Osaka (stad)

Osaka
大阪市, Ōsaka-shi
Stad in Japan Vlag van Japan
Osaka (Japan)
Osaka
Situering
Eiland Honshu
Regio Kansai
Prefectuur Vlag van Osaka Osaka
Coördinaten 34° 41′ NB, 135° 31′ OL
Algemeen
Oppervlakte 225,21 km²
Inwoners 2.750.812 (Groot-Osaka ruim 8 miljoen)
Datum 1 november 2020
Bevolkingsdichtheid 12.214 inw./km2
Gemeentenummer 27100-4
Gemeentehuis
Burgemeester Ichiro Matsui
Adres 1-3-20 Nakanoshima,
Kita-ku, Ōsaka-shi,
Ōsaka-fu
Postcode 〒530-8201
Website city.osaka.lg.jp
Symbolen
Boom Prunus
Bloem Viola tricolor hortensis
Vlag Foto
Detailkaart
Situering van Osaka in de prefectuur Osaka
:seirei shi / :shi / :cho·mura
Portaal  Portaalicoon   Japan

Osaka (Japans: 大阪市, Ōsaka-shi, letterlijk 'grote heuvelstad') is na Yokohama en Tokio de grootste stad van Japan, met ruim 2,7 miljoen inwoners. Door het enorme aanbod van scholen, winkels en bedrijven stijgt het mensenaantal dat overdag in de stad verblijft richting 3,45 miljoen, waardoor Osaka als tweede stad gezien wordt. In de agglomeratie/metropool Groot-Osaka, die naast Osaka ook Kioto en Kobe omvat, wonen 20 miljoen mensen. Osaka is gelegen op Honshu, daar waar de rivier Yodo uitmondt in de baai van Osaka. De stad is tevens hoofdstad van de gelijknamige prefectuur Osaka.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Osaka behoort met het nabijgelegen Kioto en Nara tot de bakermat van de Japanse cultuur en bevolking; de hoofdstad Tokio kwam pas veel later tot bloei. Restanten van deze geschiedenis waren rond 2000 onder meer te zien in het op een heuvel gelegen gereconstrueerde kasteel (Osaka-jo) en de overblijfselen van het nabijgelegen Naniwa-no-Miya, het oudere keizerlijke paleis uit circa 643, toen Osaka, destijds Naniwa genaamd, korte tijd de hoofdstad was van het Japanse rijk.

De stad is een van de belangrijkste industriële centra van Japan, en wordt wegens de textielnijverheid ook wel het Manchester van het Oosten genoemd. Osaka is ook een van de belangrijkste havens van Japan. In 1970 werd in Osaka rond de wijk Shin Sakai de Wereldtentoonstelling gehouden.

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

De stad beschikt sinds 1933 over een metronet, en is sinds 1964 met Tokio verbonden via de eerste Shinkansen-spoorlijn. De belangrijkste lokale treinverbinding binnen Osaka is de Kanjo-Sen ofwel Osaka-ringlijn, die in een grote cirkel rond het centrum loopt en de belangrijkste stations van de binnenstad verbindt - vergelijkbaar met de Yamanote-lijn in Tokio. De metro van Osaka is een belangrijk onderdeel van het uitgebreide openbaar vervoer in Osaka. Het systeem staat wereldwijd qua vervoerde passagiers op de elfde plaats, qua lengte van het metronetwerk op plaats negentien.[1] Dagelijks maken ongeveer 2,3 miljoen mensen gebruik van het systeem, een aantal dat aanzienlijk hoger ligt dan bijvoorbeeld bij de metro van New York. De vier belangrijkste en drukste stations in Osaka zijn Tennōji, Umeda/station Ōsaka en Shin-Osaka. Shin-Osaka is tevens het station waar men gebruik kan maken van de Shinkansen, Japans hogesnelheidsspoor dat de grote steden met elkaar verbindt. De stations Umeda en Osaka zijn feitelijk een en hetzelfde station; het gedeelte waar de JR treinen aankomen en vertrekken heet Osaka, het gedeelte waar de private spoorlijnen en de metro aankomen en vertrekken heet Umeda.

De Internationale Luchthaven Kansai is de belangrijkste luchthaven van Osaka. De luchthaven is gebouwd op een kunstmatig eiland dat aangelegd is in de baai van Osaka. Het is de voornaamste luchthaven voor internationale en intercontinentale vluchten voor de regio Kansai. De strategisch beter gelegen luchthaven Itami wordt vooral gebruikt voor binnenlandse vluchten. Kansai International is goed bereikbaar per spoor en weg.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het Kunstmuseum Osaka

Het Kunstmuseum Osaka is een kunsthistorisch museum dat gelegen is in het Tennōji-park. Het heeft een gevarieerde collectie van ruim 8.000 Japanse en Chinese schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstschatten.[2]

In Osaka is het bunraku-poppenspel uitgevonden in 1684. In een speciaal theater wordt deze vorm van poppenspel nog steeds uitgevoerd.

Op culinair gebied is Osaka bekend door een specifieke vorm van sushi, de zogeheten oshi. De vorm van oshi is rechthoekig, terwijl de brokjes rijst van sushi ovaal gevormd zijn.

Op volkscultureel gebied beschouwen veel Japanners de inwoners van Osaka vaak als lekkerbekken ('kuiadores', 'zij die zich te barsten eten') met veel gevoel voor humor (onder meer via de zogeheten manzai stand-upcomedy) en weinig pretenties. Het plaatselijke Kansai-ben-dialect - met als meest typerende woord waarschijnlijk de begroeting "Mokarimakka?" ('Hallo, nog geld verdiend vandaag?') - ervaren Japanners dan ook snel als komisch.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Een grote toeristische trekpleister is het Osaka Aquarium Kaiyukan. Dit bevat het grootste aquarium van de wereld, waarin sinds 2008 twee walvishaaien zwemmen. In Japan is, naast het historisch kasteel Osaka-Jo als symbool van Osaka, vooral de ijzeren 'mini-Eiffeltoren' Tsutenkaku Tower bekend. In de Tweede Wereldoorlog werd deze toren verwoest. Op verzoek van de bevolking is de toren later heropgebouwd. Ook de Boeddhistische Shitennoji-tempel (circa AD 593) behoort tot de belangrijkste locaties in Osaka, als een van de oudste en actief gebruikte tempels van het rijk.

Een moderne bezienswaardigheid is het 173 meter hoge Umeda Sky Building, waarvan de bovenste etages bezocht kunnen worden.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 werd het WK atletiek georganiseerd in Osaka. De meeste wedstrijden vonden plaats in het Nagaistadion.

Cerezo Osaka en Gamba Osaka zijn de belangrijkste professionele voetbalclubs van Osaka. Osaka was met het Nagaistadion speelstad bij het WK voetbal van 2002.

Wijken[bewerken | brontekst bewerken]

De wijken van Osaka
Osaka stadsgezicht
Kasteel Osaka
Umeda en Nakanoshima

Osaka heeft 24 wijken (ku) :






Kerncentrales[bewerken | brontekst bewerken]

De stad Osaka was in 2012 met 8,9 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder van Kansai Electric Power Company en zo mede-eigenaar van de kerncentrales in de prefectuur Fukui. Een jaar na de kernramp van Fukushima kondigde Osaka aan dat het afstand wilde doen van kernenergie.[3]

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Osaka heeft acht internationale partnersteden, twee vriendschap- en samenwerkingssteden en zeven zusterhavens.[4]

Zustersteden:

Voormalige zustersteden

Vriendschapssteden:

Bekende inwoners van Osaka[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]