Marina Schapers

Marina Schapers
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Film

Marina Alieda Schapers (Rotterdam, 14 januari 1938Skyros, 26 juli 1981) was een Nederlandse actrice. Ze leefde jarenlang samen met de componist Peter Schat.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Schapers debuteerde in 1961 als actrice bij het Rotterdams Toneel in de voorstelling Cyrano de Bergerac van Edmond Rostand. Ze speelde sporadisch rollen in het theater; haar laatste rol was in het seizoen 1964/1965 bij de Nederlandse Comedie in De driestuiversopera van Brecht.

Marina Schapers overleed op 43-jarige leeftijd in Griekenland door een val in een ravijn. Schapers, Schat en hun zoontje Bastiaan waren er op vakantie met Schapers' vriendin Kitty Courbois en haar dochter Gijsje. Op woensdag 5 augustus 1981 werd ze begraven op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Tijdens de plechtigheid voorafgaand aan de begrafenis werd in de aula van Zorgvlied de klaagzang Canto General van Peter Schat uitgevoerd door Lucia Meeuwsen, Reinbert de Leeuw en Vera Beths. Er werd niet gesproken.

De omstandigheden rondom de dood van Schapers vormden in 2007 het uitgangspunt voor de roman Lucifer van Connie Palmen.[1]

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Over de spelling van haar tweede voornaam bestaat enige onduidelijkheid. Volgens haar persoonskaart in het Stadsarchief Amsterdam, die de volledige voornamen aan de geboorteakte ontleent, is het 'Marina Alieda'. Ook op haar graf staat 'Marina Alieda', maar in de overlijdensadvertenties die in NRC Handelsblad werden gepubliceerd staat zowel 'Marina Aleida' als 'Marina Alida' en enkele naslagwerken geven 'Marina Alida'.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Waaldrecht, aflevering Spreken is goud (1973/1974, VARA)
  • Herendubbel (1980/1981, TROS)

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Zie [Felix Visser], 'De dag waarop Marina Schapers stierf', Vrij Nederland, 24-3-2007; Dick Leutscher, 'Een infaam portret. Karaktermoord op Peter Schat', De Groene Amsterdammer, 30-3-2007. Gearchiveerd op 6 december 2022.