Revenge of the Pink Panther

Revenge of the Pink Panther
Regie Blake Edwards
Producent Blake Edwards
Ken Wales
Scenario Blake Edwards, Frank Waldman, Ron Clark
Hoofdrollen Peter Sellers
Herbert Lom
Dyan Cannon
Muziek Henry Mancini
Cinematografie Ernest Day
Distributie United Artists
Première 1978
Genre Komedie
Speelduur 104 min.
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Voorloper The Pink Panther Strikes Again
Vervolg Trail of the Pink Panther
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Revenge of the Pink Panther is een komische film uit 1978, de zesde film in de The Pink Pantherserie en de laatste met een levende Peter Sellers. In Trail of the Pink Panther wordt wel gebruikgemaakt van beeldmateriaal van Sellers uit eerdere films.

Tagline: Inspector Clouseau is back...And he's a bigger fool than anyone gives him the credits for.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De Franse zakenman Philippe Douvier maakt een deal met de maffia van New York over een miljoenen Francs waardevolle drugssmokkel operatie. De maffia vindt Douvier echter te oud, ze denken dat hij het niet aankan. Om te bewijzen dat hij het wel kan, zal Douvier samen met zijn assistente Simone LeGree de bekendste man van Frankrijk vermoorden: Hoofdinspecteur Jacques Clouseau.

Douviers eerste twee pogingen falen: Clouseau opblazen met een bom mislukt, en de poging met de Chinese huurmoordenaar Mr Chong ook wanneer Clouseau hem uit het raam gooit omdat hij denkt dat Chong Cato is, Clouseaus bediende die hem op onverwachte momenten moet aanvallen om hem alert te houden. Die nacht belt Douvier anoniem naar Clouseau. Hij stelt zich voor als een informant en vertelt hem waar de crimineel bekend als "the French Connection" zich bevindt. Ondanks waarschuwingen van Cato gaat Clouseau er alleen heen. Zijn auto en kleren worden echter gestolen door een travestiet. Douviers mannen vermoorden nu de travestiet in plaats van Clouseau. Velen geloven echter dat de inspecteur zelf de dood vond.

Door de dood van Clouseau veranderen een aantal dingen. Zijn geschifte baas, oud-commissaris Charles Dreyfus wordt gezond verklaard en ontslagen uit een sanatorium om de zaak op te lossen terwijl Douviers plannen doorgaan. (Vreemd genoeg verdween Dreyfus in de vorige film, The Pink Panther Strikes Again door de ontploffing van zijn eigen vernietigingswapen. Omdat de producenten vonden dat de film incompleet zou zijn zonder Dreyfus, kwam hij terug zonder verklaring.)

In de kleding van de travestiet wordt Clouseau naar een sanatorium gebracht. Hij verstopt zich echter in de kamer van Dreyfus, die flauwvalt als hij Clouseau ziet, die hij dood waande. (Alles wat Clouseau zegt is kiekeboe). Hierna vermomt Clouseau zich met de kleren van Dreyfus. Hij wordt daarop naar huis gereden door François.

Thuis vindt Clouseau Cato, die (ondanks dat hij het appartement veranderd heeft in een Chinees bordeel) blij is zijn baas levend en wel te zien. De twee plannen hun wraak ("revenge") op de persoon die de moord heeft gepleegd. Ze hebben het voordeel dat niemand weet dat Clouseau nog leeft.

Ondertussen beëindigt Douvier zijn relatie met zijn assistente Simone, om het respect (en zwijgzaamheid) van zijn vrouw terug te krijgen, die dreigt met echtscheiding. Simone stormt hierop uit zijn kantoor, en dreigt met chantage. Douvier geeft hierop de opdracht Simone te vermoorden.

Clouseau en Cato komen toevallig terecht in de club waar Simone vermoord zal worden. Ze redden haar per ongeluk van Douviers moordenaars. Clouseau en Cato scheiden, omdat Simone Cato nog niet gezien heeft, dat willen ze graag zo houden. In Simones flat vertelt Clouseau haar dat hij de doodverklaarde Hoofdinspecteur is. Simone gelooft het niet, maar hij overtuigt haar door te zeggen dat Douvier de dader zou zijn. De moordenaars van Simone zijn inmiddels achter hun spoor gekomen. De twee ontsnappen naar de flat onder die van Simone, hier blijkt Dreyfus te wonen. Dreyfus valt opnieuw flauw terwijl Clouseau Simone uithoort over de plannen van Douvier.

Simone vertelt Clouseau over de New Yorkse maffiabaas Julio Scallini. Douvier heeft met hem afgesproken in Hongkong. Clouseau, Simone en Cato reizen van Parijs naar Hongkong. Vermomd als oude Chinees, onder de naam Mr. Lue Key volgen ze Douvier. Ze weten echter niet dat ook Dreyfus, die hun gesprek heeft gehoord, achter Douvier aanzit.

Clouseau vermomt zichzelf als de maffiabaas Scallini, terwijl Simone de echte Scallini tegenhoudt, zodat Clouseau achter de plannen van Douvier kan komen. Dit lukt hem, maar de operatie gaat fout wanneer Clouseaus vermomming ontdekt wordt. Een auto achtervolging begint.

Uiteindelijk botst iedereen op elkaar. Dreyfus, die zijn rivaal heeft herkend, schiet op ze in een vuurwerkfabriek, wat leidt tot de arrestatie van Douvier en Scallini. Clouseau wordt geprezen voor zijn werk, waarna hij en Simone de nacht samen doorbrengen. Dit is al de derde affaire van Clouseau sinds het verraad van zijn vrouw (The Pink Panther). De twee andere partners waren Maria, de dienstmeid in A Shot in the Dark en Olga, de moordenaar in The Pink Panther Strikes Again.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Peter Sellers Hoofdinspecteur Jacques Clouseau
Herbert Lom Hoofdinspecteur Charles Dreyfus
Burt Kwouk Cato Fong
Dyan Cannon Simone LeGree
Robert Webber Philippe Douvier
Tony Beckley Guy Algo
Robert Loggia Al Marchione
Paul Stewart Julio Scallini
André Maranne François Chevalier
Graham Stark Prof. Auguste Balls

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De intromuziek van de Pink Panther van Henry Mancini werd voor deze film aangepast aan de discotrend van eind jaren 70.
  • Dit was de laatste grote succesvolle Pink Pantherfilm tot de herstart in 2006 met Steve Martin als Clouseau. De vervolgen zonder Sellers werden door critici niet als volwaardig gezien.
  • Deze film is de tweede met "Pink Panther" in de titel terwijl er van de diamant geen sprake is.
  • Sue Lloyd, de actrice die Claude Roussau, de travestiet speelt, is hierin een vrouw die speelt dat ze een man is die een vrouw speelt. Later zou Blake Edwards een hele film regisseren gebaseerd op dit concept.
  • Hercule, de assistent uit A Shot in the Dark speelt zijn vierde optreden als secretaris van de commissaris. Hij wordt nu echter niet gespeeld door Graham Stark, die al een andere rol (Prof. August Balls) speelde.

Romance of the Pink Panther[bewerken | brontekst bewerken]

Romance of the Pink Panther zou het vervolg op deze film met Peter Sellers worden. De film ging echter niet door door het plotselinge overlijden van Sellers door een hartaanval. Over de film wordt gesproken in het boek Peter Sellers - A Celebration.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]