Dorin Liviu Zaharia

Nu confundați cu Dorel Vintilă Zaharia.
Dorin Liviu Zaharia
Date personale
Născut25 septembrie 1944
Focșani, Vrancea, România[1][2] Modificați la Wikidata
Decedat3 decembrie 1987
București, România[2] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor
actor
cântăreț
muzician
poet
filozof Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeChubby, Ciabi
OrigineBucurești
StudiiUniversitatea din București, Universitatea Națională de Muzică București  Modificați la Wikidata
Gen muzicalrock psihedelic · folk
Instrument(e)voce
Ani de activitate1964–1987
Case de discuriElectrecord
Interpretare cuOlympic '64 · Dan Andrei Aldea

Dorin Liviu Zaharia (n. , Focșani, Vrancea, România – d. , București, România) a fost un cântăreț, compozitor și textier român. Pornind de la numele de scenă al cântărețului american de rock and roll Chubby Checker, Zaharia era poreclit de către colegi și cunoscuți Chubby Zaharia (scris câteodată și Ciabi).

Studii[modificare | modificare sursă]

Inițial autodidact în materie de muzică, Zaharia a fost student al Conservatorului din București fără a-l absolvi, însă. De asemenea, interesul pentru diverse domenii de cunoaștere l-a îndemnat să înceapă studii universitare la mai multe specializări, însă fără a promova vreuna dintre ele.

Activitate[modificare | modificare sursă]

Muzician[modificare | modificare sursă]

Membru fondator al formației Olympic '64, cu care debutează în 1964 la Student Club din București și cu care participă la primele două ediții ale Festivalului Club A (1969, 1971), cu lucrările de operă rock Decameronul focului alb (care, în diverse reprezentații de-a lungul timpului, și-a schimbat formula din decamerongrc. „zece zile” în endecameron, dodecameron – „unsprezece, douăsprezece zile”) și respectiv Karma-Kalyoga, ambele premiate de către juriul festivalului.[4]

În 1970, se editează pe disc single unica apariție a formației în studioul de înregistrare: Cîntic de haiduc/Ziua bradului de noapte.[4] Discul, în ciuda formatului scurt, este considerat unul dintre cele mai bune momente ale muzicii rock românești.[5]

În continuare, compune muzică de film la filmele Nunta de piatră (în colaborare cu Dan Andrei Aldea),[4] Duhul aurului, Filip cel bun, Tănase Scatiu regizate de Dan Pița (primele două, împreună cu Mircea Veroiu). Scrie muzică și pentru piese de teatru pentru televiziune și filme de scurtmetraj.[6] În anii optzeci a compus muzica pentru filmele Țapinarii și Lișca regizate de Ioan Cărmăzan.

Zaharia a fost unul dintre primii compozitori de muzică folk ai generației sale, numind-o „nostalgia țăranului orășenizat”.

Actor[modificare | modificare sursă]

Dorin Liviu Zaharia apare în filmul Nunta de piatră, partea „La o nuntă”, în rolul flașnetarului, un personaj simbolic al peliculei.[7]

Alte interese[modificare | modificare sursă]

În probleme de studii mitologice și religioase indiene, Zaharia a fost prieten apropiat cu Ioan Petru Culianu. Criticul literar Dan C. Mihăilescu l-a comparat cu Syd Barrett, primul lider al formației Pink Floyd. De asemenea, Florian Pittiș comenta personajul lui Zaharia ca fiind o trimitere la chitaristul Syd Barrett. Tot el observa că Zaharia a anticipat cu câțiva ani interesul generației flower power pentru cultura indiană și alte modele de gândire ale Orientului; tocmai de aceea, studiile proprii și ajutorul lui Culianu i-au permis introducerea unor astfel de elemente în muzică pe căi mai coerente și ferite de kitsch decât au făcut-o formații importante ale curentului psihedelic.

Moștenire[modificare | modificare sursă]

Piese compuse de el (de exemplu, „Vinovații fără vină”, „Bradu-i brad fără topoare”), alături de versiunea în limba română a piesei italiene «E' la pioggia che va» (compusă de Bob Lind cu titlul "Remember The Rain" și făcută cunoscută în Italia de formația The Rokes, tradusă de Zaharia drept „Ploaia care va veni”) au fost preluate de cunoscuți interpreți sau grupuri, precum Adrian Ivanițchi, Mircea Vintilă și Pasărea Colibri.

Dorin Liviu Zaharia a scris și unele texte fonetice pe melodii cunoscute, precum „Vezi bine, gard des n-ai” (It's Been a Hard Day's Night, The Beatles), „Ogarul” (Oh, Carol, The Rolling Stones), „Elin oribil” (Eleanor Rigby, The Beatles),[8] „Nenea Virgil” (Bungalow Bill, The Beatles) sau „Popa Nan” (Penny Lane, The Beatles).[9]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Muzică de film[modificare | modificare sursă]

Actor[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://aarc.ro/cineasti/cineast/9654  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b https://www.agerpres.ro/documentare/2019/09/25/o-personalitate-pe-zi-compozitorul-dorin-liviu-zaharia--374951  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://revista22.ro/cultura/dorin-liviu-chubby-zahariabrdupa-douazeci-de-ani  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c Caraman Fotea, pag. 262
  5. ^ „Mihai Plămădeală, Muzici și faze, 18 ianuarie 2006 - Recenzia albumului Cântic de haiduc/Ziua bradului de noapte (1971)”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Caraman Fotea, pag. 263
  7. ^ Criticul literar Dan C. Mihăilescu despre Dorin Liviu Zaharia
  8. ^ Ionescu, Teodora. Interviu cu Adrian Ivanițchi, publicat pe site-ul adrianivanitchi.lx.ro
  9. ^ Ionescu, pag. 79, 82

Legături externe[modificare | modificare sursă]