Lista țărilor în funcție de cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare


Harta globală a țărilor lumii în funcție de cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare, conform Our World in Data[1]

Lista țărilor în funcție de cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare este o listă a țărilor și teritoriilor lumii în funcție de valorile anuale ale cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare, exprimate în dolari americani valori constante PPC 2015 și ca procent din PIB, pe baza datelor publicate de Banca Mondială (World Bank - WB), Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (United Nations Economic Commission for Europe - UNECE) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD). Lista include state suverane și teritorii dependente autonome bazate pe standardul ISO 3166-1 al Organizației Internaționale de Standardizare.

Potrivit Băncii Mondiale, „cheltuielile interne brute pentru cercetare și dezvoltare (C&D) includ atât cheltuielile de capital, cât și cheltuielile curente în cele patru sectoare principale: întreprinderi, guvern, învățământ superior și sector privat nonprofit. Cercetarea și dezvoltarea acoperă cercetarea de bază, cercetarea aplicată și dezvoltarea experimentală[2]”.

Conform Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa, „cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare (C&D) ca proporție din Produsul Intern Brut (PIB) sunt definite ca fiind cheltuielile totale intramurale pentru cercetare și dezvoltare experimentală (C&D) efectuate pe teritoriul național într-o anumită perioadă de referință, exprimate ca procent din produsul intern brut (PIB)[3].”

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, „cheltuielile interne brute pentru cercetare și dezvoltare sunt definite ca fiind cheltuielile totale (curente și de capital) pentru cercetare și dezvoltare efectuate de toate companiile rezidente, institutele de cercetare, laboratoarele universitare și guvernamentale etc., într-o țară. Sunt incluse cercetarea și dezvoltarea finanțată din străinătate, dar sunt excluse fondurile interne pentru cercetare și dezvoltare efectuate în afara economiei interne[4].”

Lista țărilor în funcție de cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Tabelul următor prezintă informații despre cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare, pe baza datelor publicate de Banca Mondială[5], Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa[6] și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică [7]. Indicatorul este măsurat în dolari americani valori constante, folosind anul de referință 2015 și paritatea puterii de cumpărare, precum și ca procent din PIB.

Sortarea este alfabetică după codul țării, conform ISO 3166-1 alpha-3.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Our World in Data. „Research & development spending as a share of GDP” [Cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare ca pondere din PIB]. ourworldindata.org. Accesat în . 
  2. ^ Banca Mondială. „Metadata Glossary | Research and development expenditure (% of GDP)” [Glosar Metadate | Cheltuieli pentru cercetare și dezvoltare (% din PIB)]. databank.worldbank.org. Accesat în . 
  3. ^ Organizația Națiunilor Unite. „Indicator 9.5.1: Research and development expenditure as a proportion of GDP” [Indicator 9.5.1: Cheltuieli pentru cercetare și dezvoltare ca pondere din PIB]. unstats.un.org. Accesat în . 
  4. ^ Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. „Gross domestic spending on R&D” [Cheltuieli interne brute pentru cercetare și dezvoltare]. data.oecd.org. Accesat în . 
  5. ^ Banca Mondială. „Research and development expenditure (% of GDP)”. data.worldbank.org. Accesat în . 
  6. ^ Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa. „Indicator 9.5.1 Research and development expenditure as a proportion of GDP, %”. w3.unece.org. Accesat în . 
  7. ^ Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. „Gross domestic spending on R&D”. data.oecd.org. Accesat în .