Kerstmarkt

Kerstmarkt in Frankfurt am Main
Village de Noël in Luik
Kerstmarkt in Erfurt

Een kerstmarkt (Duits: Weihnachtsmarkt) is een markt die, eenmalig of vaak wel enkele weken lang, voor Kerstmis wordt gehouden. Dit is vooral een gebruik op pleinen in (grote) steden in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar ook in België en Nederland.

Op een kerstmarkt, die dikwijls in de open lucht wordt gehouden, staan diverse kraampjes, soms in de vorm van een klein huisje, met kerstartikelen zoals kerstballen, kaarsen, maar ook eten en drinken, zoals glühwein.

Kerstmarkten[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland wordt op vele plaatsen een kerstmarkt gehouden. Enkele grotere en bekende kerstmarkten in Nederland zijn de kerstmarkt in de Gemeentegrot in Valkenburg, de kerstmarkt van Dordrecht, het Dickens Festijn in het middeleeuwse centrum van Deventer en de Country & Christmas Fair bij Kasteel de Haar in Haarzuilens.

België[bewerken | brontekst bewerken]

In België zijn er kerstmarkten, vaak op de Grote Markt, in onder andere Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent, Luik en Leuven. De kerstmarkt in Luik (Village de Noël de Liège) op de Place Saint-Lambert is de grootste in België. De oudst bekende kerstmarkt in het Waals gewest is die van Warnach.

Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

De bekendste kerstmarkten die in Duitsland worden gehouden zijn in Aken, Augsburg, Dortmund, Dresden, Düsseldorf, Erfurt, Frankfurt, Hamburg, Keulen, Neurenberg en Stuttgart.

In kleine vorm worden er op basisscholen ook wel kerstmarkten met zelfgemaakte artikelen georganiseerd. Soms is de opbrengst voor een goed doel of voor de school.

Zwitserland[bewerken | brontekst bewerken]

Zwitserland is een van de meest populaire landen voor hun kerstmarkten. De meest populaire markten zijn in Bazel, Montreux, Zürich, Bern, Luzern en Lugano. De Basler Weihnachtsmarkt in Basel werd eerder uitgeroepen tot de beste kerstmarkt van Zwitserland[1] om te bezoeken. De grootste kerstmarkt van Zwitserland met 160 kramen ligt aan de promenade aan de oevers van Lac Léman. Een hoogtepunt is de komst van de kerstman elke avond in de schemering terwijl zijn vuurwerkspuwende slee door de lucht vliegt.

Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

In Straatsburg in de Elzas wordt al sinds de middeleeuwen een kerstmarkt (marché de l'Avent) gehouden. Dit werd later de Christkindelsmärik of marché de l'Enfant Jésus. In 2019 trokken de kerstmarkten op verschillende plaatsen in de stad 2,5 miljoen bezoekers.[2]

Winterevenement[bewerken | brontekst bewerken]

Een kerstmarkt kan een onderdeel zijn van een kerst- of winterevenement, dat vaak van december tot begin januari duurt. Deze evenementen nemen steeds meer in populariteit toe. Voorbeelden zijn het Dickens Festijn in Deventer, Eindhoven Winterstad en Magisch Maastricht in Maastricht, Winter Boulevard Breda rond de Haven in Breda.

Centraal op deze evenementen staan dan kerstmuziek, de Kerstman, vaak een tijdelijke ijsbaan, IJssculptuur, reuzenrad, een kerststal en de kerstboom.

In diverse Europese steden is er ook een speciaal op homoseksuelen gericht winterevenement onder de naam Pink Christmas. In Duitstalige steden bestaat deze uit een kerstmarkt, in Stockholm is het een week met gevarieerde activiteiten. Op die laatste wijze was er van 2008 t/m 2012 ook een Pink Christmas in Amsterdam.

Zie de categorie Christmas markets van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.