Fulvaleen

Fulvaleen
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van fulvaleen
Molecuulmodel van fulvaleen
Algemeen
Molecuulformule C10H8
IUPAC-naam bicyclopentylideen-2,4,2',4'-tetraeen
Andere namen bicyclopentadienylideen
Molmassa 128,17052 g/mol
SMILES
C1=CC(=C2C=CC=C2)C=C1
InChI
1S/C10H8/c1-2-6-9(5-1)10-7-3-4-8-10/h1-8H
CAS-nummer 91-12-3
PubChem 10908294
Wikidata Q415358
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vloeibaar
Kleur oranje
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Fulvaleen is een organische verbinding met als brutoformule C10H8. De verbinding is vooral van theoretisch belang als een van de eenvoudigste koolwaterstoffen met een geconjugeerd systeem die niet aromatisch is. Het komt voor als een oranje vloeistof.

Synthese[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege het theoretische belang van de verbinding is lang naar een syntheseroute gezocht. In 1958 slaagde E.A. Matzner (werkend bij William von Eggers Doering) er voor het eerst in de verbinding te maken. Een eerdere poging in 1951 leidde per ongeluk tot de ontdekking van ferroceen.[1]

Fulvaleen kan bereid worden door reactie van cyclopentadieen met n-butyllithium, waardoor in eerste instantie het cyclopentadienyl-anion wordt gevormd. Dit anion wordt onder invloed van licht omgezet tot een intermediair radicaal, dat zeer snel dimeriseert. De gevormde binding wordt uiteindelijk geoxideerd tot een dubbele binding, waardoor fulvaleen ontstaat:

Synthese van fulvaleen
Synthese van fulvaleen

Structuur en eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Fulvaleen bestaat uit twee cyclopentadieenringen, die via een dubbele binding met elkaar verbonden zijn. Dit zorgt ervoor dat beide ringen met elkaar geconjugeerd zijn. De molecule bezit een D2h-symmetrie.

Fulvaleen is een instabiel isomeer van de aromatische verbindingen naftaleen en azuleen. Het perchloorderivaat perchloorfulvaleen (C10Cl8) is - in tegenstelling tot fulvaleen - redelijk stabiel.[2] Het heterocyclische derivaat tetrathiafulvaleen gedraagt zich als een organische halfgeleider.

Fulvaleen als ligand[bewerken | brontekst bewerken]

Fulvaleen vormt stabiele organometaalcomplexen.[3] De naam wordt dan meestal gekort tot Fv. In een aantal van deze fulvaleencomplexen (onder andere met ruthenium) kan de centrale dubbele binding reversibel gesplitst worden.[4]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]