Resolutie 8 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 8
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 augustus 1946
Nr. vergadering 57
Code S/RES/8
Stemming
voor
10
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Aanbeveling kandidaat VN-lidstaten.
Beslissing Aanbeveling van Afghanistan, IJsland en Zweden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1946
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van Brazilië (1889-1960) Brazilië · Vlag van Vlag van Egypte 1922-1952 Egypte · Vlag van Mexico (1934-1968) Mexico · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Polen (1928-1980) Polen

Resolutie 8 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de achtste resolutie van de VN-Veiligheidsraad uit diens eerste werkjaar. Ze werd aangenomen met tien stemmen tegen geen, met onthouding van Australië.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Kandidaat-lidstaten van de Verenigde Naties werden toegelaten tot de organisatie door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties na aanbeveling door de VN-Veiligheidsraad.

Een van de landen die een kandidatuur hadden ingediend was Albanië. Twee buurlanden van Albanië, Griekenland en Joegoslavië, werden in resolutie 12 door de Veiligheidsraad uitgenodigd om, weliswaar zonder stemrecht, deel te nemen aan het debat over dat land.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad had een rapport ontvangen van het Comité voor de Toelating van Nieuwe Leden en debatteerde over een mogelijke aanbeveling van de landen Albanië, Mongolië, Afghanistan, Transjordanië, Ierland, IJsland, Siam (het huidige Thailand) en Zweden.

Afghanistan, IJsland en Zweden werden aan de Algemene Vergadering aanbevolen voor VN-lidmaatschap.

De Raad nam ook kennis van de meningsverklaringen van zijn eigen leden voor wat betreft deze aanvragen tot lidmaatschap.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

De Algemene Vergadering van de VN vroeg de Veiligheidsraad om de kandidatuur van Siam opnieuw te overwegen. Resolutie 13 beval het land alsnog aan voor VN-lidmaatschap.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 8 op de Engelstalige Wikisource.