Groep Wilders

Groep Wilders
Geert Wilders in 2006
Personen
Fractieleider in de Tweede Kamer Geert Wilders
Geschiedenis
Opgericht 3 september 2004
Opheffing 22 februari 2006
Afsplitsing van VVD
Opgegaan in PVV
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting Rechts
Ideologie Conservatisme
Kleuren Geel
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

De Groep Wilders was een fractie in de Nederlandse Tweede Kamer, die op 3 september 2004 werd gevormd toen Tweede Kamerlid Geert Wilders uit de fractie van de VVD stapte na onenigheid over de politieke koers. Wilders besloot zijn Kamerzetel niet op te geven, en ging tot de Tweede Kamerverkiezingen 2006 als onafhankelijk Kamerlid verder.

Reden van afsplitsing[bewerken | brontekst bewerken]

De onenigheid tussen Geert Wilders en de VVD ging vooral over het feit dat hij zich niet wilde voegen naar fractiestandpunten. Het conflict begon in juni 2004, toen Wilders samen met fractiegenoot Gert-Jan Oplaat zonder enig overleg een tienpuntenplan in de publiciteit bracht, waarin een pleidooi werd gevoerd voor een rechts-conservatieve koers van de liberalen. In juli presenteerden zij dit pamflet als RECHT(S) op je doel af, waarin gepleit werd voor strengere straffen, een hogere maximumsnelheid, het uitzetten van radicale imams en het weren van Turkije als lid van de Europese Unie. Na het zomerreces trok Wilders dit door in de lijn dat de fractie op voorhand zijn standpunt diende te steunen om onder geen beding in te stemmen met de onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Verdere historie[bewerken | brontekst bewerken]

Wilders positioneerde zich rechts van de VVD. Als onafhankelijk Kamerlid bepleitte hij een stop op de immigratie, de aanpak van radicale moskeeën, een gedwongen terugkeer van allochtone 'reljeugd' naar het land van afkomst en een steviger justitiebeleid. In de aanloop naar het Nederlandse referendum over de Europese Grondwet voerde Wilders campagne voor een 'nee'-stem. Begin 2006 richtte Wilders als persoon, met de rechtspersoon Stichting Groep Wilders, de Vereniging Groep Wilders op, die naar buiten trad onder de naam Partij voor de Vrijheid (PVV). Tot deze partij werd één lid toegelaten, Geert Wilders.[1] Met deze partij nam Wilders deel aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2006, zijn fractie assistent Martin Bosma, politicoloog en journalist, was campagneleider en schreef veel van Wilders' toespraken.[2]

De PVV haalde bij deze verkiezingen negen Kamerzetels.