Waterorgel (Efteling)

Waterorgel
Het Waterorgel in de Efteling in werking.
Algemene informatie
Locatie Linkervleugel Carrouselpaleis
Themagebied Marerijk
Soort attractie Waterorgel
Bouwer(s) JMR Waterworld
Opdrachtgever Anton Pieck
Status Gesloten
Bouw 1966 met livemuziek
Geluidsband sinds 1971
Opening 1966
Sluiting 2010
Thematisering en muziek
Thema Victoriaans
Ritmuziek Kermisklanten Medley
Achtergrondmuziek Music Box Dancer ( Glenn Mils)
Eigenschappen
Capaciteit 200 mensen per show
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Het Waterorgel was een attractie in de Efteling die bestond uit fonteinen die water spuiten op de maat van de muziek, en belicht werden door verschillende kleurenlampen. Het Waterorgel sloot haar deuren op 1 juli 2010. De muziek werd eerst live gespeeld, maar later mechanisch per band. Het Waterorgel draaide sinds 1979 op muziek van de Kermisklanten met onder andere Casanova, In the navy en Het kleine café aan de haven. Eerder draaide hij op een muziek band van Cor Steyn met onder andere de Cha cha cha medley. De attractie is sinds 2010 buiten gebruik doordat de zaal voor een ander doel gebruikt wordt.

Via de linkeringang van het Carrouselpaleis komt men direct bij het Waterorgel. Het orgel heeft twee spuitleidingen met spuitkoppen die twee watervlakken vormen en in hoogte te verstellen zijn, vijf fonteinen die in een kelk- of bloemvorm spuiten, zes taartfonteinen, vier draaiende fonteinen gecombineerd met één staande fontein die zes richtingen op spuit, tien waaiers die via kabels en een katrolsysteem als het ware heen en weer gaan en ook wel zigzaggers worden genoemd, twee spuitleidingen vooraan met verstelbare spuitkoppen erop, die de vorm hebben gekregen van één grote driehoek en vier kleinere driehoeken, twee spuitleidingen waarvan één spuitleiding vierentwintig spuitkoppen telt die in groepen van twee zijn verdeeld, en een spuitleiding die ook vierentwintig spuitkoppen telt en die zijn verdeeld in groepen van vier.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Door het toevoeren van meer of minder water verschilt de hoogte van de fonteinen. Het Waterorgel bestaat sinds 1966 en bevindt zich in het Carrouselpaleis, samen met de Stoomcarrousel en het Diorama. De zaal waar het Waterorgel staat wordt tevens gebruikt voor feesten, congressen en dergelijke. In januari 2010 werd in het Waterorgel een vaste bar gebouwd.

De Waterorgel Foyer is in het verleden vaak gebruikt voor evenementen, zoals de jaarlijkse LEGO-tentoonstelling.

Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus 2010 is begonnen met de bouw van een tijdelijke tv-studio in de Waterorgel Foyer. Hier werd voor RTL 8 het dagelijkse kinderprogramma De Schatkamer opgenomen. Binnen de grote groep Eftelingfans ontstond het gerucht dat het Waterorgel hiervoor zou zijn gesloopt en verwijderd, wat tot grote verontwaardiging leidde. Uiteindelijk maakte de Efteling bekend dat de installatie nog intact is, maar tijdelijk is afgekoppeld en overdekt met een houten podium, voor het nieuwe gebruiksdoel van de zaal. Als de zaal niet meer wordt gebruikt voor tv-opnames, gaat de Efteling kijken hoe het Waterorgel weer in werking gesteld kan worden.[1]

Toekomst Waterorgel

In het voorjaar van 2014 is het exterieur van het Carrouselpaleis en de Stoomcarrousel volledig opgeknapt. Er werd even gedacht dat het Waterorgel na deze restauratie aan het gebouw en Carrousel ook weer geopend zou worden, maar was dit niet het geval. Op de gevel van de Waterorgel Foyer is inmiddels een nieuwe naam verschenen. Deze foyer heet niet langer Waterorgel Foyer, maar simpelweg Carrouselpaleis. Of deze naamswijziging van de foyer ook iets zegt over de toekomst van het Waterorgel, is niet bekend. De Efteling is na de sluiting meermaals door efteling-liefhebbers op heropening van het Waterorgel aangestuurd, maar tot heden is onbekend of het Waterorgel ooit nog zal openen. Het leidingwerk en de pompinstallatie zijn nooit verwijderd. Ruim 13 jaar na de sluiting wordt nog vaak aan de dienstdoende medewerkers van het Carrouselpaleis naar de staat van het Waterorgel gevraagd, die aangeven dat het Waterorgel definitief dicht zal blijven. Het sluiten van het Waterorgel wordt door menig fans gezien als het begin van de afbraak van het Eftelings cultuurgoed, in 2022 gevolgd door de definitieve sluiting en sloop van het spookslot en het vervangen van Monsieur Cannibale.[2]