Batoidea

Batoidea
Fosilă: = Triasicul inferior - Holocen[1]
Taeniura lymma
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Chondrichthyes
Subclasă: Elasmobranchii
Supraordin: Batoidea
Ordine
Batoidea

Batoidea (Rajomorphii) este un supraordin de pești cartilaginoși (pisica-de-mare). Supraordinul cuprinde peste 500 de specii. Speciile din acest supraordin sunt foarte răspândite pe glob.

Mod de răspândire[modificare | modificare sursă]

Unele specii trăiesc la adâncimi mari în largul mărilor tropicale, ca de exemplu Rajidae și Torpedinidae care pot produce prin contracția mușchilor curent electric. Specii mai puține, de exemplu Dasyatidae, trăiesc la gura de vărsare a râurilor în apele salmastre sau urcă pe cursul râurilor. Speciile din familia Potamotrygonidae trăiesc exclusiv în apele dulci din America de Sud. În Marea Nordului trăiesc mai ales specii din grupa Rajidae, și unele specii din grupa Dasyatidae.

Caracteristici morfologice și mod de viață[modificare | modificare sursă]

Aceste specii au corpul aplatizat, turtit dorso-ventral. Înotătoarea pectorală puternică este unită cu capul, care are pe partea ventrală gura și 5 orificii branhiale. Partea superioară a corpului, acoperită cu solzi lungi, este de culoare mai închisă, iar pe partea dorsală a capului se află ambii ochi. Coada de obicei lungă are formă de flagel (bici). Cele mai multe specii se hrănesc cu moluște, crustacee și echinoderme. Se deplasează ca rechinii, prin mișcări de unduire a corpului și lovituri cu coada. Aproape toate speciile din această grupă sunt ovovivipare, cu excepția celor din grupa Dasyatidae, care se înmulțesc prin depunerea de ouă.

Sistematică[modificare | modificare sursă]

După Nelson, McEachran & Aschliman se pot clasifica în:

Torpediniformes
Narcinidae
Torpedinidae
Pristiformes
Pristidae
Rajiformes
Rhinidae
Rhynchobatidae
Rajidae
Myliobatiformes
Platyrhinidae
Zanobatidae
Hexatrygonoidea
Hexatrygonidae
Plesiobatidae
Urolophidae
Urotrygonidae
Dasyatidae
Potamotrygonidae
Gymnuridae
Myliobatidae

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Stevens, J. & Last, P.R. (), Paxton, J.R. & Eschmeyer, W.N., ed., Encyclopedia of Fishes, San Diego: Academic Press, p. 60, ISBN 0-12-547665-5 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Batoidea