Dierentuin van Kopenhagen

København Zoo
Hoofdingang
Geopend 1859
Locatie Frederiksberg, Denemarken
Oppervlakte 11 ha.
Lid van EAZA
Diersoorten ca. 264
Website

De dierentuin van Kopenhagen of København Zoo is een dierentuin in de Deense stad Frederiksberg, een gemeente binnen Kopenhagen. De dierentuin is 11 hectare groot en is een van Europa's oudste dierentuinen. De dierentuin heeft ongeveer 4200 dieren, verdeeld over 264 diersoorten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De dierentuin van Kopenhagen werd in 1859 opgericht door Niels Kjaerbolling. Hij richtte de dierentuin op in de voormalige tuinen van Prinsesse Vilhelmines Have, welke hij kreeg van de secretaris van Kopenhagen. Tegenwoordig bestaat het Prinsesse Vilhelmines Have grofweg nog uit het parkrestaurant, het voorplein, het ooievarenverblijf en het leeuwenverblijf. Twee jaar na de opening breidde het park zich al uit en kwam het gebied recht van de huidige hoofdingang erbij, wat meerdere malen werd verlengd. De eerste dieren die de bezoekers konden bezichtigen waren een paar arenden, kippen, eenden, uilen, konijnen, een vos, een zeehond in een badkuip en een schildpad in een emmer. Later kwamen er meer diersoorten bij en werd de focus vooral gelegd op het tonen van zoveel mogelijk diersoorten. Toen het welzijn van dieren een belangrijk onderwerp werd, werd het aantal diersoorten langzaamaan afgebouwd. Sinds de jaren 1980 onderging de dierentuin veel renovaties, waarbij de oude kooien vervangen werden door nieuwe, groot opgezette verblijven, die een betere leefomgeving gaven aan de dieren en een realistischer ervaring voor bezoekers. Het olifantenhuis en het Savannegebied zijn een goed voorbeeld hiervan. Veel van de oude gebouwen van de dierentuin zijn nog wel bewaard gebleven.

Dieren[bewerken | brontekst bewerken]

In de dierentuin van Kopenhagen leven ongeveer 4200 dieren, verdeeld over 264 verschillende soorten. Hieronder een overzicht van de enkele diersoorten die er leven in het park.

Zoogdieren[bewerken | brontekst bewerken]

Knaagdieren[bewerken | brontekst bewerken]

Primaten[bewerken | brontekst bewerken]

Evenhoevigen[bewerken | brontekst bewerken]

Roofdieren[bewerken | brontekst bewerken]

Amfibieën

Reptielen

Vogels[bewerken | brontekst bewerken]

Controversieel selecteren[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 februari 2014 kwam de dierentuin in opspraak, nadat de jonge en gezonde giraffe Marius gedood was onder aanbeveling van EAZA. Zijn lichaam werd voor een deel gevoerd aan de leeuwen in het park en voor een ander deel naar een wetenschappelijk instituut gebracht voor onderzoek. Veel mensen en verschillende dierentuinen waren tegen deze actie. De dierentuin bracht naar buiten dat dit gedaan werd om inteelt te voorkomen: de genen van de giraffe leken te veel op die van andere giraffen. Toch wilden enkele dierentuinen zoals Landgoed Hoenderdaell en Yorkshire Wildlife Park de giraffe overnemen. Zij hadden contact opgenomen met de dierentuin, maar kregen geen antwoord. Volgens wetenschappelijk directeur Bengt Holst was de broer van Marius aanwezig bij Yorkshire Wildlife Park, waardoor plaatsing daar al niet mogelijk was.[1] Enkele weken later werden vier leeuwen (twee volwassenen en twee welpen van tien maanden oud) gedood om dezelfde reden als waarom de giraffe was gedood. Daarnaast kwam er een nieuwe mannelijke leeuw naar de dierentuin toe.[2]