Alfabetul Braille în limba română

Alfabetul Braille în limba română
TipAlfabet
Limbi scriseRomână
Sisteme-părinte
→ Alfabetul Braille în limba română
Notă: Această pagină poate conține simboluri Unicode. Fără suport de afișare corespunzător, se pot vedea semne de întrebare, pătrățele sau alte simboluri în locul caracterelor potrivite.

Alfabetul Braille în limba română conține cele 26 de litere ale alfabetului Braille în limba franceză (alfabetul Braille original), la care se adaugă caracterele speciale din alfabetul limbii române: ă, â, î, ș și ț.[1] În România există o singură publicație în alfabet Braille pentru nevăzători.[2] Fondată în 1954 de Asociația Nevăzătorilor din România,[3] revista Litera noastră este subvenționată prin Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Litere[modificare | modificare sursă]

I a b c d e f g h i j
II k l m n o p q r s t
III u v x y z
IV ă â î ș ț w

Semne de punctuație[modificare | modificare sursă]

Mare parte din punctuație și formatare (majuscule, italice etc.) este asemănătoare cu cea din alfabetul Braille în limba franceză. Potrivit celei de-a treia ediții a World Braille usage publicate de UNESCO, punctuația în alfabetul Braille românesc este următoarea:[4]

, virgulă
; punct și virgulă
: două puncte
. punct
? semnul întrebării
! semnul exclamării
„ ” ghilimele
« » ghilimele franțuzești
( ) paranteze rotunde
elipsă
- cratimă
linie de pauză
* asterisc
majusculă
număr
italice

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Alfabetul Braille transpus în limba română”. Școala pentru Deficienți de Vedere București. 
  2. ^ Ionuț Dulămiță (). "Litera noastră". Singura revistă în alfabet Braille pentru nevăzătorii din România”. Think Outside the Box. 
  3. ^ en Lorelei Mihală (). „Our Letter, a magazine for the blind in Romania”. European Journalism Centre. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ en „Romanian”. World Braille Usage (PDF) (ed. 3). Perkins. . p. 199. ISBN 978-0-8444-9564-4. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .