Gerendal

G. Gerendal
Avondzon in het Gerendal

Het Gerendal is een natuur- en wandelgebied in Nederlands Zuid-Limburg op de grens van de gemeenten Valkenburg aan de Geul en Eijsden-Margraten.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het Gerendal betreft met name een ruim drie kilometer lang asymmetrisch droogdal, gelegen tussen het Geuldal in het noorden bij Schin op Geul en het plateau van Margraten bij Scheulder in het zuiden. Aan de oostzijde van het dal ligt een doorlopende en steile beboste kalkrijke helling. De bossen worden op enkele plekken onderbroken door soortenrijke kalkgraslanden met talrijke soorten orchideeën. Achter deze helling met heuvelrug ligt een klein dal met daarachter de Sousberg en de Keutenberg. Aan de westzijde van het Gerendal ligt onder andere het Sint-Jansbosch met daarin de Groeve Gerendal.

Het Gerendal is landschappelijk nog erg gaaf en bovendien erg stil aangezien er geen autoverkeer is toegestaan. Wel is er bij het gehucht Strucht een parkeerplaats. Een wandeling van twee kilometer voert naar het centrale deel van het dal met de Orchideeëntuin Gerendal, nabij de boswachterswoning. De tuin, die geopend is in de bloeitijd van de orchideeën (mei, juni), trekt jaarlijks circa 5000 bezoekers.[1] Deze is aangelegd om een te druk bezoek van orchideeënrijke bossen en weiden te voorkomen. Niet alleen de grote collectie orchideeënsoorten, maar ook de vergezichten zijn er interessant.

Eigendom en beheer[bewerken | brontekst bewerken]

Het grootste deel van het Gerendal, zo'n 225 ha, is eigendom van het Staatsbosbeheer. Ook de Vereniging Natuurmonumenten heeft hier eigendommen, met name het Oombos.

De kalkgraslanden op de hellingen worden deels begraasd door schapen, deels gemaaid. De bossen worden deels beheerd als opgaand bos, deels als hakhoutbos. Dat laatste bostype is relatief kostbaar qua onderhoud, maar lijkt veruit het meest op de historische situatie en herbergt kalkminnende plantensoorten die in als opgaand bos beheerde percelen op den duur verloren gaan.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Zie artikel 'Orchideeën Gerendal op nieuwe postzegels', in Dagblad De Limburger, 24-04-2014, p.B2.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gerendal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.