Heidehuizen (Mol)

Heidehuizen
Gehucht in België Vlag van België
Heidehuizen (België)
Heidehuizen
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Mol Mol
Coördinaten 51° 10′ NB, 5° 7′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,65 km²
Inwoners
(2021)
2264
Detailkaart
Heidehuizen (Antwerpen)
Heidehuizen
Locatie in Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   België

Heidehuizen is een van de twaalf gehuchten in de gemeente Mol. Het gehucht bestaat uit vier wijken: Heidenhuizen-Centrum, Hutten, Volmolen en Oude Nete-Zuid. Het ligt in een bosrijk gebied ten zuiden van de Molse Nete, maar is daarvan gescheiden door de Zuiderring, een brede autoweg. De kern ligt 1 km ten zuiden van Mol-Centrum. Heidehuizen is door veel personen niet bekend als een gehucht, maar eerder als aanhangsel van het centrum zoals de woonwijk Ginderbroek. Enkele redenen:

  • de naam "Heidehuizen" ontbreekt op diverse officiële kaarten waarop de andere gehuchten wel vermeld staan.
  • Heidehuizen heeft ook geen naambord dat de bebouwde kom aanduidt.
  • Op de begraafplaats van Heidehuizen worden de meeste inwoners van het centrum begraven.
  • ...

Toch is Heidehuizen wel degelijk opgenomen in de officiële lijst van gehuchten van de gemeente Mol.[1]

Heidehuizen heeft een technische onderwijsinrichting: het Sint-Paulusinstituut. Daarnaast is er een kleuterschool (Schooltje van de Hei) die vanaf september 2021 stapsgewijs uitgroeit tot een volwaardige basisschool met graadklassen, een aula met bijhorende feestzalen (Spellenburg) en de gesloten gemeenschapsinstelling "De Hutten" (niet te verwarren met de open gemeenschapsinstelling De Markt, die zich in het centrum van Mol bevindt). Bovendien ligt er ook een begraafplaats in dit gehucht. In het voormalige slachthuis is tegenwoordig een vleeshandel gevestigd.

Natuurgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Ten zuiden van Heidehuizen ligt een natuurgebied van dezelfde naam dat een oppervlakte van 26 ha heeft en bezit is van de vzw Kempens Landschap. Het bestaat voornamelijk uit grovedennenbos, aangeplant op voormalige heide. Het sluit aan bij ander bosgebied dat een veelheid aan eigenaren kent. Dit gebied is vrij toegankelijk en het wordt aangedaan door een aantal rondwandelingen.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Mol-Centrum, Rosselaar, Bel, Ezaart, Meerhout, Hulsen