Berta Brainina

Berta Brainina
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Iaroslavl, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedată (81 de ani) Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăNovoe Donskoe kladbișce[*][[Novoe Donskoe kladbișce (cemetery in Moscow, Russia)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitoare
critic literar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[1] Modificați la Wikidata
StudiiVtoroi Moskovski gosudarstvennîi universitet[*][[Vtoroi Moskovski gosudarstvennîi universitet |​]]
Limbilimba rusă  Modificați la Wikidata
Note
PremiiPremiul Stalin
Ordinul Prietenia Popoarelor[*]
Medalia „Pentru Merit în Muncă în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941–1945”[*]
Ordinul Steagul Roșu al Muncii  Modificați la Wikidata

Berta Iakovlevna Brainina (în rusă Берта Яковлевна Брайнина) (n. , Iaroslavl, Imperiul Rus – d. ) a fost o scriitoare și critic literar din URSS, distinsă cu Premiul Stalin clasa a III-a (1952).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Berta Brainina s-a născut la 17/30 iulie 1902 în orașul Iaroslavl, în familia unui medic. După absolvirea studiilor medii a lucrat în perioada 1918-1920 la Departamentul de activități extrașcolare din cadrul Comisariatului Poporului pentru Educație.[2] În 1922 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat Moscova II. În anii 1920-1934 a predat literatura la mai multe școli din Moscova, printre care Școala de ucenici și Facultatea Muncitorească.

Activitatea literară[modificare | modificare sursă]

Începuturile activității literare a Bertei Brainina datează din 1926. Ea a publicat cărțile A. N. Tolstoi, Educarea în spiritul adevărului (1956), Fiodor Gladkov. Viața și opera (1957), Stefan Zorian (1960; împreună cu S.M. Hitarovoi), Valentin Kataev. Opera (1960), Autobiografia unui secol (1961), La Stara Planina (1973)[3] etc., precum și un număr mare de articole și recenzii în presa vremii. Monografia Konstantin Fedin (1951) a fost tradusă în limbile română și germană. Critica literară a Bertei Brainina a urmărit modul de reflectare a muncii și luptei eroice a poporului sovietic în literatura realist-socialistă din URSS.

Monografia sa dedicată scriitorului Konstantin Fedin analizează evoluția literară a scriitorului, contribuind la crearea imaginii unui scriitor reprezentativ al literaturii realist-socialiste ruse.[4]

Familia[modificare | modificare sursă]

Berta Brainina a fost căsătorită de două ori: mai întâi cu Iuri A. Braude și apoi cu profesorul și istoricul literar Dmitri Dmitrievici Blagoi (1893-1984), membru corespondent al Academiei de Științe a Rusiei. Nepotul său a fost chimistul Viktor Aleksandrovici Kabanov (1934-2006), membru al Academiei de Științe a Rusiei.

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Nikolai Minaev, Нежнее неба. Собрание стихотворений, Vodolei, Moscova, 2014.
  3. ^ Nikolai Antonov (red.), Zlatna kniga za Bălgaria: izkazvania na chuzhdentsi za Bălgaria, za bălgarski narod, za imeniti bălgari, Narodna kultura, Sofia, 1974, p. 208.
  4. ^ Soviet Literature, 1981, p. 183.
  5. ^ E.S. Afanasieva, Vitali Iu. Afiani, E.K. Vodolianova, Аппарат ЦК КПСС и культура, 1953-1957, РОССПЭН, 2001, p. 644.