Liga Campionilor UEFA

Acest articol se referă la competiția masculină. Pentru competiția feminină, vedeți Liga Campionilor UEFA (feminin).
Pix.gif Liga Campionilor UEFA Football pictogram.svg
UEFA Champions League logo 2.svg
Sport fotbal  Modificați la Wikidata
Confederație Europa (UEFA)
Înființat(ă) în 1955; 66 ani în urmă (1955)
Echipe 32 (faza grupelor)
76 (total)
Campion Anglia Chelsea FC (al doilea titlu)
(2020-2021)
Cele mai multe trofee Spania Real Madrid CF (13 titluri)
Televizări România Digi Sport (2021-2024)
România Look Sport (2021-2024)
România Telekom Sport (2021-2024)
Imn Imnul Ligii Campionilor UEFA
Site oficial uefa.com/uefachampionsleague uefa.com
Crystal Clear app kworldclock.png
Pentru ediția actuală, vedeți :
Liga Campionilor 2021-2022
Crystal Clear app kworldclock.png
Pentru ediția precedentă, vedeți :
Liga Campionilor 2020-2021

Liga Campionilor UEFA (UCL) (numită Cupa Campionilor Europeni până în 1992) este o competiție fotbalistică europeană anuală inter-cluburi dedicată echipelor puternice din Europa. Ea reprezintă una dintre cele mai prestigioase trofee de cluburi în sport, alături de Copa Libertadores a Americii de Sud. Liga Campionilor nu trebuie confundată cu Europa League, al doilea cel mai important campionat pentru echipe de cluburi europene.

Real Madrid este cel mai de succes club din istoria competiției, câștigând trofeul de treisprezece ori, inclusiv primele 5 ediții. Cluburile Spaniole au cele mai multe trofee cumulativ (18), urmate de cele, engleze și italiene (câte 12). Competiția a fost câștigată de 22 de cluburi diferite de-a lungul timpului, 12 dintre care au câștigat-o de mai multe ori.[1] De când competiția și-a schimbat denumirea și structura în 1999, Real Madrid este unicul club care a reușit să câștige în trei ediții consecutive trofeul.

Campioana sezonului 2020-21 este Chelsea care s-a impus in finală cu scorul de 1-0 în fața celor de la Manchester City. Golul a fost marcat de Kai Havertz în minutul 42.[2]

Format[modificare | modificare sursă]

Cunoscută inițial sub numele de Cupa Campionilor Europeni sau simplu Cupa Europeană, competiția a început în 1955/1956 cu un format de fază eliminatorie în tur-retur unde echipele disputau două meciuri, unul acasă și unul în deplasare, iar echipa cu cel mai mare scor per total se califica pentru următoarea fază a competiției. Participarea era posibilă doar echipelor câștigătoare ale titlului de campioană în ligile naționale și deținătoarei curente a cupei. Competiția este organizată și se derulează anual într-o manieră similară Copei Libertadores din America de Sud.

Formatul și numele au fost schimbate în 1992-1993, sistemul de disputare al partidelor modificându-se radical de-a lungul anilor, de asemenea.

Calificare[modificare | modificare sursă]

Calificarea pentru competiție este decisă de către poziția ocupată de echipele competitoare în ligile lor domestice, și în funcție de locul ligii domestice în clasamentul coeficientului UEFA. Cluburile care joacă în ligi domestice clasate între primele ligi conform coeficientului UEFA intră automat în fazele mai târzii ale competiției. Din sezonul 2009-2010, UEFA a adus o serie de modificări competiției, mai ales cu privire la calificarea celor 32 de echipe care vor constitui 8 grupe. De atunci, mai multe modificări au avut loc. Astfel, în prezent, 26 de echipe sunt calificate direct în faza grupelor, iar pentru celelalte 6 locuri sunt create două tablouri/rute diferite:

 • Ruta Campionilor, de pe care se califică 4 echipe, destinat campioanelor din țările cu un coeficient UEFA mai slab. Pe acestă rută sunt în total 5 tururi de calificare, în care echipele vor fi repartizate în funcție de coeficientul UEFA al țării;
 • Ruta Non-campionilor, de pe care se califică 2 echipe din campionatele primelor 15 țări în ordinea coeficienților. Pe acestă rută sunt în total 3 tururi de calificare, în care echipele vor fi repartizate în funcție de coeficientul UEFA al țării.

De asemenea, deținătoarea titlului Ligii Campionilor este calificată direct în faza grupelor, indiferent pe ce poziție se clasează în liga sa domestică. Această decizie a fost luată imediat după ce clubul englez Liverpool a câștigat competiția din 2004-2005. Liverpool a terminat pe locul cinci în Premier League, la un loc în afara ultimei poziții de calificare directă, fiind în imposibilitatea de a-și apăra titlul. Ulterior, a fost luată decizia ca și campioana UEFA Europa League să fie calificată direct în faza grupelor. Din 2010, finala Ligii Campionilor are loc într-o sâmbătă, și nu miercurea, așa cum a fost programată până în acel moment.

Faza grupelor și faza eliminatorie[modificare | modificare sursă]

Logo-ul competiției este afișat în centrul terenului înaintea fiecărui meci de Liga Campionilor

Faza grupelor[modificare | modificare sursă]

În prezent, faza grupelor este alcătuită din 8 grupe a câte 4 echipe fiecare. Pentru a se determina componența fiecărei grupe este folosită tragerea la sorți, echipele fiind împărțite în patru urne numerice în funcție de coeficientul UEFA al cluburilor. Echipele din aceeași urnă, precum și echipele din aceeași țară, nu se pot afla în aceeași grupă. În faza grupelor, echipele se înfruntă în sistem double round-robin (fiecare cu fiecare), ele disputând câte două partide împotriva fiecărei echipe din grupă în sistem tur-retur, un meci disputându-se pe teren propriu, iar celălalt în deplasare astfel, fiecare echipă are 6 meciuri disputate în total. La finalul fazei grupelor, echipele care se află pe primele două poziții în grupă avansează în faza eliminatorie, iar echipa situată pe locul 3 se califică în faza eliminatorie a UEFA Europa League. Echipa de pe locul 4 este eliminată din competiție.

Faza eliminatorie[modificare | modificare sursă]

În faza eliminatorie participă cele 16 echipe de pe primele două locuri din fiecare grupă. Sistemul folosit este single-elimination tournament, unde echipele sunt trase la sorți două câte două pentru a disputa două jocuri (tur-retur), unul pe teren propriu iar unul în deplasare. În faza optimilor de finală, echipele de pe primul loc din fiecare grupă pot întâlni doar echipe situate pe locul 2 din celelalte grupe, iar echipele din aceeași țară, de asemenea, nu se pot întâlni. Începând cu sferturile de finală, tragerea la sorți este complet aleatorie, fără niciun criteriu. Până la finală, sistemul este următorul: La finalul celor două partide, scorul obținut în fiecare meci este adunat, iar echipa cu cel mai mare scor general se califică mai departe, iar cealaltă este eliminată. În caz că scorul general se află la egalitate, regula golului marcat în deplasare este folosită pentru a determina echipa câștigătoare. Dacă și după această regulă, scorul este egal, meciul al doilea (returul) va fi prelungit cu încă 30 de minute. Dacă și la finalul prelungirilor, scorul se află la egalitate, vor fi executate lovituri de departajare.

Finala se dispută într-un singur joc de 90 de minute între cele două echipe rămase în competiție. Dacă la finalul celor 90 de minute, scorul se află la egalitate, meciul va fi prelungit cu încă 30 de minute. Dacă și la finalul prelungirilor, meciul se află la egalitate, se vor executa lovituri de departajare. După încheierea jocului, echipa câștigătoare este încununată campioană și primește Trofeul Ligii Campionilor.

Distribuția[modificare | modificare sursă]

Echipe care intră în această rundă Echipele care avansează din turul precedent
Preliminarii
(4 echipe)
Turul I
(34 echipe)
 • 33 de campioni de la asociațiile 18-51 (excepție Liechtenstein)
 • un câștigător din Preliminarii
Turul II Campioni
(20 de echipe)
 • 3 campioni de la asociațiile de pe locurile 15–17
 • 17 câștigători din Turul I
Non-campioni
(6 echipe)
 • 6 echipe de pe locul 2 de la asociațiile de pe locurile 10–15
Turul III Campioni
(12 echipe)
 • 2 campioni de la asociațiile de pe locurile 13–14
 • 10 câștigători din Turul II din faza pentru campioni
Non-campioni
(8 echipe)
 • 3 echipe de pe locul 2 de la asociațiile de pe locurile 7–9
 • 2 echipe de pe locul 3 de la asociațiile de pe locurile 5-6
 • 3 câștigători din Turul II din faza pentru non-campioni
Play-off Campioni
(8 echipe)
 • 2 campioni de la asociațiile de pe locurile 11–12
 • 6 câștigători din Turul III din faza pentru campioni
Non-campioni
(4 echipe)
 • 4 câștigători din Turul III din faza pentru non-campioni
Faza grupelor
(32 echipe)
 • 10 campioni de la asociațiile de pe locurile 1–10
 • 6 echipe de pe locul 2 de la asociațiile de pe locurile 1–6
 • 4 echipe de pe locul 3 de la asociațiile de pe locurile 1–4
 • 4 echipe de pe locul 4 de la asociațiile de pe locurile 1–4
 • campioana Ligii Campionilor din sezonul trecut ^1
 • campioana UEFA Europa League din sezonul trecut ^2
 • 4 câștigători din play-off din faza pentru campioni
 • 2 câștigători din play-off din faza pentru non-campioni
Faza eliminatorie
(16 echipe)
 • 8 echipe care s-au clasat pe primul loc în grupe
 • 8 echipe care s-au clasat pe locul doi în grupe
Note
 • ^1 - Dacă echipa câștigătoare a Ligii Campionilor din sezonul trecut se califică pentru faza grupelor prin intermediul ligii interne, echipa de pe locul 4 din acea ligă intră în faza grupelor UEFA Europa League, doar dacă nu a fost câștigătoare a UEFA Europa League.
 • ^2 - Dacă echipa câștigătoare a UEFA Europa League din sezonul trecut se califică pentru faza grupelor prin intermediul ligii interne, echipa de pe locul 3 de la asociația clasată a cincea intră în faza grupelor.

Nicio asociație nu poate avea mai mult de 5 echipe calificate în Liga Campionilor.
Pentru sezonul 2020-2021 asociațiile au alocate locurile în conformitate cu Coeficientul UEFA al țării, care ia în considerare performanța lor în competițiile europene în intervalul 2015-16 și 2019-20.[3]

Loc Asociația Coef. Echipe
1 Spania Spania 102.283 4
2 Anglia Anglia 90.462
3 Germania Germania 74.784
4 Italia Italia 70.653
5 Franța Franța 59.248 3
6 Portugalia Portugalia 49.449
7 Rusia Rusia 45.549 2
8 Belgia Belgia 37.900
9 Ucraina Ucraina 36.100
10 Țările de Jos Țările de Jos 35.750
11 Turcia Turcia 33.600
12 Austria Austria 32.925
13 Danemarca Danemarca 29.250
14 Scoția Scoția 27.875
Loc Asociația Coeff. Echipe
15 Cehia Cehia 27.300 1
16 Cipru Cipru 26.750
17 Elveția Elveția 26.400
18 Grecia Grecia 26.300
19 Serbia Serbia 25.500
20 Croația Croația 24.875
21 Suedia Suedia 22.750
22 Norvegia Norvegia 21.750
23 Israel Israel 19.625
24 Kazahstan Kazahstan 19.250
25 Belarus Belarus 18.875
26 Azerbaidjan Azerbaijan 18.750
27 Bulgaria Bulgaria 17.375
28 România România 16.700
Loc Asociația Coeff. Echipe
29 Polonia Polonia 16.625 1
30 Slovacia Slovacia 15.875
31 Liechtenstein Liechtenstein 13.500
32 Slovenia Slovenia 13.000 0
33 Ungaria Ungaria 12.875 1
34 Luxemburg Luxemburg 8.000
35 Lituania Lituania 7.875
36 Armenia Armenia 7.625
37 Letonia Letonia 7.625
38 Albania Albania 7.375
39 Macedonia de Nord Macedonia 7.375
40 Bosnia și Herțegovina Bosnia și Herțegovina 6.875
41 Republica Moldova Republica Moldova 6.750
42 Republica Irlanda Irlanda 6.700
Loc Asociația Coeff. Echipe
43 Finlanda Finlanda 6.500 1
44 Georgia Georgia 5.750
45 Malta Malta 5.750
46 Islanda Islanda 5.375
47 Țara Galilor Țara Galilor 5.000
48 Irlanda de Nord Irlanda de Nord 4.875
49 Gibraltar Gibraltar 4.750
50 Muntenegru Muntenegru 4.375
51 Estonia Estonia 4.375
52 Kosovo Kosovo 4.000
53 Insulele Feroe Insulele Feroe 3.750
54 Andorra Andorra 2.831
55 San Marino San Marino 0.666

Noul format (2024/2025 - 2026/2027)[modificare | modificare sursă]

Pe 20 aprilie 2021, Comitetul executiv UEFA a aprobat un nou format pentru competițiile sale de cluburi începând cu sezonul 2024-2025. Alte decizii cu privire la chestiuni precum reechilibrarea listei de acces, datele meciurilor, sistemul de urne, formatul pentru finale, coeficienții și distribuția financiară vor fi luate până la sfârșitul anului și eventualele ajustări ale formatului aprobat ar putea fi făcute dacă este necesar.[4]

Numărul total de echipe în faza grupelor urmează să fie mărit, de la 32 la 36. Cea mai mare schimbare însă, va constata o transformare chiar a fazei grupelor în sine. Noul format prevede ca în loc de cele 8 grupe a câte 4 echipe, acestea să fie înlocuite de o singură ligă incluzând toate echipele participante. Fiecărui club i se va garanta acum minimum 10 meciuri în ligă împotriva a 10 adversari diferiți (cinci meciuri pe teren propriu, cinci în deplasare), față de înainte când fiecare echipă disputa șase meciuri împotriva a trei echipe, jucate pe teren propriu și în deplasare. Primele opt echipe din ligă se vor califica automat pentru faza eliminatorie, în timp ce echipele care se clasează pe locul nouă până la locul 24 vor concura într-un play-off în dublă manșă (tur-retur) pentru a-și asigura locul în faza eliminatorie a competiției.

Calificările pentru Liga Campionilor vor continua să fie deschise și vor depinde în continuare de locul final ocupat de club în competiția din liga internă din sezonul anterior. Cele patru locuri suplimentare disponibile în 2024-25 vor fi alocate în conformitate cu trei criterii diferite:[5]

 • Primul loc: acordat unui club din asociația situată pe locul cinci în clasamentul coeficientului UEFA.
 • Locul doi: acordat campionului ligii interne cu cel mai mare coeficient de club dintre toți ceilalți campioni interni care nu s-au calificat automat pentru faza ligii.
 • Locurile trei și patru: acordate celor două cluburi cu cel mai mare coeficient de club care nu s-au calificat automat pentru faza ligii, dar s-au calificat fie pentru faza calificărilor Ligii Campionilor, fie pentru UEFA Europa League/UEFA Europa Conference League.
Model
Loc Echipa MJ V E Î GM GP DG Pct Calificare
1 C1 0 0 0 0 0 0 0 0 Calificare în
faza eliminatorie
2 C2 0 0 0 0 0 0 0 0
3 C3 0 0 0 0 0 0 0 0
4 C4 0 0 0 0 0 0 0 0
5 C5 0 0 0 0 0 0 0 0
6 C6 0 0 0 0 0 0 0 0
7 C7 0 0 0 0 0 0 0 0
8 C8 0 0 0 0 0 0 0 0
9 C9 0 0 0 0 0 0 0 0 Calificare în
play-off
10 C10 0 0 0 0 0 0 0 0
11 C11 0 0 0 0 0 0 0 0
12 C12 0 0 0 0 0 0 0 0
13 C13 0 0 0 0 0 0 0 0
14 C14 0 0 0 0 0 0 0 0
15 C15 0 0 0 0 0 0 0 0
16 C16 0 0 0 0 0 0 0 0
17 C17 0 0 0 0 0 0 0 0
18 C18 0 0 0 0 0 0 0 0
19 C19 0 0 0 0 0 0 0 0
20 C20 0 0 0 0 0 0 0 0
21 C21 0 0 0 0 0 0 0 0
22 C22 0 0 0 0 0 0 0 0
23 C23 0 0 0 0 0 0 0 0
24 C24 0 0 0 0 0 0 0 0
25 C25 0 0 0 0 0 0 0 0
26 C26 0 0 0 0 0 0 0 0
27 C27 0 0 0 0 0 0 0 0
28 C28 0 0 0 0 0 0 0 0
29 C29 0 0 0 0 0 0 0 0
30 C30 0 0 0 0 0 0 0 0
31 C31 0 0 0 0 0 0 0 0
32 C32 0 0 0 0 0 0 0 0
33 C33 0 0 0 0 0 0 0 0
34 C34 0 0 0 0 0 0 0 0
35 C35 0 0 0 0 0 0 0 0
36 C36 0 0 0 0 0 0 0 0
Sursa: UEFA

Performanțe ale echipelor românești[modificare | modificare sursă]

Steaua București a fost prima echipă din estul Europei care a reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni în 1986, impunându-se cu 2-0, după executarea loviturilor de departajare, în fața echipei FC Barcelona. Cu acea ocazie, portarul Stelei, Helmuth Duckadam, a intrat în cartea recordurilor, reușind să apere patru penalty-uri consecutiv. În anul 1989,Steaua a ajuns din nou în finală, dar a pierdut cu 4-0 în fața lui AC Milan. Tot Steaua a mai reușit o calificare în semifinale, în 1988, fiind atunci eliminatǎ de Benfica Lisabona (0-0 acasǎ și 0-2 în Portugalia).

Alte performanțe notabile au fost obținute de Dinamo București, ajunsă în semifinale în 1984 (0-1 în deplasare și 1-2 acasă cu Liverpool FC) și de Universitatea Craiova, care a fost prima echipă românească calificată în sferturile de finală ale competiției, în anul 1981 (0-2 acasă și 1-1 în deplasare cu Bayern München).

De la reorganizarea competiției în formatul Ligii Campionilor, reușitele echipelor românești au fost mai modeste; singura echipă care s-a calificat în faza grupelor până în 2008 a fost Steaua, cu șase participări, iar apoi CFR Cluj, Unirea Urziceni și Oțelul Galați. Dintre toate cele 4 niciuna nu a trecut în fazele superioare, dar Steaua București , Unirea Urziceni și CFR Cluj au reușit totuși să ajungă în Cupa UEFA (respectiv Europa League) de pe locul 3 al grupelor din care au făcut parte.

În acest moment, echipa care deține recordul de cele mai multe puncte acumulate în grupe este CFR Cluj, reușind să obțină 10 puncte în sezonul 2012-2013, terminând la egalitate cu Galatasaray SK, însă formația turcă a terminat pe 2 beneficiind de rezultatele jocurilor directe.

Echipa Meciuri Victorii Egaluri Înfrângeri
Flag of None.svg Steaua București 133 49 37 47
600px Culori DinB LAN.svg Dinamo București 66 23 11 32
Yellow flag with blue-yellow-blue shield.svg Petrolul Ploiești 8 2 1 5
600px Culori Rapid.png Rapid București 8 1 3 4
600px Culori UTA.png UTA Arad 6 0 2 4
600px Culori Arges.png Argeș Pitești 8 4 0 4
600px Culori Craiova LAN.svg Universitatea Craiova 12 4 2 6
600px Culori CFR.svg CFR Cluj 40 16 8 16
600px Culori Unirea LAN.svg Unirea Urziceni 8 2 3 3
Culori Timisoara LAN.png Politehnica Timișoara 4 0 3 1
600px Culori OtelulGL.svg Oțelul Galați 6 0 0 6
600px Culori Vaslui.png FC Vaslui 4 0 2
900px Culori Astra Giurgiu.png Astra Giurgiu 2 0 1 1
Blue flag with black circle and white V.svg Viitorul Constanța 2 1 0 1

Actualizat la .

Câștigătoarele[modificare | modificare sursă]

Trofeul Ligii Campionilor

Real Madrid CF a câștigat această competiție de treisprezece ori. Următoarele clasate sunt: A.C. Milan (7 titluri), Bayern München și Liverpool F.C. (ambele câte 6 trofee câștigate), F.C. Barcelona (5 titluri) și Ajax Amsterdam cu 4 trofee câștigate.

Cluburile câștigătoare primesc trofeul la ceremonia de premiere, dar trebuie să-l returneze la sediul central UEFA cu două luni înainte de finala sezonului următor. Apoi, UEFA oferă câștigătorilor o replică la scară mai mică a trofeului pentru a-l păstra permanent. Regulile actuale ale competiției subliniază că trofeul va fi acordat permanent echipei care câștigă competiția trei ani consecutiv sau de cinci ori în total.

Șase echipe au primit acest trofeu permanent:

După ce Liverpool a înregistrat cel de-al cincilea său succes, un nou trofeu a fost creat pentru sezonul 2005–2006.

Performanța cluburilor în Cupa Campionilor Europeni / Liga Campionilor UEFA
Spania Spania
Club Sportiv Campioni Anii în care au câștigat Finaliști Anii în care au pierdut
Bianco viola RMA.png Real Madrid 13 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018 3 1962, 1964, 1981
600px Blue HEX-00529F Gold HEX-FFDF1A White Purple HEX-A2214B Red HEX-E1393D.svg Barcelona 5 1992, 2006, 2009, 2011, 2015 3 1961, 1986, 1994
Bianco e Rosso a strisce con Triangolo Blu e Bianco con stelle Bianche.png Atlético Madrid - 3 1974, 2014, 2016
Bianco con Pipistrello Nero e colori catalani.svg Valencia - 2 2000, 2001
Italia Italia
600px Bianco e Rosso (Croce) e Rosso e Nero (Strisce).png Milan 7 1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007 4 1958, 1993, 1995, 2005
600px Flag Inter Milano 2021.png Inter Milano 3 1964, 1965, 2010 2 1967, 1972
600px Bianco Nero Juventus.png Juventus 2 1985, 1996 7 1973, 1983, 1997, 1998, 2003, 2015, 2017
600px Flag Fiorentina.png Fiorentina - 1 1957
600px Giallo e Rosso con lupetto3.png Roma - 1 1984
600px striped Blue HEX-0152BC White Red HEX-FF0000 Black Crossed Red on White.svg Sampdoria - 1 1992
Germania Germania
600px Bianco e Blu a scacchi bordati di Rosso.png Bayern München 6 1974, 1975, 1976, 2001, 2013, 2020 5 1982, 1987, 1999, 2010, 2012
600px Azzurro con Rombi bianco nero e bianco.png Hamburg 1 1983 1 1980
600px Giallo e Nero con BVB09.png Borussia Dortmund 1 1997 1 2013
600px Nero e Rosso (Strisce) con aquila di Francoforte.png Eintracht Frankfurt - 1 1960
600px Bianco verde con Rombo.png M'gladbach - 1 1977
600px Bayer Leverkusen.png Leverkusen - 1 2002
Anglia Anglia
600px Rosso con grifone Bianco scudato e fiamme.png Liverpool 6 1977, 1978, 1981, 1984, 2005, 2019 3 1985, 2007, 2018
600px Rosso con scudo forcone e barca Gialli.png Manchester United 3 1968, 1999, 2008 2 2009, 2011
Azzurro e Bianco con Leone, Staffa.svg Chelsea 2 2012, 2021 1 2008
600px Flag Nottingham Forest.png Nottingham Forest 2 1979, 1980 -
Azzurro e Porpora (Bordato) con leone Giallo.svg Aston Villa 1 1982 -
600px losanghe Giallo e Blu con barra e rosa Bianche.png Leeds United - 1 1975
600px Arsenal con cannone.png Arsenal - 1 2006
600px Bianco con gallo e palla Blu.png Tottenham - 1 2019
600px sky city.png Manchester City - 1 2021
Țările de Jos Olanda
600px vertical White HEX-C7021D middle.svg Ajax 4 1971, 1972, 1973, 1995 2 1969, 1996
600px solid Black. -Red - white (F icon) logo.png Feyenoord 1 1970 -
600px Bianco e Rosso bordato d'oro con iniziali Nere.png PSV 1 1988 -
Portugalia Portugalia
600px Rosso e Bianco con aquila.png Benfica 2 1961, 1962 5 1963, 1965, 1968, 1988, 1990
600px Bianco e Blu a Strisce con FCP.png Porto 2 1987, 2004 -
Franța Franța
White flag with Blue capital M ic circle and Golden star above.png Marseille 1 1993 1 1991
600px HEX-FEFCF0 border HEX-FF0000 rectangle.svg Reims - 2 1956, 1959
600px pentasection HEX-008736 White HEX-0000BB HEX-FF0000 bordered White star.svg Saint-Étienne - 1 1976
600px Crown on red and white.png Monaco - 1 2004
600px Blu en red con stella e luna gialle.png PSG - 1 2020
Serbia Serbia
600px diagonal right background White HEX-DB3A2C centered star HEX-DB3A2C.svg Steaua Roșie 1 1991 -
600px Bianconero con stella rossa.svg Partizan - 1 1966
Scoția Scoția
600px Celtico orizzontale.png Celtic 1 1967 1 1970
România România
600px background HEX-0E3193 HEX-FF0000 star HEX-FFFF00.svg Steaua București 1 1986 1 1989
Grecia Grecia
600px Verde con trifoglio Verde su cerchio Bianco.png Panathinaikos - 1 1971
Belgia Belgia
600px diagonal Black HEX-0071BC.svg Club Brugge - 1 1978
Suedia Suedia
600px Blu Bianco e Blu (1).png Malmö - 1 1979

Câștigătoarele pe națiuni[modificare | modificare sursă]

Gazde[modificare | modificare sursă]

Tabel cu țările care au găzduit una sau mai multe finale de UEFA Champions League.

Națiune Finale Anii
Anglia 10 1963, 1968, 1971, 1978, 1992, 2003, 2011, 2013, 2017, 2024 [6]
Germania 9 1959, 1979, 1988, 1993, 1997, 2004, 2012, 2015, 2023 [6]
Italia 1965, 1970, 1977, 1984, 1991, 1996, 2001, 2009, 2016
Spania 8 1957, 1969, 1980, 1986, 1989, 1999, 2010, 2019
Franța 5 1956, 1975, 1981, 2000, 2006
Belgia 4 1958, 1966, 1974, 1985
Țările de Jos 1962, 1972, 1982, 1998
Austria 1964, 1987, 1990, 1995
Portugalia 1967, 2014, 2020,2021
Scoția 3 1960, 1976, 2002
Grecia 1983, 1994, 2007
Turcia 2 2005, 2021 [6]
Rusia 2008, 2022 [6]
Elveția 1 1961
Serbia 1973
Ucraina 2018

Finale[modificare | modificare sursă]

Consecutiv[modificare | modificare sursă]

Tabel cu echipele care au jucat consecutiv două sau mai multe finale în UEFA Champions League.       5 Finale       3 Finale       2 Finale
Națiune Club Sportiv Consecutiv
2 Finale 3 Finale 5 Finale
Spania Real Madrid 1 (2016, 2017, 2018) 1 (1956, 1957, 1958, 1959, 1960)
Țările de Jos Ajax 1 (1995, 1996) 1 (1971, 1972, 1973)
Germania Bayern München 1 (2012, 2013) 1 (1974, 1975, 1976)
Italia AC Milan 1 (1989, 1990) 1 (1993, 1994, 1995)
Italia Juventus 1 (1996, 1997, 1998)
Portugalia Benfica 1 (1961, 1962, 1963)
Anglia Liverpool 3 (1977, 1978), (1984, 1985), (2018,2019)
Italia Inter Milano 1 (1964, 1965)
Anglia Nottingham Forest 1 (1979, 1980)
Anglia Manchester United 1 (2008, 2009)
Spania Valencia 1 (2000, 2001)
Anii scris Boldat = Echipa a câștigat finala în acel sezon.

Din aceiași țară[modificare | modificare sursă]

8 finale s-au jucat între echipele din aceiași țară
Țara Finale Sezoane
 Spania 3 2000, 2014, 2016
 Anglia 3 2008, 2019, 2021
 Italia 1 2003
 Germania 1 2013

Încercări[modificare | modificare sursă]

De-a lungul competiție, nu toate echipele de top din Europa au reușit să câștige trofeul la prima lor finală, a fost nevoie de mai multe încercări pentru a-si trece în palmares primul titlul de campioană UEFA Champions League.

Încercări Club Sportiv - Sezon
La prima finală
Bianco viola RMA.png Real Madrid - 1956 600px Rosso e Bianco con aquila.png Benfica - 1961 600px Flag Inter Milano 2021.png Inter Milano - 1964 600px Celtico orizzontale.png Celtic - 1967 600px Rosso con scudo forcone e barca Gialli.png Manchester United - 1968
600px solid Black. -Red - white (F icon) logo.png Feyenoord - 1970 600px Bianco e Blu a scacchi bordati di Rosso.png Bayern München - 1974 600px Rosso con grifone Bianco scudato e fiamme.png Liverpool - 1977 600px Flag Nottingham Forest.png Nottingham Forest - 1979 Azzurro e Porpora (Bordato) con leone Giallo.svg Aston Villa - 1982
600px background HEX-0E3193 HEX-FF0000 star HEX-FFFF00.svg Steaua București - 1986 600px Bianco e Blu a Strisce con FCP.png Porto - 1987 600px Bianco e Rosso bordato d'oro con iniziali Nere.png PSV 1988 600px diagonal right background White HEX-DB3A2C centered star HEX-DB3A2C.svg Steaua Roșie - 1991 600px Giallo e Nero con BVB09.png Borussia Dortmund - 1997
La a doua finală
600px Bianco e Rosso (Croce) e Rosso e Nero (Strisce).png Milan - 1963 600px vertical White HEX-C7021D middle.svg Ajax - 1971 600px Azzurro con Rombi bianco nero e bianco.png Hamburg - 1983 White flag with Blue capital M ic circle and Golden star above.png Marseille - 1993 Azzurro e Bianco con Leone, Staffa.svg Chelsea - 2012
La a treia finală
600px Bianco Nero Juventus.png Juventus - 1985 600px Blue HEX-00529F Gold HEX-FFDF1A White Purple HEX-A2214B Red HEX-E1393D.svg Barcelona - 1992

Semifinala[modificare | modificare sursă]

Tabele cu echipele care au jucat cel puțin o semifinală de Liga Campionilor, Real Madrid este deținătoare record cu 29 [7] de prezențe în semifinală, urmată de Bayern München care ocupă locul 2 cu 20 prezențe și de Barcelona care ocupă locul 3 cu 17 prezențe. De asemenea Real Madrid deține un alt record s-a calificat de 8 ori consecutiv în semifinală între anii 2011-2018, Barcelona cu 6 semifinale consecutive în perioada 2008-2013, Bayern München cu 5 între anii 2012-2016, iar Juventus Torino de 4 ori din sezonul 1996 până în sezonul 1999.

După țară[modificare | modificare sursă]

Națiune Apariții Cluburi Sportive
 Spania 58 Real Madrid(30), Barcelona(17), Atlético Madrid(6), Valencia(2), Real Sociedad(1), Deportivo La Coruña(1), Villareal(1)
 Anglia 44 Manchester United(12), Liverpool(11), Chelsea(8), Leeds(3), Tottenham(2), Notthingam(2), Arsenal(2), Manchester City(2), Derby County(1), Aston Villa(1)
 Italia 36 Milan(13), Juventus(12), Inter(8), AS Roma(2), Fiorentina(1)
 Germania 34 Bayern München(20), Borussia Dortmund(4), Hamburg(3), M'gladbach(2), Eintracht Frankfurt(1), Köln(1), Bayer Leverkusen(1), Schalke 04(1), RB Leipzig(1)
 Franța 18 AS Monaco(4), Marseille(3), Paris Saint-Germain(3), Reims(2), AS Saint-Étienne(2), Lyon(2), Bordeaux(1),Nantes(1)
 Țările de Jos 14 Ajax(9), PSV Eindhoven(3), Feyenoord(2)
 Portugalia 11 Benfica(8), FC Porto(3)
 Scoția 8 Celtic(4), Hibernian(1), Rangers(1), Dundee FC(1), Dundee United(1)
 Belgia 4 Anderlecht(2), Club Brugge(1), Standard Liège(1)
 România 4 FCSB (3), Dinamo București(1)
 Serbia 4 Steaua Roșie Belgrad(3), Partizan Belgrad(1)
 Ungaria 3 Vasas(1), Győr(1), Újpest(1)
 Elveția 3 FC Zürich(2), Young Boys(1)
 Grecia 3 Panathinaikos(3)
 Ucraina 3 Dinamo Kiev(3)
 Austria 2 Rapid Viena(1), Austria Viena(1)
 Polonia 2 Legia Varșovia(1), Widzew Łódź(1)
 Suedia 2 Malmö FF(1), IFK Göteborg (1)
 Bulgaria 2 ȚSKA Sofia(2)
 Cehia 1 Dukla Praga
 Rusia 1 Spartak Moscova
 Slovacia 1 Spartak Trnava
 Turcia 1 Galatasaray

După club[modificare | modificare sursă]

Club Sportiv Apariții Sezoane
Spania Real Madrid 30 1 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1973, 1976, 1980, 1981, 1987, 1988, 1989, 1998, 2000, 2001, 2002, 2003, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2021
Spania Barcelona 17 3 1960, 1961, 1975, 1986, 1992, 1994, 2000, 2002, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2019
Spania Atlético Madrid 6 1959, 1971, 1974, 2014, 2016, 2017
Spania Valencia 2 2000, 2001
Spania Real Sociedad 1 1983
Spania Deportivo La Coruña 1 2004
Spania Villarreal 1 2006
Italia AC Milan 13 1956, 1958, 1963, 1969, 1989, 1990, 1993, 1994, 1995, 2003, 2005, 2006, 2007
Italia Juventus 12 1968, 1973, 1978, 1983, 1985, 1996, 1997, 1998, 1999, 2003, 2015, 2017
Italia Inter 8 1964, 1965, 1966, 1967, 1972, 1981, 2003, 2010
Italia AS Roma 2 1984, 2018
Italia Fiorentina 1 1957
Germania Bayern München 20 2 1974, 1975, 1976, 1981, 1982, 1987, 1990, 1991, 1995, 1999, 2000, 2001, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018, 2020
Germania Borussia Dortmund 4 1964, 1997, 1998, 2013
Germania Hamburg 3 1961, 1980, 1983
Germania Borussia Mönchengladbach 2 1977, 1978
Germania Eintracht Frankfurt 1 1960
Germania Köln 1 1979
Germania Bayer Leverkusen 1 2002
Germania Schalke 1 2011
Germania RB Leipzig 1 2020
Anglia Manchester United 12 1957, 1958, 1966, 1968, 1969, 1997, 1999, 2002, 2007, 2008, 2009, 2011
Anglia Liverpool 11 1965, 1977, 1978, 1981, 1984, 1985, 2005, 2007, 2008, 2018, 2019
Anglia Chelsea 8 2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2012, 2014, 2021
Anglia Leeds United 3 1970, 1975, 2001
Anglia Tottenham 2 1962, 2019
Anglia Nottingham Forest 2 1979, 1980
Anglia Arsenal 2 2006, 2009
Anglia Manchester City 2 2016, 2021
Anglia Derby County 1 1973
Anglia Aston Villa 1 1982
Țările de Jos Ajax 9 1969, 1971, 1972, 1973, 1980, 1995, 1996, 1997, 2019
Țările de Jos PSV Eindhoven 3 1976, 1988, 2005
Țările de Jos Feyenoord 2 1963, 1970
Portugalia Benfica 8 1961, 1962, 1963, 1965, 1968, 1972, 1988, 1990
Portugalia FC Porto 3 1987, 1994, 2004
Franța AS Monaco 4 1994, 1998, 2004, 2017
Franța Olympique de Marseille 3 1990, 1991, 1993
Franța Paris Saint-Germain 3 1995, 2020, 2021
Franța Reims 2 1956, 1959
Franța AS Saint-Étienne 2 1975, 1976
Franța Lyon 2 2010, 2020
Franța Bordeaux 1 1985
Franța Nantes 1 1996
Scoția Celtic 4 1967, 1970, 1972, 1974
Scoția Hibernian 1 1956
Scoția Rangers 1 1960
Scoția Dundee FC 1 1963
Scoția Dundee United 1 1984
Serbia Steaua Roșie Belgrad 3 1957, 1971, 1991
Serbia Partizan Belgrad 1 1966
România Steaua București 3 1986, 1988, 1989
România Dinamo București 1 1984
Grecia Panathinaikos 3 1971, 1985, 1996
Ucraina Dinamo Kiev 3 1977, 1987, 1999
Belgia Anderlecht 2 1982, 1986
Belgia Club Brugge 1 1978
Belgia Standard Liège 1 1962
Elveția FC Zürich 2 1964, 1977
Elveția Young Boys 1 1959
Bulgaria ȚSKA Sofia 2 1967, 1982
Cehia Dukla Praga 1 1967
Slovacia Spartak Trnava 1 1969
Polonia Legia Varșovia 1 1970
Polonia Widzew Łódź 1 1983
Ungaria Vasas 1 1958
Ungaria Győr 1 1965
Ungaria Újpest 1 1974
Austria Rapid Viena 1 1961
Austria Austria Viena 1 1979
Suedia Malmö FF 1 1979
Suedia IFK Göteborg 1 1986
Turcia Galatasaray 1 1989
Rusia Spartak Moscova 1 1991
Anii scris Boldat = Echipa a jucat finala în acel sezon.

Consecutiv[modificare | modificare sursă]

Tabel cu echipele care au jucat consecutiv trei sau mai multe semifinale în UEFA Champions League.[7]

Națiune Club Sportiv Consecutiv Total
Spania Real Madrid 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 8
Spania Barcelona 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 6
Germania Bayern München 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 5
Italia Inter Milano 1964, 1965, 1966, 1967 4
Italia Juventus 1996, 1997, 1998, 1999
Țările de Jos Ajax 1971, 1972, 1973 – 1995, 1996, 1997 3
Italia AC Milan 1993, 1994, 1995 – 2005, 2006, 2007
Portugalia Benfica 1961, 1962, 1963
Anglia Manchester United 2007, 2008, 2009
Anglia Chelsea 2007, 2008, 2009

Sferturi de finală[modificare | modificare sursă]

Tabelul de mai jos prezintă cluburile cotate cu șanse mici de a prinde un sfert de finala în noul format de LIGA CAMPIONILOR.

Top marcatori din toate timpurile[modificare | modificare sursă]

La 23 August 2020. [8][9][10]

Include tururile preliminare

Rang Jucător Țară Goluri Meciuri Perioada Cluburi Trofee
1 Cristiano Ronaldo Portugalia Portugalia 131 174 2003– Manchester United (16), Real Madrid (105), Juventus (10) 5
2 Lionel Messi Argentina Argentina 115 143 2005– Barcelona (115) 4
3 Raúl González Spania Spania 71 144 1995–2011 Real Madrid (66), Schalke 04 (5) 3
4 Robert Lewandowski Polonia Polonia 68 90 2011– Borussia Dortmund (17), Bayern München (51) 1
5 Karim Benzema Franţa Franța 65 120 2006– Lyon (12), Real Madrid (53) 4
6 Ruud van Nistelrooy Țările de Jos Țările de Jos 60 81 1998–2009 PSV Eindhoven (9), Manchester United (38), Real Madrid (13) 0
7 Andriy Shevchenko Ucraina Ucraina 59 116 1994–2012 Dinamo Kiev (22), Milan (33), Chelsea (4) 1
8 Thierry Henry Franţa Franța 51 115 1997–2012 Monaco (7), Arsenal (35), Barcelona (9) 1
9 Filippo Inzaghi Italia Italia 50 85 1997–2012 Juventus (17), Milan (33) 2
10 Alfredo Di Stéfano Argentina Argentina 49 58 1955–1964 Real Madrid (49) 5
Zlatan Ibrahimović Suedia Suedia 124 2001–2017 Ajax (7), Juventus (3), Inter Milano (6), Barcelona (4), Milan (9), Paris Saint-Germain (20) 0

Cele mai multe apariții[modificare | modificare sursă]

Include tururile preliminare

Rang Jucător Țară Cluburi Sportive Meciuri Goluri Trofee Perioada
1 Iker Casillas Spania Real Madrid (152), FC Porto (29) 181 0 3 1999-2019
2 Cristiano Ronaldo Portugalia Sporting Lisabona (1), Manchester United (55), Real Madrid (101), Juventus (17) 174 131 5 2003–
3 Xavi Spania Barcelona (157) 157 12 4 1998–2015
4 Ryan Giggs Țara Galilor Manchester United (151) 151 30 2 1994–2014
5 Raúl Spania Real Madrid (132), Schalke 04 (12) 144 71 3 1995–2011
6 Lionel Messi Argentina Barcelona (143) 143 115 4 2005–
7 Paolo Maldini Italia Milan (139) 139 3 5 1992–2008
8 Andrés Iniesta Spania Barcelona (132) 132 11 4 2002–2018
9 Gianluigi Buffon Italia Parma (10), Juventus (117), Paris Saint-Germain (5) 132 0 0 1997–
10 Clarence Seedorf Țările de Jos Ajax (11), Real Madrid (25), Inter Milano (2), Milan (93) 131 12 4 1994–2012

Jucătorii cu aldin sunt activi și în prezent.

Câteva date interesante[modificare | modificare sursă]

 • Francisco Gento este singurul jucător cu 6 trofee câștigate din 8 posibile.
 • Clarence Seedorf este singurul jucător cu 4 trofee câștigate cu 3 echipe diferite (Ajax '95, Real '98, Milan '03, Milan '07)
 • Patrice Evra deține recordul pentru cele mai multe finale pierdute, cu 4: în 2004 cu Monaco , în 2009 și 2011 cu Manchester United și în 2015 cu Juventus . A pierdut în fața Barcelonei în ultimele trei ocazii.
 • Christian Eriksen este primul jucător care a pierdut două finale consecutive în două competiții diferite: Finala UEFA Champions League 2019 cu Tottenham Hotspur și Finala UEFA Europa League 2020 cu Inter Milano .
 • Edwin van der Sar este singurul portar care a jucat în cinci finale ale Ligii Campionilor cu Ajax în 1995 și 1996 și Manchester United în 2008 , 2009 și 2011 .
 • Lionel Messi deține recordul pentru cele mai multe goluri marcate în faza grupelor cu 68 A marcat. [11]
 • Cristiano Ronaldo deține recordul pentru cele mai multe goluri marcate în faza eliminatorie cu 67 A marcat, deține și recordul pentru cele mai multe goluri din faza grupelor într-un singur sezon cu 11 A marcat reușite, de asemenea el și-a trecut în plamares și alte două recorduri pentru cele mai multe goluri marcate: pe teren propriu 69 A marcat și în deplasare 57 A marcat. [11]
 • Bayern München este, de asemenea, primul și singurul club care a câștigat toate meciurile într-o campanie din Liga Campionilor, câștigând 11 din 11 în sezonul lor de succes 2019-20. [12]
 • Milano este singurul oraș cu 2 reprezentante câștigătoare ale trofeului (Internazionale și AC Milan)
 • recordul de participări consecutive : Real Madrid cu 15 (între 55/56 și 69/70)
 • 4 jucători au câștigat trofeul ca jucător, și apoi ca antrenor cu aceeași echipă : Miguel Muñoz (Real - ca jucător în 55/56 și 56/57, ca antrenor în 65/66) și Carlo Ancelotti (AC Milan - ca jucător în 88/89 și 89/90, ca antrenor în 02/03 și 2013-14) și Pep Guardiola (FC Barcelona - ca jucător în 1991/92, ca antrenor 2008/09 și 2010/11) și Zinedine Zidane (Real Madrid - ca jucător în 2001/02, ca antrenor 2015/16, 2016/17 și 2017/18)
 • Nottingham Forest FC este echipa cu mai multe Cupe ale Campionilor în palmares (2), decât titluri de campioană națională (1)
 • cel mai rapid gol marcat :
 1. Roy Makaay (Bayern) Bayern München - Real Madrid, în 10 secunde (07 03 2007)
 2. David Alaba (Bayern) Bayern München - Juventus, în 20 secunde

Top 10 antrenori[modificare | modificare sursă]

Actualizat la 31 August 2020

Antrenorii cu cele mai multe apariții pe banca tehnică în meciurile de Liga Campionilor
Rang Nume Țară Meciuri Trofee Cluburi Sportive Retras din activitate
1 Alex Ferguson Scoţia Scoția 209 2 Aberdeen (8), Manchester United (201) DA — 2013
2 Arsène Wenger Franţa Franța 201 0 AS Monaco (17), Arsenal (184) DA — 2018
3 Carlo Ancelotti Italia Italia 172 3 Parma (8), Juventus (10), AC Milan (77), Chelsea (18), PSG (10), Real Madrid (25), Bayern München (12), Napoli (12) NU - Real Madrid
4 José Mourinho Portugalia Portugalia 145 2 Porto (17), Chelsea (57), Inter Milano (21), Real Madrid (32), Manchester United (14), Tottenham (4) NU - AS Roma
5 Mircea Lucescu  România 131 0 Rapid București (2), Inter Milano (3), Galatasaray (32), Beșiktaș (6), Șahtior Donețk (88) NU - Dinamo Kiev
6 Pep Guardiola Spania Spania 125 2 Barcelona (51), Bayern