Rechtbank Oost-Brabant

Rechtbank Oost-Brabant
Nieuwe Paleis van Justitie in Den Bosch
Type Rechtbank
Jurisdictie Oostelijk deel van Noord-Brabant (zie beneden)
Zittingsplaats(en) 's-Hertogenbosch, Eindhoven
Geschiedenis
Opgericht 1 januari 2013
Voorganger(s) Rechtbank 's-Hertogenbosch
Samenstelling
President S. Sicking
Website
rechtspraak.nl
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Rechtbank Oost-Brabant is een van de elf rechtbanken in Nederland. De rechtbank is feitelijk een voortzetting van de oude rechtbank 's-Hertogenbosch per 1 januari 2013. Het bestuur van de rechtbank is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Daarnaast heeft de rechtbank zittingsplaatsen in Eindhoven, Helmond en Boxmeer. De laatste twee, voormalige kantongerechten zullen in de komende jaren worden gesloten. Hoger beroep tegen beslissingen van de rechtbank kan worden ingesteld bij het Gerechtshof 's-Hertogenbosch, voor bestuurszaken bij de Centrale Raad van Beroep, het College van Beroep voor het bedrijfsleven of de Raad van State.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

1838-1877[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Provinciaal gerechtshof in Noord-Brabant voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De huidige rechtbank is de voortzetting van de rechtbank 's-Hertogenbosch. Deze werd in 1838 opgericht als rechtbank voor het eerste arrondissement van de provincie Noord-Brabant. Het toenmalige arrondissement was verdeeld in negen kantons: 's-Hertogenbosch, Oss, Grave, Heusden, Tilburg, Boxtel, Waalwijk, Veghel en Boxmeer. In de eerste periode, tot 1877, was hoger beroep mogelijk bij het provinciaal gerechtshof dat ook in Den Bosch zetelde.

Rechtsgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het arrondissement omvat het oostelijk deel van de provincie Noord-Brabant, meer in het bijzonder het grondgebied van de gemeenten: Asten, Bergeijk, Bernheze, Best, Bladel, Boekel, Boxtel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, 's-Hertogenbosch, Heusden, Laarbeek, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Oirschot, Oss, Reusel-De Mierden, Sint-Michielsgestel, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven, Vught en Waalre.

Websites[bewerken | brontekst bewerken]