Great Exhibition

EXPO 1851 Londen
De Great Exhibition 1851
BIE-classificatie Universele tentoonstelling
Naam Great Exhibition of the Works of Industry of all Nations
Bouwwerk Crystal Palace
Uitvinding(en) Telegraaf, gevulkaniseerd rubber
Aantal bezoekers 6.039.195
Deelnemers
Aantal landen 28
Ligging
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Locatie Hyde Park
Coördinaten 51° 30′ NB, 0° 10′ WL
Data
Kandidaatstelling 1849
Toewijzing 1849
Openingsdatum 1 mei 1851
Sluitingsdatum 11 oktober 1851
Universele tentoonstellingen
Volgende Exposition Universelle (1855) in Parijs
Koningin Victoria opent de Great Exhibition in het Crystal Palace in Hyde Park, Londen in 1851
Het enorme "Crystal Palace" werd in 9 maanden voltooid
Interieur van de tentoonstelling
Vooringang van de Great Exhibition
Paxtons "Crystal Palace" bevatte onder andere de bomen in Hyde Park

De Great Exhibition (te vertalen als Grote Tentoonstelling) voluit The Great exhibition of the works of industry of all nations of ook wel bekend als de Crystal Palace Exhibition, was een internationale tentoonstelling die werd gehouden in Hyde Park, Londen, van 1 mei tot en met 15 oktober 1851. Het was de eerste in een serie van wereldtentoonstellingen over cultuur en industrie. Het Bureau International des Expositions heeft de tentoonstelling achteraf erkend als de 1e universele wereldtentoonstelling.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De tentoonstelling werd georganiseerd door Prins Albert, Henry Cole, Francis Henry, Charles Dilke en andere leden van de Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures & Commerce. Zij organiseerden de tentoonstelling ter viering van moderne industriële technologie en ontwikkeling. Er zijn geruchten dat de tentoonstelling tevens werd gehouden als reactie op de zeer succesvolle Franse Industriële Expositie van 1844. Prins Albert, Koningin Victoria's consort, was een enthousiast promotor van een zelf gefinancierde expositie. Voor het organiseren van de tentoonstelling werd de “Royal Commission for the Exhibition of 1851” opgericht.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Crystal Palace (gebouw) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een speciaal gebouw genaamd het Crystal Palace[1] werd ontworpen door Joseph Paxton (met steun van Sir Charles Fox) als locatie voor de tentoonstelling. Het gebouw was gebaseerd op Paxtons ervaringen met de kassen van de zesde Hertog van Devonshire; gebouwd van een gietijzeren frame met glas. Isambard Kingdom Brunel was een van de leden van het comité dat toezicht hield op de bouw van het Crystal Palace. Het gebouw was 563 meter lang, 138 meter breed en werd in amper 9 maanden voltooid. Het gebouw werd later verplaatst naar Sydenham.[1]

Succes[bewerken | brontekst bewerken]

Zes miljoen mensen, destijds gelijk aan een derde van de gehele Britse bevolking, bezochten de tentoonstelling. In totaal bracht de tentoonstelling £186.000 op, wat gebruikt werd om het Victoria and Albert Museum, het Science Museum en het Natural History Museum te bouwen. Deze werden allemaal gebouwd op het gebied ten zuiden van de tentoonstelling, bijgenaamd "Albertopolis". Het resterende geld werd gebruikt om een educatieprogramma op te zetten dat studiebeurzen verleende voor industrieel onderzoek.[2]

De Great Exhibition is vandaag de dag een symbool van het victoriaans tijdperk.[3]

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

De tentoonstelling veroorzaakte destijds enige controverse. Sommige conservatieven waren bang dat de vele bezoekers een revolutionaire opstand zouden vormen. Radicalen zoals Karl Marx zagen de tentoonstelling als een emblema van kapitalistisch fetisjisme van commodity.

Exposanten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alfred Charles Hobbs demonstreerde de inadequaatheid van verschillende sloten die destijds werden gebruikt.
  • Frederick Bakewell demonstreerde een voorloper van de hedendaagse Fax.
  • Mathew Brady won er een medaille voor zijn daguerreotypie
  • William Chamberlin, Jr., uit Sussex, stelde een apparaat tentoon dat gezien kan worden als de eerste stemcomputer. Deze machine telde stemmen automatisch en had een systeem om meerdere malen stemmen te voorkomen.[4]
  • Petrus Laurentius Regout (Maastricht) toonde kristal en gebruiks- en sieraardewerk.
  • De Tempest Prognosticator, een barometer die gebruik maakte van bloedzuigers werd gedemonstreerd op de Great Exhibition.
  • Het America's Cup-zeilevenement begon met een race die tegelijk met de Great Exhibition werd gehouden.
  • George Jennings ontwierp de eerste openbare toiletten voor het Crystal Palace, waarvoor hij een penny toegang vroeg.
  • De Koh-i-Noor, destijds de grootste diamant ter wereld, was onderdeel van de tentoonstelling, evenals de Sierspeld van Tara, een vroeg-achtste-eeuws Keltisch sieraad.
  • Schweppes demonstreerde de eerste softdrink ter wereld. De fontein die Schweppes voor het evenement liet bouwen, is nog steeds in het bedrijfslogo te zien.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Great Exhibition van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.