Françoise Madeleine d'Orléans

Françoise Madeleine d'Orléans
Ducesă de Savoia
Date personale
Născută13 octombrie 1648(1648-10-13)
Castelul Saint-Germain-en-Laye, Franța
Decedată (15 ani)
Palatul regal din Torino, Ducatul Savoia
ÎnmormântatăCatedrala din Torino Modificați la Wikidata
PărințiGaston, Duce de Orléans
Marguerite de Lorena
Frați și suroriJean Gaston, Duke of Valois[*][[Jean Gaston, Duke of Valois (French prince, duke)|​]]
Anne Marie Louise d'Orléans, Ducesă de Montpensier
Marguerite Louise d'Orléans
Élisabeth Marguerite d'Orléans
Marie Anne d'Orléans[*][[Marie Anne d'Orléans (French princess)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuCarol Emanuel al II-lea, Duce de Savoia
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriRegină
prințesă
ducesă[*][1]
Familie nobiliarăCasa de Orléans
Casa de Savoia
Ducesă de Savoia
Domnie4 martie 1663 – 14 ianuarie 1664

Françoise Madeleine d'Orléans (13 octombrie 164814 ianuarie 1664) a fost prințesă a Franței prin naștere și Ducesă de Savoia ca prima soție a lui Carol Emanuel al II-lea, Duce de Savoia.[2] A fost verișoară primară a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței. A murit la vârsta de 15 ani fără copii.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Françoise Madeleine d'Orléans

Françoise Madeleine s-a născut la castelul Saint Germain en Laye în afara Parisului în 1648. A fost fiica cea mică a lui Gaston d'Orléans și a celei de-a doua soții, Marguerite de Lorena. De la naștere a fost numită Mademoiselle de Valois, derivat de la unul din titlurile tatălui ei. A crescut în compania surorilor ei și a Mademoiselle de La Vallière, viitoarea metresă a regelui Ludovic al XIV-lea. A avut reședința la Château de Blois. Tatăl ei, care fusese fiul cel mic al regelui Henric al IV-lea al Franței, a murit în 1660, când Françoise Madeleine avea 12 ani. Mama ei nu s-a recăstorit.

Sub influența mătușii paterne, Christine Marie, Ducesă de Savoia, a fost logodită cu vărul ei primar, Carol Emanuel al II-lea, Duce de Savoia.[3][4] Christine Marie a ales-o pe ea, dorind să-ți mențină puterea și influența în guvernare, ea fiind regentă pentru fiul ei din 1637. Căsătoria a fost aprobată de cardinalul Mazarin, care inițial o refuzase pe Marie Jeanne de Savoia, o altă candidată pentru Carol Emanuel al II-lea.[4] Orléans s-a dovedit a fi mai docilă și a fost preferată în fața Mariei Jeanne.[5]

Françoise Madeleine s-a căsătorit cu Ducele de Savoia prin procură la Palatul Luvru la 4 martie 1663. Cuplul s-a întâlnit pentru prima dată la Annecy la 3 aprilie 1663 unde s-au căsătorit oficial.[6][4] Cuplul a călătorit la Torino, capitala ducatului de Savoia, unde au ajuns la 15 iunie 1663. În Savoia, ea a fost cunoscută ca Francesca Maddalena d'Orléans.

Ducesa a murit curând, la 14 ianuarie 1664 la Palatul regal din Torino, lăsându-și soțul fără moștenitori.[7] A fost înmormântată la Catedrala din Torino unde se odihnește până azi. Soțul ei, neconsolat de moartea ei, a ordonat o înmormântare grandioasă. Regele Ludovic al XIV-lea a încercat să-l logodească cu La Grande Mademoiselle însă acesta a refuzat.[3] Mai târziu el s-a recăsătorit cu Marie Jeanne de Savoia cu care a avut un fiu.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dictionary of Women Worldwide[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Fraser, Antonia : Love and Louis XIV; The Women in the Life of the Sun King, Anchor Books, London, 2006, p 58
  3. ^ a b Fraser 2006, p. 58.
  4. ^ a b c Oresko 2004, p. 20.
  5. ^ Williams 1909, p. 7.
  6. ^ Sackville-West 1959, p. 355.
  7. ^ Oresko 2004, p. 21.
  8. ^ Oresko 2004, p. 18.