaar over 238 km
De Eems bij Lingen
De Eemstunnel in de A 31 bij Leer
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Eems (Duits: Ems) is een rivier die door het noordwesten van Duitsland stroomt en bij haar monding via de Dollard en Westereems aan het noordoosten van Nederland grenst.

Zij loopt door de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen (Eemsland). Zij ontspringt in de Senne in de gemeente Schloß Holte-Stukenbrock (bij het Teutoburgerwoud in Duitsland, zuidelijk van Bielefeld) en mondt uit in de Noordzee. In de Waddenzee loopt hoofdarm van de Eems over het wad als Westereems tussen de eilanden Rottumeroog en Borkum door; het zeegat aan de andere zijde van Borkum, tussen dit eiland en Juist heet Oostereems. De Dollard is niet het estuarium van de Eems, maar het estuarium van de Westerwoldsche Aa en dus een zijbaai van de monding van de Eems.

De Eems is 371 kilometer lang, waarvan 238 kilometer bevaarbaar is. Het Eems-Jadekanaal, dat bij Emden begint, verbindt de Eems met de Jade. Het Dortmund-Eemskanaal loopt voor een groot deel parallel aan de Eems.

Een van de rechter zijrivieren is de Hase. Deze ontspringt in het Teutoburgerwoud en splitst zich bij een bifurcatie in de Else, die naar de Wezer loopt, en de eigenlijke Hase die bij Meppen in de Eems uitmondt. Een ander rechter zijrivier is de Leda, die bij de stad Leer in de Eems uitmondt. Linker zijriviertjes zijn o.a. de Werre, die in de voorsteden van Münster in de Eems uitmondt, de Münstersche Aa en in Nederland het sterk gekanaliseerde Damsterdiep.

Steden aan de Eems zijn: Gütersloh[1], Rheda-Wiedenbrück, Telgte, Greven, Emsdetten, Rheine, Lingen, Meppen, Haren, Lathen, Papenburg, Leer, Emden en Delfzijl. Tussen Leer en Emden bevindt zich de Eemskering. Bij Leer loopt de Autobahn A 31 in de Emstunnel onder de rivier door.

De Nederlandse gemeente Eemsdelta ontleent haar naam aan de rivier de Eems, net als de voormalige gemeente Eemsmond.

Monding van de Eems

Sport en recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Ter hoogte van Rheine loopt de Eems een klein stukje parallel met de Europese wandelroute E11. Tussen Weener en Leer loopt de Europese Wandelroute E9. Langs en dichtbij de Eems is een fietsroute uitgezet, die de rivier vrijwel van haar bron tot haar monding volgt (Emsradweg). Bij de bronnen van de Eems en het begin van de Emsradweg heeft de gemeente Schloß Holte-Stukenbrock een recreatieparkje (Ems-Erlebniswelt) met een informatiecentrum over de gehele Eems ingericht. Ook de fietsroute Emsland-Route doet een deel van het oevergebied van de Eems aan. Fietsers kunnen verder rondom de Dollard de Internationale Dollardroute volgen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ems van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.