Keeth Smart

Keeth Smart

Keeth Smart (stânga) în 2004
Informații personale
Născut(ă) (45 de ani)
Brooklyn, New York, Statele Unite
Înălțime1,83 m
Greutate75 kg
ȚarăStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Armăsabie
Mânăstângaci
ClubPeter Westbrook Foundation
Clasamentul FIEarhivă

Keeth Smart (n. , Brooklyn, New York City, New York, SUA) este un fost scrimer american specializat pe sabie, laureat cu argint pe echipe la Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a apucat de scrimă împreună cu sora sa mai mică, Erinn, sub îndrumarea lui Peter Westbrook.[1] Datorită talentului său a obținut o bursă la Universitatea St. John din New York. Sub conducerea lui Iuri Ghelman, a fost campion universitar (NCAA) în 1997 și 1999.

A participat la Jocurile Olimpice de vară din 2000 de la Sydney, fiind eliminat în tabloul de 32 de francezul Damien Touya. S-a răzbunat la ediția din 2004 de la Atena, unde l-a învins pe Touya în turul întâi, dar a pierdut cu italianul Aldo Montano, care a câștigat titlul olimpic în cele din urmă. La proba pe echipe Statele Unite au creat surpriză, eliminând Ungaria în sferturile de finală. În semifinala cu Franța Smart a închis meciul în fața lui Damien Touya. La scorul de 44-44, sabia lui Smart a perforat mâna lui Touya. După o pauză medicală, Touya s-a întors pe planșă cu un bandaj pe mâna, și a câștigat meciul.[2] În finala mică cu Rusia, Smart s-a aflat din nou la 44–44 în ultimul releu, de data asta în față lui Stanislav Pozdniakov. Acesta a dat tușa decisivă și Statele Unite s-au întors fără medalie.

Smart a fost atât de dezamăgit, încât și-a oprit activitatea sportivă timp de un an.[3] Părinții au murit succesiv și a fost diagnosticat cu o boală de sânge, purpura trombocitopenică imună, care i-a pus viața în pericol.[4] La Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing a atins sferturile de finală în proba individuală, dar a fost învins de francezul Julien Pillet.[5] La proba pe echipe Statele Unite, aflate pe locul 7 clasamentului FIE, au creat din nou surpriză, trecând la limită de numărul 2, Ungaria, după ce Smart l-a învins pe Zsolt Nemcsik cu scorul 9–4 în ultimul releu. În mod similar, Statele Unite au dispus la limită de numărul 3, Rusia, după ce Smart l-a depășit pe Stanislav Pozdniakov cu scorul 10–4 în ultimul releu. În finala echipa Statelor Unite a pierdut cu Franța și s-a mulțumit cu argintul.[6]

S-a retras din activitate competițională după Jocurile de la Beijing pentru a urma un MBA la Universitatea Columbia.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Jeff Hull (august 2000). „From the Streets to the Piste”. The Atlantic (în engleză). 
  2. ^ Stéphane Badouard (). „Sabre et champagne pour les Touya”. La Dépêche du Midi (în franceză). 
  3. ^ Wayne Coffey (). „Brooklyn fencer Keeth Smart's roller-coaster ride ends on a high note”. New York Daily News (în engleză). 
  4. ^ „Smart goes from brink of death to Games” (în engleză). Eurosport. . 
  5. ^ „Keeth Smart Turns in Top American Fencing Performance on Tuesday, Reaching Olympic Quarterfinals in Men's Sabre”. US Fencing (în engleză). . 
  6. ^ George Vecsey (). „Fencer and His Team Rise Above a Lot”. New York Times (în engleză). 

Legături externe[modificare | modificare sursă]