Pagina principală

Articole de calitate
Conținut recomandat
J. K. Rowling 2010.jpg

Joanne „Jo” Rowling (cunoscută ca: J. K. Rowling și Robert Galbraith, n. 31 iulie 1965, Yate, Gloucestershire, Anglia) este o scriitoare britanică, cunoscută mai ales drept autoare a romanelor de fantezie Harry Potter. Cărțile din seria Harry Potter au atras atenția întregii lumi, câștigând mai multe premii și vânzându-se în peste 500 de milioane de exemplare. Aceste cărți au fost ecranizate în opt filme, la care Rowling a aprobat scenariile, iar la ultimele filme a fost și producătoare. A scris și cărți de ficțiune polițistă⁠(d) sub pseudonimul Robert Galbraith.

Născută la Yate, Gloucestershire, Rowling lucra ca cercetătoare și secretară bilingvă la Amnesty International în 1990, când a conceput ideea seriei Harry Potter în timp ce călătorea cu un tren întârziat de la Manchester la Londra. În cei șapte ani care au urmat, i-a murit mama, a născut primul copil, a divorțat de primul soț, și a trăit relativ în sărăcie până la publicarea primului roman din serie, Harry Potter și piatra filozofală, în 1997. A urmat scrierea celorlalte șase romane, ultimul publicat în 2007. De atunci, Rowling a scris mai multe cărți pentru publicul adult: Moarte subită (2012) și — sub pseudonimul Robert Galbraith — seria de ficțiune polițistă Cormoran Strike⁠(d). În 2020, s-a publicat online în foileton, „basmul politic” pentru copii The Ickabog⁠(d).

Rowling s-a ridicat din sărăcie, de când trăia din ajutor social⁠(d), până la a ajunge prima scriitoare miliardară din lume, conform Forbes. Rowling a contrazis aceste afirmații spunând că nu este miliardară. Forbes a relatat apoi că ea și-a pierdut statutul de miliardară după ce a dat mulți bani unor organizații de caritate. Vânzările totale în Regatul Unit au depășit 238 de milioane de lire, ea fiind astfel cea mai bine vândută autoare în viață din Regatul Unit. ''Sunday Times Rich List'' din 2021⁠(d) estima averea lui Rowling la 820 de milioane de lire, locul 196 între cei mai bogați britanici. Time a numit-o între finaliștii pentru titlul de Omul Anului 2007, remarcând inspirația socială, morală și politică⁠(d) pe care a dat-o fanilor ei⁠(d). Rowling a fost decorată cu Ordinul Companionilor de Onoare⁠(d) (CH) cu ocazia zilei de naștere a reginei, în 2017 pentru opera literară și pentru cea filantropică. În octombrie 2010, a fost numită „cea mai influentă femeie din Marea Britanie” de redactorii unor reviste reputate. Rowling a susținut mai multe organizații de caritate, între care Comic Relief, One Parent Families⁠(d), Societatea Sclerozei Multiple din Marea Britanie⁠(d) și a lansat propria ei organizație de caritate, Lumos⁠(d). De la sfârșitul lui 2019, Rowling și-a făcut cunoscute opiniile pe tema persoanelor transgen și a drepturilor cetățenești ale acestora. Aceste opinii au dus la unele controverse.

Știați că?
Știați că?
Nouméa Phare Amédée.JPG
Știri
Știri
JWST spacecraft model 1.png
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
17 ianuarie:
Robert Falcon Scott

Alte aniversări: 16 ianuarie17 ianuarie18 ianuarie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.