Boris Dubosarschi

Boris Dubosarschi
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Bender, RSS Moldovenească, URSS Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani) Modificați la Wikidata
Chișinău, Republica Moldova Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Republica Moldova Modificați la Wikidata
EtnieEvrei basarabeni
Ocupațiecompozitor
cadru didactic universitar[*]
profesor de muzică[*]
violonist Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicPartidul Comunist al Uniunii Sovietice  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Republicii  Modificați la Wikidata

Boris Dubosarschi (în rusă Бори́с Семёнович Дубосса́рский; n. , Bender, RSS Moldovenească, URSS – d. , Chișinău, Republica Moldova) a fost un compozitor, profesor de muzică și violonist sovietic și moldovean. A fost Artist de Onoare al RSS Moldovenești (1989) și maestru al artelor din Republica Moldova (2007).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Boris Dubosarschi s-a născut pe data de 3 februarie 1947 în orașul Bender/Tighina, într-o familie de evrei basarabeni ce trăiau aici de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial.[1]

În 1968 a absolvit Institutul de Arte din Moldova. Între 1964-1965 a fost membru în Comitetul pentru  radiodifuziune și televiziune al RSS Moldovenești. Între 1965-1967 a lucrat la Filarmonica de stat din RSS Moldovenească. A fost unul dintre fondatorii Teatrului Evreiesc de Muzică și Dramă din Populară din Chișinău. Din 1986 a fost profesor al Academiei Naționale de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova.

După căderea regimului sovietic, a colaborat și cu muzicieni din România. Dubosarschi susținea că moldovenii și românii sunt același popor:

Compozitorul a decedat pe data de 1 noiembrie 2017, în Chișinău.

Opere[modificare | modificare sursă]

Printre operele lui B. Dubosarschi se numără: cantata lirică „Dorul” (cuvintele lui A. Busuioc) pentru tenor, cor mixt și orchestră simfonică; suită pentru orchestră simfonică; concert pentru vioară și orchestră; Scherzo pentru vioară la unison și orchestră simfonică; Cvartet de coarde; suită și 3 piese pentru cvartet de coarde; Capriccio pentru vioară și corn francez; piese pentru pian, inclusiv sonata; sonata pentru violoncel solo; ciclul vocal „Fabule” (cuvinte către Alexandru Donici), romanțe de Federico Garcia Lorca, Maxim Tank, Emil Loteanu, V. Tulnik, alți poeți basarabeni , poeți evrei în idiș - David Gofshtein și altii; coruri; cântece după cuvintele lui R. Gorskaya, Grigore Vieru, A. Ryvlin și alții; aranjamente orchestrale; suita de cântece pentru copii „Anotimpurile” (cuvinte de Samuil Marshak); ciclul vocal-simfonic „12 melodii sinagogale ” (2001-2002), ultima dintre acestea fiind o adaptare a „Rugăciunii în memoria victimelor pogromului din 1903 ” de către cantorul de la Chișinău Efroim-Zalmen Rozumny (1866-1905) ; muzică pentru spectacolul de păpuși „Swan Rise” bazat pe basmele lui H. K. Andersen ; muzică pentru emisiuni TV. B. S. Dubosarschi - autor a două triouri pentru vioară, violoncel și pian bazate pe operete ale clasicului teatrului evreiesc în idiș Avrum lui Goldfaden "parafrazat pe teme de opereta A. Goldfaden" The Witch "(2001) și" Fantasy pentru pian, vioară și violoncel "(2003) de la operetele A. Goldfaden" Schmendrick "" Zwei Kunileml „( două prostănaci ), „Di kenignn Esther” (Regina Esther), „ Bar-Kokhbe ” și „Shulamis” ( Shulamith ).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Compozitorul Boris Dubosarschi: 'Nu sunt un străin, eu am crescut aici.', Radio România Muzical