Snor (haargroei)

Edgar Allan Poe had een simpele snor

Een snor is haargroei tussen neus en bovenlip.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Snorkopje

De meeste mannen met normale of sterke baardgroei kiezen ervoor hun snor dagelijks of om de twee dagen te verzorgen, door het haar van de kin en wangen af te scheren, om te voorkomen dat het een volle baard wordt. Deze keuze heeft geleid tot de uitvinding van uiteenlopende accessoires voor de zorg voor de snor van een heer, waaronder snorwas, snornetjes, snorkammen en -scharen. Het snorkopje (moustache cup) beschermt de snor tegen vocht tijdens het drinken met een gedeeltelijk deksel.

Culturele geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Historisch worden snorren gedragen door militairen (zie Keizerlijke Garde), en het aantal landen, regimenten en rangen is slechts vergelijkbaar met het aantal verschillende snorstijlen en -variaties. Over het algemeen droegen de jongere mannen en lagere rangen kleine snorren. Naarmate een man in de rangen opklom werd zijn snor dikker, voller, bossiger en uitgebreider, totdat hem uiteindelijk werd toegestaan een steeds vollere baard te dragen. Een blik op dit verleden wordt ons gegund dankzij de werken van militaire kunstenaars.

In de westerse cultuur verwijderen vrouwen meestal hun gezichtsbeharing, hoewel velen wel een dunne snor - of de mogelijkheid tot het kweken daarvan - bezitten.[1] De kunstenares Frida Kahlo beeldt zichzelf vaak af met een snor en een unibrauw (unibrow).

Een Engelse snor werd vroeger gebruikt in melodramas, films en strips om een slechterik voor te stellen. Snidely Whiplash werd bijvoorbeeld gekarakteriseerd door zijn snor, cape en gewoonte om vrouwen te ontvoeren en aan treinsporen vast te binden, om zo hun erfenis in de wacht te kunnen slepen. Tijdens de jaren '20 droegen véél rijke mannen een krulsnor, compleet met bolhoed en monocle. In het Britse leger was het dragen van snorren verplicht tot 8 oktober 1916.[2]

Stijlen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Borstelsnor - Dikke snor die aan het uiteinde van een borstel doet denken. Bekende dragers zijn Friedrich Nietzsche en Jozef Stalin.
  2. Dali - Smalle lange punten opwaarts gebogen. Gebied voorbij de mondhoeken wordt afgeschoren. Kunstmatige stijlhulpen (Artificial styling aids) zoals was, gel, mousse of haarlak zijn toegestaan. Bekende dragers zijn Salvador Dali en Claude Maxwell MacDonald.
  3. Engelse snor - Smalle midden boven de bovenlip ontspruitende, lange naar de zijkant getrokken snorharen, met de punten licht omhooggekruld. Gebieden voorbij de mondhoeken zijn geschoren. Een bekende drager is Hercule Poirot
  4. Fietsstuursnor - Borstelige snor, met kleine, lange naar boven wijzende puntjes. Een bekende drager is Pancho Villa
  5. Fu Manchu-snor - Lange, maar dunne puntige hangsnor, die tot onder de kin uitkomt. Een bekende drager is Fu Manchu
  6. Hoefijzersnor - Snor die op een omgekeerd hoefijzer lijkt. De verticale uiteinden krullen voorbij de mondhoeken naar de kaken. Bekende dragers zijn Hulk Hogan en John Lennon (op de hoes van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band)
  7. Kaiser-snor - Snor met extravagant omhoog gekrulde punten. De ijdele en snoeverige Duitse keizer Wilhelm II droeg deze en zijn snor was dan ook een dankbaar object voor karikaturale afbeeldingen van hem.
  8. Moustachio of hangsnor - Lange snor met punten die tot onder de kin hangen. Lijkt op de "Fu Manchu", maar is veel dikker. Bekende dragers zijn Emiliano Zapata, Ambiorix, Vercingetorix en Asterix
  9. Potloodsnorretje - Smal, zorgvuldig getrimd snorretje op de bovenlip dat veel ongeschoren plek overhoudt tussen neus en snor. Bekende dragers zijn bijvoorbeeld John Waters, Errol Flynn en Clark Gable.
  10. Tandenborstelsnorretje of hitlersnorretje - Dikke snor die op een vierkant blokje lijkt. Bekende dragers zijn Charlie Chaplin, Oliver Hardy, Robert Mugabe en Adolf Hitler.
  11. Walrussnor - Dikke, borstelige hangsnor met lange uiteinden die aan een walrus doet denken. Bekende dragers zijn Luk D'Heu, Otto von Bismarck, Paul Teutul sr., Professor Gobelijn en Yosemite Sam

Snorren in populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

In Noord-Amerika bestaan wedstrijden waarbij mannen om ter snelst en mooist hun snor laten groeien, als symbool van viriliteit. Een bekend voorbeeld is de North Bay Moustache League.

In Antwerpen bestaat sinds 1978 de Snorrenclub Antwerpen, een vereniging waarbij alle leden een snor dragen. Sinds 1979 verkiezen ze ook elk jaar een Snor van het Jaar.

Ter gelegenheid van de viering van 700-jaar stadsrechten van Alkmaar in 1954, lieten veel mannelijke bewoners van die stad hun snor staan. Alkmaar was tijdelijk 'Snorrendam'.

Beroemde snordragers[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende mannen hebben of hadden allen een opmerkelijke snor die deel is geworden van hun persoonlijkheid. Bij Hitler bijvoorbeeld is de snor op zich al herkenbaar genoeg om de man te herkennen. In sommige gevallen, zoals bij Charlie Chaplin en Groucho Marx, was hun snor niet eens echt tijdens een groot deel van hun leven.

Fictieve snordragers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Moustaches van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.