Erwin Wortelkamp

Erwin Wortelkamp
Erwin Wortelkamp (2008)
Persoonsgegevens
Geboren 21 september 1938
Geboorteland Duitsland
Beroep(en) schilder en beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Erwin Wortelkamp (Hamm, 21 september 1938) is een Duitse schilder en beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Erwin Wortelkamp studeerde van 1960 tot 1965 beeldhouwkunst bij Robert Jacobsen en kunstpedagogie aan de Akademie für bildende Künste in München. Na deze studie was hij gedurende de volgende acht jaar docent beeldende kunst in Frankenthal en in het nabijgelegen Beindersheim leidde hij het door hemzelf gestichte atelier nw 8. Hij vertrok in 1973 en werd medewerker aan de Pädagogische Hochschule Freiburg. In het wintersemester 1982/83 was hij gasthoogleraar aan de Justus-Liebig-Universität in Gießen en in het wintersemester 1995/96 aan de Universität Witten/Herdecke.

In 1975 verhuisde Wortelkamp naar Hasselbach, richtte in het alte Schulhaus zijn atelier in en begon grond aan te kopen tussen de plaatsen Hasselbach en Werkhausen in het Westerwald (deelstaat Rijnland-Palts). Rond 1986 startte hij met het, 10 hectare grote, beeldenpark Im Tal, waar inmiddels 40 beeldhouwers hun beeldhouwwerk in het landschap hebben geïntegreerd. Enkele deelnemende beeldhouwers zijn: Lutz Fritsch, Claus Bury, Bogomir Ecker en Ansgar Nierhoff.

Wortelkamp maakt sinds 1990 zowel werken voor de openbare stedelijke ruimte, als objecten die hij in de natuur integreert. Het zijn zowel houtsculpturen als beelden in ijzer en brons. In het Italiaanse Acquaviva Picena in de provincie Ascoli Piceno heeft hij zijn tweede huis. Daar creëert hij zijn werken op papier.

Wortelkamp werd in 1977 als deelnemer uitgenodigd voor documenta 6 in Kassel. Solotentoonstellingen werden georganisserd in de Kunsthalle Mannheim (1976 en 1988), het Albertinum in Dresden (2000) en het Lehmbruck-Museum in Duisburg (2001).

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Christoph Brockhaus: Erwin Wortelkamp und die Öffentlichkeit der Skulptur in: Sparda-Bank Südwest, Mainz: Sparda-Bank-Preis 2003/04 für besondere Leistungen der Kunst im öffentlichen Raum. - Saarbrücken, 2004
  • Jörg van den Berg (HG.): 38 _ 08 - sägen und sagen - Ein Buch zum 70. Geburtstag von Erwin Wortelkamp, columbus books 2008

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Erwin Wortelkamp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.