Iuliu Winkler

Iuliu Winkler
Date personale
Născut (60 de ani) Modificați la Wikidata
Hunedoara, Hunedoara, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
inginer Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiStrasbourg
Bruxelles Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba maghiară (limbă maternă) Modificați la Wikidata
Europarlamentar Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
CircumscripțiaRomânia
Legislaturăa IX-a legislatură a Parlamentului European
În funcție
 – [1]
CircumscripțiaRomânia
LegislaturăAl optulea Parlament European[*]
În funcție
 – [1]
CircumscripțiaRomânia
LegislaturăAl șaptelea Parlament European[*]
În funcție
 – [2]
CircumscripțiaRomânia
LegislaturăAl șaselea Parlament European
Ministrul comunicațiilor și societății informaționale Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deZsolt Nagy
Succedat deKároly Borbély
Deputat al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaHunedoara
Legislaturălegislatura 2000–2004[*]

Partid politicUDMR
Alma materUniversitatea Politehnica Timișoara
Prezență online

Iuliu Winkler (n. 14 martie 1964, Hunedoara) este un politician român de etnie maghiară, care a îndeplinit, în perioada 29 decembrie 2004 - 5 aprilie 2007, funcția de ministru delegat pentru comerț în cadrul Guvernului Tăriceanu.

Cariera profesională[modificare | modificare sursă]

Iuliu Winkler s-a născut la data de 14 martie 1964 în municipiul Hunedoara. A urmat cursurile Facultății de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara (1983-1988), obținând diplomat de inginer în electronică și telecomunicații. Ulterior, a urmat și cursurile Facultății de Științe din cadrul Universității Petroșani (1998-2001), obținând diploma de licentiat în finanțe și asigurări. În anul 2003, a absolvit Colegiul Național de Apărare, organizat de Ministerul Apărării Naționale (seria XII).

După absolvirea facultății, a lucrat la I.A.M.S.A.T București, Filiala Hunedoara ca inginer (1988-1992) și metrolog coordonator (1990-1992). Apoi, între anii 1992–1996, este electronist la Cooperativa „Prestarea” din Hunedoara. În paralel, este angajat și al Fondului Proprietății Private I „BANAT-CRIȘANA” (1993-1998), fiind reprezentant în CA și AGA a unor SC din județul Hunedoara.

Între anii 1996–1999 Winkler a fost director dezvoltare la S.C. REMONTIN Construcții-Montaj S.R.L. Hunedoara.

De-a lungul timpului, el a urmat și mai multe cursuri de pregătire profesională în țară și străinătate, menționând: Programul de Acțiune Civică și Politică la International Republican Institute, U.S.A. (Timișoara) - 1995; Cursul Postuniversitar de Management și Marketing în Afaceri Economice Internaționale la Universitatea Ecologică Deva (1997), Programul de Perfecționare în Antreprenoriat organizat de Conservatoire des Arts et Metiers Belfort (Jura – Franța) - 1997; Cursul Postuniversitar de Marketing Regional organizat de Centrul de Afaceri Szombathely (Vas – Ungaria) - 1998; Școala de Vară la Adunarea Regiunilor Europei (Erfurt – Germania) - 1998.

Iuliu Winkler a publicat mai multe lucrări științifice în economie – analize macroeconomice și financiar-fiscale - în reviste de specialitate din România în limbile română și maghiară (Piața Financiară, Kozgazdasz Forum ș.a.)

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Înscris în anul 1991 ca membru al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Iuliu Winkler a fost ales ca membru al Biroului Municipal Hunedoara al UDMR (1994) și apoi ca membru al Biroului Permanent Județean Hunedoara al UDMR (1996). Devine apoi vicepreședinte (2000-2001) și președinte al UDMR – Organizația județeană Hunedoara (din anul 2001). A fost reales în această funcție în anii 2003, 2005 și 2007.

Din anul 2000 este membru al Consiliului Reprezentanților Unionali UDMR, iar din anul 2007 este membru al Consiliului Permanent UDMR.

Între anii 1996–1999 a fost ales în funcția de consilier în Consiliul Județean Hunedoara pe listele UDMR, activând ca membru în Comisia pentru studii, prognoze, buget, finanțe și în Comisia pentru organizarea și dezvoltarea urbanistică și lucrări publice. Apoi a fost numit în funcția de subprefect al jud. Hunedoara (1999-2000).

În urma alegerilor din noiembrie 2000, Iuliu Winkler a fost ales ca deputat de Hunedoara pe listele UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România). În această calitate, el a fost membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, unde a deținut și funcția de secretar (aprilie - decembrie 2004), precum și membru în Comisia Parlamentului României pentru Integrare Europeană (noiembrie 2003 - decembrie 2004).

La data de 29 decembrie 2004 Iuliu Winkler a fost numit în funcția de ministru delegat pentru comerț în cadrul Guvernului Tăriceanu, fiind propus de către UDMR ca membru al Guvernului. În paralel, a îndeplinit și funcția de vicepreședinte al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări al Eximbank România (ianuarie 2005 – iulie 2007). Cu ocazia restructurării guvernului din data de 5 aprilie 2007, funcția de Ministru delegat pentru comerț (aflată în cadrul Ministerul Economiei și Comerțului) a fost desființată.

El a fost desemnat apoi de către UDMR pentru a ocupa funcția de secretar de stat în Ministerul pentru IMM-uri, Comerț, Turism și Profesii Liberale.[3]

Prin decretul președintelui României din 30 iulie 2007, publicat in Monitorul Oficial nr. 516/31.07.2007, Iuliu Winkler a fost numit Ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației. El și-a preluat atribuțiile de ministru în mod oficial la data de 7 august 2007, în urma depunerii jurământului de credință în prezența președintelui României [4].

La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007, a candidat pentru postul de deputat în Parlamentul European pentru mandatul 2007-2009, dar aflându-se pe poziția 3 nu a fost ales, deoarece UDMR a obținut numai 2 locuri. Dar după renunțarea la mandat a lui Gyorgy Frunda pentru a prelua președinția Comisiei juridice la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Iuliu Winkler a devenit europarlamentar. El și-a depus demisia la Cabinetul Primului-Ministru la data de 1 decembrie 2007, potrivit biroului de presă al Guvernului.[5][6]

Iuliu Winkler vorbește limba maghiară (limba maternă), limba română, precum și limba engleză (nivel avansat), limba franceză (nivel mediu) și limba germană (nivel de bază). El este căsătorit și are un copil.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Iuliu WINKLER - Group of the European People's Party (Christian Democrats) (în engleză) 
  2. ^ http://www.europarl.europa.eu/meps/en/39725  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „România Liberă, 11 aprilie 2007 - "Iuliu Winkler, secretar de stat la Ministerul pentru IMM și Comerț". Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Comunicat de presă al Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației din 7 august 2007[nefuncțională]
  5. ^ Realitatea TV - Frunda renunță la mandatul pentru Parlamentul European[nefuncțională]
  6. ^ „Gardianul, 2 decembrie 2007 - Ministrul comunicațiilor, Iuliu Winkler, și-a depus demisia pentru a fi europarlamentar. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]